Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nenechajte si ujsť! Ivan Trojan a Tereza Ramba sa predstavia v novom krimiseriáli

V minisérii Docent budú predstavovať zdanlivo nesúrodú dvojicu policajných vyšetrovateľov. Pozrite i trailer a fotogalériu zo seriálu.

23.01.2023 06:00
Docent Foto:
Tereza Ramba a Ivan Trojan v minisérii Docent.
debata
ruža pre nevestu, tomáš tarr, Čítajte aj Ťažiskové šou na Markíze v roku 2023: Prichádzajú veľké prekvapenia a návraty

Nová trojdielna miniséria Českej televízie predstaví zdanlivo nesúrodú dvojicu policajných vyšetrovateľov, ktorí budú riešiť najťažšie nevyriešené kriminálne prípady. Na motívy scenára renomovanej autorskej dvojice Josefa Mareša a Jana Malindy začne po zločincoch pátrať Tereza Ramba spoločne s Ivanom Trojanom. Úvodnú epizódu s názvom Lesná vražda uvedie ČT1 v nedeľu 5. februára o 20.10 hod.

Pozrite si trailer minisérie Docent:

„Miniséria Docent je mojou prvou spoluprácou so scenáristami Josefom Marešom a Janom Malindom. Ich príbehy sú v krimi žánri najbližšie realite policajnej práce aj zločinu. Pepa Mareš dlhé roky šéfoval pražskej kriminálke a reálnu policajnú prax má zažranú do každej bunky v tele. Ich scenáre poskytujú zreteľný návod odkiaľ, kade a kam, takže som mal na jednej strane pomerne uľahčenú prácu. Na druhej ale i komplikovanú. Ako do presných nôt, ktoré nikde neznejú falošne, vniesť aspoň trochu seba, aby som im to pritom nepokazil? Nakoniec som si povedal, že tam skúsim vniesť humor, trochu nadhľadu a jemnej irónie. Aby tá reálna policajná práca, ktorá je mnohokrát úradnícka a takmer matematicky suchá, dostala trošku šťavy a dobrého korenia,“ hovorí režisér Jiří Strach.

niekde v európe, Čítajte aj RTVS chystá premiéru unikátneho seriálu: Kedy diváci uvidia historickú drámu? Poznáme detaily... Pozrite si zábery z krimiseriálu Docent:
Zábery z nového krimiseriálu Docent Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Novú minisériu z pražskej kriminálky s názvom...

O čom bude Docent?

Náhodné okolnosti zavedú do tímu pražskej mordparty, ktorej šéfuje pragmatický major Šera (Ondřej Vetchý) policajného akademika a špecialistu na psychologické profilovanie páchateľov docenta Stehlíka (Ivan Trojan). Kanceláriu zdieľa s extrémne problematickou kapitánkou Fousovou (Tereza Ramba).

Spočiatku sú ich životný postoj, vyšetrovacie metódy i osobný esprit diametrálne odlišné. Postupne ich však práve inakosť dovedie k odkrytiu motívu a odhaleniu páchateľa doposiaľ nevyriešených vrážd a k prekvapivej spojitosti so súčasným prípadom, ktorý riešia ich ostrieľaní kolegovia (Marek Taclík a Matěj Hádek).

Marek Taclík, Matěj Hádek a Ondřej Vetchý ako... Foto: ČT
Docent Marek Taclík, Matěj Hádek a Ondřej Vetchý ako kriminalisti pražskej mordparty v minisérii Docent.

„Ivan Trojan mal rolu docenta istú od začiatku. Scenáristi písali tú postavu pre neho. K obsadeniu Ondru Vetchého sme potom došli spoločne s režisérom Jirkom Strachom. Zdalo sa nám totiž, že do majora Šery projektoval Pepa Mareš sám seba. On to aj priznáva. Keď si pridáte písmeno m na koniec priezviska Šera, tak máte Mareš odzadu. A pretože sa Ondřej a Josef dobre poznajú, bol pre tú rolu úplne ideálny,“ vysvetľuje obsadenie minisérie kreatívna producentka Jiřina Budíková.

Pedant a bordelárka

Postavu mladej vyšetrovateľky s neštandardným prístupom k služobným povinnostiam popisuje herečka Tereza Ramba takto: „Docent Ivan Trojan je pedant a kapitánka Fousová, pre kontrast, rozmaznaná bordelárka. Kamkoľvek príde, tak najprv všetko rozkope, všetkých postrieľa a až potom kladie otázky. To sa mi hralo dobre.“

Tereza Ramba ako kapitánka Fousová v novej... Foto: Česká televízia
Docent Tereza Ramba ako kapitánka Fousová v novej minisérii Docent.

Miniséria Docent je prvým spoločným fiktívnym dielom scenáristov Josefa Mareša a Jana Malindu. „Pre mňa nebolo ťažké vytvárať fiktívny príbeh. Tešil som sa, že budem môcť trochu popustiť svoju fantáziu bez toho, aby sa nejaký chytrák ozval, že to tak nebolo,“ hovorí bývalý šéf pražskej mordparty a spoluscenárista Josef Mareš.

Jan Malinda ho dopĺňa: „Pre mňa osobne to náročné bolo, hlavne spočiatku. Pretože tomu, čo píšem, musím veriť. A reálna kauza dôveryhodnosť zvyšuje. To sa týka aj postáv. Pri Docentovi mi pri písaní pomáhalo Pepovo uistenie, že hoci sa ten kriminálny príbeh nestal, reálne by sa stať mohol. A že aj takí neobvyklí policajti ako docent Stehlík alebo kriminalistka Fousová by sa za určitej zhody okolností mohli na oddelení vrážd stretnúť.“

Ondřej Vetchý stvárňuje v minisérii Docent... Foto: ČT
Docent Ondřej Vetchý stvárňuje v minisérii Docent pragmatického majora Šeru.

K vytvoreniu dokonalej ilúzie reálneho prostredia kancelárií mordparty prispela aj replika skutočného pražského oddelenia vrážd v ateliéri Českej televízii. Ilúziu dokresľujú výhľady z okien kancelárií zhodné s výhľadom z pražského krajského policajného riaditeľstva v Kongresovej u­lici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #Ivan Trojan #Tereza Ramba #české seriály #seriál Docent