Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Divácka pohroma pre Markízu pred koncom roka: Toto je najmenej sledovaný seriál

Stávka na slovenskú adaptáciu českého hitu bola veľkou chybou. Chatári sú prepadákom.

08.12.2022 06:00
chatári, kramár, Foto:
Maroš Kramár v seriáli Chatári.
debata (1)
perinbaba, Čítajte aj Vianoce na Markíze: Neprídete o neodmysliteľné sviatočné klasiky! Pribudnú viaceré premiéry

Mala to byť náhrada za vyhorenú Hornú Dolnú, ktorá počas tohtoročnej jari definitívne skončila výrobu nových častí. Nakrútilo sa 14 sezón, vysielalo sa osem rokov. Spočiatku veľký hit skončil na okraji diváckeho záujmu. Televízii sa tak uvoľnil kritický štvrtkový večerný slot, kde už druhým rokom má Jojka stabilne umiestnenú Nemocnicu, ktorá stabilne dosahuje nadpriemerné výsledky. Túto jeseň sa pravidelne hýbe tesne pod 500-tisícovou hranicou.

mama na prenájom, bardy, zabranská, Čítajte aj Markíza potvrdila prvý seriál pre rok 2023: Takto vyzerá náhrada za Oteckov!
Toto sú markizácki Chatári Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vlado Kobielsky, Zuzana Kubovčíková Šebová,...
sám doma, Čítajte aj Vianoce na Jojke: Slunce, seno na Štedrý deň? Áno. A kopec iných sviatočných klasík

Markíza, prirodzene, chcela nadviazať na tradíciu jednoduchšej ľudovej zábavy, ktorú Horná Dolná dlhoročne zastupovala. Stávka padla na Chatárov, čo je slovenská verzia úspešného českého seriálu Osada. Kým v Čechách slávi úspech a pripravuje sa druhá séria, u nás bude „veľký“ úspech, ak sa dovysiela prvá.

Už prvá epizóda jasne naznačila, že slovenskú adaptáciu českého seriálu Osada našinci odmietnu. V cieľovke 12 – 54 prvá epizóda uhrala 6,3% sledovanosť s 20,3% trhovým podielom. V cieľovke 12+ Chatári získali 7,6% sledovanosť s 17,7% podielom na trhu. Prvá epizóda celkovo prilákala 349-tisíc divákov.

Top programy TV november 2022 Čítajte aj Televízny november: RTVS si s futbalom polepšila, komerčné televízie však ani zďaleka neohrozila

Druhá epizóda vysielaná na tom bola ešte horšie. Krivka sledovanosti išla smerom nadol. V cieľovej skupine 12 – 54 Chatári uhrali 5,2% sledovanosť a podpriemerný 17,6% trhový podiel. Chatárov celkovo sledovalo iba 260-tisíc. Postupom ďalších týždňov sa sledovanosť definitívne prepadla pod hranicu 5%, čo už naznačilo veľký problém. Pôvodne chcela Markíza vysielanie Chatárov zdvojiť a odvysielať všetkých 12 častí tento rok. Po skončení štvrtej série Pána profesora mal tento komediálny seriál obsadiť aj utorkový slot.

Pečie celé Slovensko II Čítajte aj Za zábavné relácie RTVS platí milióny. Koľko bude stáť nástupca Pečie celé Slovensko?

Prirodzene, televízia prehodnotila svoje plány s prihliadnutím na vývoj sledovanosti. Chatárov ukončí tesne pred Vianocami, pričom po sviatkoch by sa mali v januári ešte vrátiť a dovysielať zostávajúce epizódy. Či sa tak stane, je otázne.

Dôvod je prozaický. Minulý týždeň sa Chatári prepadli na svoje totálne divácke dno. V cieľovke 12 – 54 uhrali katastrofálnu, iba 3,5% sledovanosť s 11,3% trhovým podielom. Pri obrazovkách sedelo iba 211-tisíc divákov. Chatári v priebehu zopár týždňov, od slabého štartu, dokázali stratiť 138-tisíc divákov. Sú najmenej sledovaným seriálom sezóny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #TV Markíza #seriál Chatári