Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hit na Netflixe zachraňuje hlavná hrdinka. Inak je to premárnená šanca na skvelý bizarný seriál

Netflix opäť zabodoval! Koncom novembra predstavil divákom dlho avizovanú novinku od majstrovského režiséra Tima Burtona – Wednesday. Ide o originálny seriálový kúsok, ktorý sa má pozrieť na rodinu Addamsovcov z iného uhla, skrz ich temnú dcéru. Tá v sebe skrýva obrovský charakterový potenciál a ukázalo sa, že dokáže utiahnuť vlastný seriál. A nepotrebuje k tomu celú famíliu.

05.12.2022 06:00
wednesday, Foto:
Novinka Wednesday je novým hitom na Netflixe.
debata (3)
crown, koruna, Čítajte aj Nemilosrdný pohľad na kráľovskú rodinu: Koruna bola voči monarchom mimoriadne krutá!

Streamovací gigant sa môže naozaj tešiť, spočiatku nenápadne vyzerajúci temnejšie ladený seriál si získal obrovský ohlas divákov. Stal sa najsledovanejším anglicky hovoriacim seriálom v rámci prvého týždňa od uvedenia. Za prvých sedem dní zinkasoval neuveriteľných 341,23 miliónov hodín zhliadnutí. Temná dcérenka zanechala za sebou, aj zdanlivo, neprekonateľný hit Stranger Things. Ten si počas úvodného týždňa od uvedenie, počas tohto leta, vybojoval 335,01 milióna hodín zhliadnutí. Paradoxom na celej situácii je, že Netflix doteraz neoznámil objednávku na druhú sériu. Síce každému je jasné, že tento seriál má pred sebou žiarivú budúcnosť a viaceré sezóny, no občas zdržanlivosť streamovacej služby zaskočí.

Pečie celé Slovensko II Čítajte aj Za zábavné relácie RTVS platí milióny. Koľko bude stáť nástupca Pečie celé Slovensko?

O Wednesday sa začalo rozprávať už pred pomerne dlhším časom, keď sa končil seriál The Chilling Adventures of Sabrina. Práve nové spracovanie Sabriny ukázalo, že diváci prahnú po inom pohľade na kultové postavy – temnejšie ladené epizódy s bizarným scenárom, všetko podporené veľkolepým vizuálom. Avšak výsledok pôsobil mainstreamovo a neškodne. Originalita a akcent na naozaj temné vyobrazenie vyprchali dostratena. Nakoniec sa zo Sabriny stala príjemná oddychovka, ktorá však bola triviálna, no pozerateľná. A na divákov to naplno zabralo, seriál sa dočkal až štyroch sezón.

Takto vyzerá prvá séria hitu Wednesday! Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej série seriálu Wednesday.
bičan, 5 proti 5, Čítajte aj Prvé veľké programové škrty v RTVS: Po 15 rokoch vysielania dostáva stopku táto stálica!

A presne do bodky rovnako je na tom aj Wednesday. Je viac ako očividné, že Netflix potreboval a chcel pokračovať v nastolenom trende a zabŕdnuť do nadprirodzeného sveta a priviesť k životu ďalší kultový charakter. Ten sa našiel a zopakovala sa šablóna, ktorá bola použitá pri Sabrine. A výsledok? Opäť je to vizuálne veľmi pekne spracované dielo, ktoré padá na triviálnom príbehu a neblysne sa ani úplne originálny scenár a zápletky. Všetku pozornosť na seba strháva hlavná hrdinka, herečka Jenna Ortega, ktorá je naozaj výborná a len pri nej je evidentné, že si dali tvorcovia naozaj záležať, čo rozpráva, ako koná a ako interpretuje mladú členku klanu Addamsovcov.

gossip girl, Čítajte aj Seriálový december: Toto musíte vidieť! Kým prídu Vianoce, dočkáte sa skvelých hitov

Treba však kvitovať, že Netflix opäť vytvoril seriál s nadprirodzený svetom, ktorý má obrovský potenciál do budúcnosti. Je to svet, kde obyčajní žijú po boku s vyvrheľmi – ako sú nazývaní ľudia so schopnosťami. Prirodzene tu panuje nevraživosť a strach medzi oboma tábormi, no táto variácia sveta zanecháva za sebou nudnú verziu multivesmíru, kde sa všetko tají. Preto sú všetky postavy môžu slobodne koexistovať, čo pridáva na dynamike celého deja.

Prvá osemdielna séria prijateľne predstavila tento svet, máme tu malé mestečko Jericho, ktoré profituje z toho, že na kopci v lesoch existuje prestížna akadémia Nevermore, kde sa učia deti s nadprirodzenými schopnosťami. Prichádza sem aj Wednesday Addamsová, pre ktorú to je už niekoľko školská inštitúcia za sebou, pretože medzi štandardné deti nikdy nezapadla. Nevermore by mohlo byť to pravé miesto! Zaujímavo vyznieva samotný charakter Wednesday. Je odťažitá, temná, tvrdá voči okoliu, prísna sama na seba a má mimoriadne komplikovaný vzťah s matkou Morticiou. Hoci si to nechcela spočiatku priznať, naozaj sa Nevermore stalo miestom, kde by sa mohlo stať nemysliteľné – zapadnúť a nájsť si, dokonca, priateľov. A nedajbože sa aj usmiať!

Samozrejme tu nechýba záhada z minulosti Morticie a Gomeza Addamsovcov, ich zdanlivo idylický vzťah s riaditeľkou Nevermore, pričom za všetkým je jedna veľká lož. A po lesoch behá vraždiace monštrum, ktoré holduje krvavým jatkám a hlavnú hrdinku desí proroctvo, že by to mala byť práve on, ktorá zničí akadémiu. Príbeh sa pomaly komplikuje, napokon jednotlivé zápletky dostávajú svoj záver, no neprichádza úplný moment prekvapenia.

Jednotlivé postavy sú, žiaľ, ploché a sú iba kulisou pre Wednesday, ktorá si kradne pre seba každú jednu scénu a to aj vďaka herečke Jenne Ortege, ktorá je jednoducho výborná vo všetkých smeroch. Nedarí sa navodiť pravú temnú, bizarnú atmosféru, pretože Netflix zámerne sa vyhýbal dačomu odvážnejšiemu, aby neodlákal milióny divákov od sledovania.

Razom je tento seriál určený aj pre „násťročných“, ale aj pre starších, ktorí neutrpia psychickú ujmu, keď si pozrú tento neškodný seriál, no rozhodne sa dalo očakávať viac, že príde omnoho prepracovanejší, vizuálne, ale príbehovo hyperbolizovaný produkt, ktorý totálne vybočí zo všetkých zabehnutých šablón. Nestalo sa. Bohužiaľ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Wednesday #Jenna Ortega