Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto Markíza ešte nikdy neskúsila na divákov: Štartuje jej prvý historický seriál!

Poďte sa zoznámiť s postavami novinky Dunaj, k vašim službám, ktorý štartuje 10. januára na Markíze.

10.01.2023 06:00
dunaj, dunaj k vašim službám, svarinská, Foto:
Historický seriál Dunaj, k vašim službám štartuje už v utorok večer na Markíze.
debata
mama na prenájom, Čítajte aj Milé, presladené, neškodné: Markíza dodala Slovákom seriál, ktorý presne potrebovali

Obchodný dom Dunaj otvára svoje brány a ožíva príbehmi tých, ktorí sa v ňom rozhodnú hľadať kus krásy v neistých časoch. Príbehy lásky, priateľstva, sklamaní a hrdinstva, skryté za stenami ikonického obchodného domu Dunaj v dobe, kedy nádej musí umierať posledná.

Keď sa mladá zlodejka Klára skryje v priestoroch obchodného domu Dunaj, nečakane sa stáva jeho súčasťou. Skrz priateľstvá a lásku sa snaží o nový, lepší život po boku mladých kolegýň z oddelenia módy. Doba sa však rýchlo mení a ony v sebe musia nájsť hrdinstvo, aby prekonali jej nástrahy.

iveta, Čítajte aj Je Slovensko plné rasizmu, predsudkov a borovičky? Jojka s novým seriálom zaťala do živého

Kto je kto v seriáli?

Klára Zacharová (Kristína Svarinská)
Klára to odmalička nemala ľahké, keďže sa ako dieťa ocitla v sirotinci. Podrezaný jazyk a zdravé sebavedomie ju však neopustili ani v skľučujúcom prostredí sirotinca. Práve naopak, pomohlo jej to vytvoriť si odolnosť voči najnáročnejším situáciám a stala sa miestnou rebelkou. Po odchode zo sirotinca sa jej ujal pouličný zlodejíček Marek, ktorému sa zapáčila Klárina priebojnosť a spoločne sa stali postrachom smotánky a šľachty, ktorým obratnými prstami ukradli nejednu peňaženku či šperk. Klára však túži po lepšom živote a keď ju Marek pri jednom záťahu nechá v štichu, nachádza úkryt v obchodnom dome Dunaj. Tu dostáva šancu na nový začiatok.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte aj Veľké odhalenie Markízy: Toto je nový televízny milionár! Bitka o jeho srdce sa začne...

Eva Dušeková (Petra Dubayová)
Eva je sebavedomá a ambiciózna. Uvedomuje si svoju krásu a talent a vie, ako ich využívať vo svoj prospech. Ku kráse a talentu dostala do vienka aj značný temperament, ktorý pomotá hlavu nejednému mužovi. Z troch dievčat má najviac skúseností so vzťahmi a neváha sa o ne podeliť. Rovnako na počkanie každému rozpráva o tom, ako sa z nej stane slávna speváčka.

Alena Valentová (Lesana Krausková)
Jednoduché dievča z malého mesta sa vo veľkom meste spolieha na priebojnejšiu Evu, s ktorou zdieľa izbu v penzióne. S jej a Klárinou pomocou nachádza odvahu ukázať, aký talent sa v nej skrýva. Oporou jej je aj kamarát Jakub, ktorý verí v jej nadanie najviac zo všetkých.

lets dance 2022, lets dance, Čítajte aj Hromadný nástup na tanečný parket! Veľké seriálové hviezdy mieria do novej série Let's Dance

Rudolf Kučera (Emil Horváth)
Otec rodu Kučerovcov, hlava rodiny a majiteľ obchodného domu Dunaj. Je priamočiary, zásadový a lojálny. Jeho silný morálny kompas mu však spôsobuje komplikácie a aj jeho vlastná žena na neho nalieha, aby sa občas riadil spoločenskými konvenciami a nie len vlastným rozumom. Rudolfova čestnosť a zásadovosť ho postavia do úlohy ochrancu pre všetkých, ktorí budú hľadať bezpečie v temných časoch.

Edita Kučerová (Zdena Studenková)
Dáma z dobrej rodiny, ktorá si stráži emócie a pestuje si renomé ľadovej kráľovnej. V mladom veku si cez dohodnutý sobáš zobrala Rudolfa. Edita priniesla do manželstva s Rudolfom peniaze, finančný základ, z ktorého Rudolf svojou šikovnosťou vytvoril veľký majetok. Na deti má veľmi vysoké nároky, ostatne ako aj na ostatných ľudí okolo seba.

iveta, Čítajte aj Iveta s totálnym rekordom všetkých čias: Je to najsledovanejší seriál v histórii Jojky

Leopold Kučera (Tomáš Maštalír)
Vychovaný na Rudolfov obraz, Leopold je čestný, zásadový a priamočiary. Bol roky pripravený na to, že preberie podnik po otcovi, ale pád z koňa ho pripútal na vozík. Po prepustení z nemocnice je odhodlaný vrátiť sa späť k práci, ale postupne zisťuje, že život na vozíku má trpkú príchuť, s ktorou sa nevie zžiť. Jeho frustrácia rastie každým dňom.

Irena Bočkay (Barbora Andrešicová)
Silná žena v mužskom svete. Irena je bystrá, ostrovtipná a rozumie podnikaniu tak, ako máloktorý chlap. Napriek tomu však nevie otca presvedčiť, aby jej po Leopoldovom úraze dovolil prevziať väčšiu časť vedenia. Necháva ju venovať sa marketingu a PR, v čom je Irena skvelá, ale chce viac. Jej matka jej v tom tiež nie je nápomocná, lebo sa nevie preniesť cez to že Irena sa nespráva ani trochu ako správna dáma.

Peter Kučera (Marek Rozkoš)
Najmladšie dieťa Kučerovcov, od ktorého sa veľa neočakáva. Preto si mohol dovoliť odísť do zahraničia, kde študoval a užíval si voľný život. Je charizmatický, zábavný a ženy naňho letia. Neplánuje sa usadiť na Slovensku, ale rodinná situácia, ako aj dianie vo svete ho privedú domov. Keď vidí, ako rodičia zostarli a ako je na tom Leopold, rozhodne sa pomôcť ako vie, aj keď nemá ani tušenia o tom, ako sa vedie podnik. Práve pri vypomáhaní v obchodnom dome sa mu skríži cesta s Klárou, ktorej nevšednosť mu od prvého okamihu učaruje.

Walter Klaus (Ján Koleník)
Nemecký vojenský pridelenec pod ministerstvom vojny ktorý má za úlohu na Slovensku zastupovať záujmy Nemecka. Sebavedomý, pedantný, ale aj dokonalý džentlmen. Pod pozlátkom však skrýva temnú stránku, ktorá z neho spravila zástancu hodnôt, ktoré čoskoro otrasu svetom. S manželkou Helgou má na prvý pohľad ukážkový vzťah, ale sú skôr pragmatickí a robia to, čo majú naučené a čo sa očakáva. Jedna vec sa im však nedarí- nech sa snažia, koľko chcú, nevedia splodiť potomka, čo je zdrojom rastúcej frustrácie a napätia v ich vzťahu.

Anton Holubec (Filip Túma)
Mladší brat Edity Kučerovej, aj keď každý má iného otca. Edita ho zobrala do svojej rodiny a Anton jej ostal zaviazaný. Holubec je šikovný obchodník a výkonný šéf. Ako prevádzkový riaditeľ je prísny a netoleruje žiadne prešľapy. Taktiež je viac vynaliezavý, ako väčšina ľudí v jeho okolí a jeho najsilnejšou vlastnosťou je to, že si bez mihnutia oka podľa potreby prezlečie kabáty.

Vilma Rusnáková (Monika Hilmerová)
Vilma je prísna, ale spravodlivá šéfka so srdcom zo zlata. Tvári sa, že je stará dievka, ktorá sa venuje len práci, ale ťaží ju nejedno tajomstvo z minulosti. Niektoré z týchto tajomstiev začínajú vychádzať najavo popri udalostiach v obchodnom dome.

Jakub Lukáč (Matúš Kvietik)
Chlapec z chudobnej a početnej rodiny. Ako najstarší syn rodiny, kde otec odišiel do zahraničia, to nemá ľahké. Musí živiť súrodencov a starať sa o vážne chorú mamu. Nikdy ho však neopúšťa zmysel pre humor a vľúdnosť. Je odhodlaný sa vynájsť v každej situácii, čo mu príde vhod v tejto ťažkej a neprajnej dobe.

Dávid Guttman (Jakub Jablonský)
Židovský študent architektúry a vnuk majiteľky penziónu (Mária), kde bývajú dievčatá z oddelenia módy. David je horúca hlava a intelektuál, ktorý bojuje za vyššie princípy. Preto sa po tom, čo situácia na Slovensku začína eskalovať, bez váhania pridá k odbojárom. Organizuje vlastnú bunku odboja v Bratislave a potajme sa s nimi stretáva u seba v izbe, rovno pod nosom Márie.

Kristína Bognárová (Ráchel Šolteszová)
Drzá a rozmaznaná otcova dcérka. Od neho má všetky svoje pomýlené názory o svete a spoločnosti. Nikto na oddelení nerozumie tomu, prečo ju Vilma zobrala na pozíciu predavačky. Nič jej nejde a neustále sa na prácu sťažuje. Aby toho nebolo málo, dvorí jej gardista Julo a Kristíne to lichotí. Snaží sa dievčatám vyrovnať, ale často pomýleným spôsobom. Nenechá si ujsť žiadnu príležitosť na klebety, čím vie riadne rozvíriť vody obchodného domu.

Karol Tomka (Igor Kasala)
Vedúci reštaurácie v obchodnom dome. Vo svojej práci je jeden z najlepších. Vo veciach má poriadok a vie si zorganizovať ľudí tak, aby všetko šliapalo ako hodinky a zároveň aby ho mali radi. Má dobré srdce a sklony pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Preto aj občas prižmúri oko nad tým, keď si zamestnanci berú jedlo z reštaurácie domov svojim rodinám. Kedysi mal rodinu, ale žena aj s dieťaťom mu zomreli pri pôrode. Odvtedy je v súkromí skôr samotár.

Anna Urbanová (Petra Polnišová)
Židovská učiteľka z Komárna. Spolu s mužom, Viliamom, odtiaľ ušla, keď sa Komárno pridalo k Maďarsku. Teraz pracuje v hudobnom oddelení obchodného domu. Hudbu nadovšetko miluje a rozumie jej. Je radosť ju počúvať, keď sa rozhovorí o skladateľoch a ich histórii. Je priateľská a tvári sa veľmi uvoľnene, ale pod povrchom v sebe živí obrovský strach. Nevie, čo sa deje s jej rodinou v Komárne a nevie, čo sa udeje s ňou. Veľmi túži po dieťati, ale s mužom sa rozhodli, že v tejto dobe by to nebolo múdre.

Viliam Urban (Martin Mňahončák)
Ako muž židovky v tejto ťažkej dobe je Urban v neustálom strachu. Kedysi veselý človek s láskou pre hudbu a spoločenské podujatia, Urban je len tieňom svojho niekdajšieho ja. Väčšinu času dáva podprahovo pozor na ženu a svojim spôsobom ju chráni, čo ale občas spôsobuje tlaky v ich vzťahu, keďže ju miestami až príliš kontroluje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Dunaj k vašim službám