Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Markíza a jej historický seriál: Vylámala si zuby? Nie! Je veľmi príjemným prekvapením

Prvá odvysielaná epizóda ponúkla naozaj veľkorysý priestor kľúčovým postávam, bez toho, aby vznikol zmätok. Pri tak veľkom počte účinkujúcich je životne dôležité pre každý seriál, aby sa do seba nezamotal hneď na začiatku a toto Dunaj, k vašim službám zvládol na jednotku. Od prvej minúty sa rozbiehajú dejové linky mimo, ale aj v novom obchodnom dome a budujú prirodzenú zvedavosť, čo bude ďalej. Je tu mix postáv, pri ktorých divák hneď netuší, či predstavujú kladnú alebo negatívnu postavu. Doba je zlá a preto sa jej treba prispôsobiť. Kto chce prežiť, musí podliezť aj svoje morálne limity.

Absolútnom devízou tohto seriálu je atmosféra, ktorú umocňujú vybudované interiéry. Markíza pre potreby nakrúcania vybudovala najväčšie kulisy v slovenských podmienkach. Na viac ako 2 000 metroch štvorcových sa musel vybudovať obchodný dom, interiéry domov. Sú plné dobového nábytku, doplnkov a podarilo sa zreplikovať aj ikonické sklenené výklady. V tomto smere sa nedá nič vyčítať tvorcom. Viac pozor si mohli dať pri nakrúcaní exteriérových scén, ktoré pri každom dobovom seriáli môžu ukázať slabiny. V prípade reprodukcie starej Bratislavy je to nadľudský výkon. Hlavné mesto je totiž značne poznamenané deštrukciou a prestavbou a nájsť nedotknuté historické časti je obrovský problém.

No pri sledovaní prvej časti sa vyskytlo zopár detailov, ktoré sa nedali prehliadnuť. Bolo vidno ľudí, ktorí z diaľky sledovali nakrúcanie. Pri scéne na streche obchodného domu bolo počuť nové električky, ktoré vydávajú veľmi špecifický zvuk. Tvorcovia zabudli vymazať aj siluety výškových budov, ktoré sa mihli v pozadí. Bolo by fajn, keby tvorcovia si dali na tieto detaily pozor v ďalších odvysielaných epizódach. Na druhú stranu Dunaj, k vašim službám prináša nóvum, ktoré v slovenských seriáloch doteraz chýbalo – vizuálne efekty. Vznikli historické zábery s obchodným domom pre prestrihy medzi scénami.

Prvá epizóda rozhodne nenudila. Mala svoje tempo, ktoré nebolo strhujúco rýchle, ale všetko malo svoje opodstatnenie a postupne budovalo záchytné body v celom príbehu. Určite teší prítomnosť overených hereckých mien, ktoré boli súčasťou rôznych seriálov vysielaných v nedávnej minulosti, no v Dunaji sa predstavili v iných polohách. Zaujímavo funguje aj dynamika vzťahov v rodine Kučerovcov, súboj starých a nových časov, emancipácia žien a snaha zmeniť zabehnuté pomery. Nesklamala Zdena Studenková, Emil Horváth ml., Monika Hilmerová, prekvapil Filip Tůma v negatívnej úlohe.

Rovnako aj Ján Koleník, ktorý ešte pred pár týždňami v Druhej šanci hral toho najsprávnejšieho z najsprávnejších a úderom nového roka je tu jeho variácia negatívnej postavy. Je to veľká zmena vidieť ho v tejto polohe, ale veľmi príjemná. Kristíne Svarinskej úloha postavy Kláry sadla. Jej vnútorný súboj medzi životom drobnej zlodejky a túžbou žiť normálne poskytuje dostatočný priestor na atraktívny vývoj tejto postavy.

Zároveň treba kvitovať aj účasť tvárí, ktoré nie sú pravidelnou súčasťou seriálov – Petra Dubayová, Lesana Krausková, Barbora Andrešičová, Matúš Kvietik, Jana Majeská. Seriálovým objavom roka 2023 môže byť herec Marek Rozkoš.

Dunaj, k vašim službám skrýva veľký potenciál a je potrebným osviežením v zabehnutých vysielaných žánroch. Historický seriál je takisto prirodzeným lákadlom pre diváka. A to Markíza bude naozaj potrebovať, aby ju podržal. Seriál stojí proti jojkárskej Nemocnici, ktorú už dva roky nič neporazilo. A bola by veľká škoda, keby sa jej ďalšou obeťou stal práve tento seriál. Ďalším rizikom môže byť husté vysielanie. Televízie mieni Dunaj, k vašim službám vysielať dvakrát do týždňa, vždy v utorok a vo štvrtok. To ide proti osvedčenému trendu jednej epizódy týždenne. Veľmi rýchlo sa môže stať, že príbeh vybledne a scenár sa scvrkne na dialógy o roztrhnutej látke alebo ukradnutej topánke. Možno by bolo fajn, keby sa vysielal menej, čím by sa znížil tlak na výrobu a predĺžila by sa tak životnosť.

Každopádne tento seriál patrí k tomu najlepšiemu, čo Markíza v poslednom období ponúkla. Dunaj, k vašim službám patri k top titulom ako Druhá šanca, Mama na prenájom alebo Pán profesor.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Svarinská #Emil Horváth ml. #Zdena Studenková #Ján Koleník #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Dunaj k vašim službám