Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nemilosrdný pohľad na kráľovskú rodinu: Koruna bola voči monarchom mimoriadne krutá!

Začiatok konca. Takto Netflix definoval piatu sériu unikátneho seriálu The Crown (Koruna). A je to pravda. Začiatkom novembra uviedol predposlednú sezónu, pričom šiesta uzavrie rozprávanie dychberúceho životného príbehu kráľovnej Alžbety II. od jej nástupu na trón. Otázne je, kde sa tvorcovia zastavia v celom príbehu. Už teraz je jasné, že rozlúčková desiatka epizód bude mapovať udalosti tesne po smrti princeznej Diany a prehupne na prelom milénia. Vzhľadom na nedávny skon najdlhšie vládnucej panovníčky sa dá očakávať, že úplne posledné zábery budú patriť záverečnému epilógu, ktorý podčiarkne jej výnimočný prínos celému svetu.

02.12.2022 06:00
crown, koruna, Foto:
Záber z piatej série Koruny.
debata (2)

Avšak ešte donedávna hrozilo, že sa Koruna skončí aktuálnou sériou. Počas pandemických časov hlavný autor seriálu Peter Morgan zmenil názor a z pôvodne šesťsezónnej ságy chcel spraviť iba päť. Nastala veľká vlna nevôle zo strany fanúšikov, ale aj Netflixu, pre ktorého je Koruna divácky hit, ale aj mimoriadne prestížny seriálový titul a lákadlom pre potenciálnych predplatiteľov.

gossip girl, Čítajte aj Seriálový december: Toto musíte vidieť! Kým prídu Vianoce, dočkáte sa skvelých hitov

To sa aj potvrdilo aj po septembrovom skone Alžbety II., keď sledovanosť Koruna vzrástla niekoľkonásobne a aktuálna piata séria sa stala najočakávanejším pokračovaním za posledné roky. Napokon si to Morgan rozmyslel a prikývol, že sa vráti k pôvodnému plánu a šiesta séria vznikne. Neskôr uviedol, že by piata séria neobsiahla všetko, čo si naplánoval. Posledná séria bude mať premiéru v novembri 2023.

walker, walker texas ranger, Čítajte aj Smutná správa: Zomrela hviezda kultového seriálu, ktorý sledovali všetci Slováci

A nemusí to byť koniec! Pred časom sa objavila zaujímavá správa, že by mohol vzniknúť spin-off seriál, ktorý by mapoval udalosti krátko po smrti ikonickej kráľovnej Viktórie až po nástup Alžbety II. na trón. Je to časť histórie, ktorá je veľmi zaujímavá a veľmi málo preskúmaná a mohla by priniesť divákom veľa zaujímavých znalostí a, najmä, rozšíriť im obzory. Nateraz je tento námet v rovine úvah a Netflix skúma možnosti realizácie a nemá zelenú. Ak by spin-off Koruny vznikol, tak až po skončení pôvodného seriálu.

Takto vyzerá piata séria Koruny! Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Záber z piatej série Koruny.

Piata séria Koruny sa objavila, opäť, dva roky po štvrtej. Dôvod bol prozaický. Opäť prišlo ku kompletnej výmene hereckých predstaviteľov, aby sa zachoval hodnoverné starnutie najslávnejších monarchov na svete. Ich hľadanie a následná produkcia zabrala dlhší čas a preto vždy vzniklo dvojročné okno medzi druhou a treťou sériou a následne medzi štvrtou a piatou. Aktuálne obsadenie zostáva aj v pripravovanej finálnej série, ktorá sa stále nakrúca.

Po Claire Foy, Olivii Colman prebrala opraty Imelda Staunton. Pre Slovákov známa najmä ako zlá čarodejnica Dolores Umbridgeová zo ságy o Harrym Potterovi. Bola to síce menšia rola, no tak signifikantná a nezabudnuteľná, že mnohí neverili, že dokáže prekročiť jej tieň a dôveryhodne vdýchnuť život Alžbete II. od jej 60 rokov a vyššie. Treba však dodať, že sa jej to podarilo. Zo začiatku sa nedalo ubrániť pocitu, že Staunton vytiahne prútik a začne čarovať, no veľmi skoro sa ukázalo, že tvorcom sa znova podarilo nájsť skvostnú herečka, ktorá prešla fyzickou, ale aj mentálnou metamorfózou. Jej stvárnenie Alžbety II. bolo opäť bezchybné, civilné a mimoriadne dojemné, keďže tvorcovia sa znova nebáli ukázať obrovskú ťažobu a rozpoltenosť, s ktorou musela celý život bojovať. Nemohla byť osobou, musela byť kráľovnou a to sú dve diametrálne odlišné životy.

Najnovšie pokračovanie zmapovalo obdobie medzi rokmi 1990 – 1997, ktoré by sa dali definovať ako začiatok novej éry pre monarchov. Rýchlo meniaci sa svet, ľudstvo, zvyky, očakávania, rastúci tlak médií spôsobil, že rod Windsorovcov čelil obrovskému tlaku a nepochopeniu. Média začali križiacku výpravu proti všetkým členom, denne prinášali šťavnaté titulky o rozpadajúcom sa vzťahu Diany a Charlesa, ale aj ostatných potomkov Alžbety II., silneli hlasy o zbytočnosti monarchie. Ľud žiadal prispôsobenie sa panovníkov, kráľovský dom sa držal stáročných zvykov, ktoré boli vnímavé ako zastarané a vyvolávali skôr negatívne asociácie.

Kráľovská rodina čelila škandálom nielen vo svojom vnútri, ale aj zvonku. Čoraz hlasnejšie sa ozývali hlasy, že monarchia je príliš drahá a svoje výdavky by si mali hradiť sami. Keď v roku 1992 hrad Windsor zasiahol katastrofálny požiar, kráľovná bola zrazená na kolenách. Vôbec po prvýkrát ukázala všetkým ľudskejšiu tvár s legendárnym príhovorom, kde ďakovala svojej rodine za ich oddanosť a priznala, že všetci zažívajú ťažké časy. Nie nadarmo sa do histórie zapísal jej označenie, že 1992 bol Annus horribilis, teda strašný rok. Stalo sa dovtedy nevídané, kráľovná prejavila emócie!

Zároveň príbeh piatej série nešetril ani toxický vzťah Diany a Charlesa, ktorého tvorcovia znova nešetrili ako v minulých sezónach. Nechýbal pohľad na vznik legendárnej knihy Andrewa Mortona o reálnom živote Diany, ale aj zvláštne vyznievajúci dokument o živote Charlesa, ktorý je dodnes vnímaný ako dobre zaplatený PR pohľad na jeho vnímanie celej situácie. Všetko vygradoval šokujúcim rozhovorom Diany pre BBC, kde otvorene porozprávala o živote za múrmi kráľovských palácov, ale aj o tom, ako boli v manželstve traja. Po ich rozchode obaja zažili zlaté časy. Diana s Charlesom si prestali ubližovať, k čomu ich nútil mŕtvy vzťah a vzájomné antipatie a mohli sa začať venovať charitatívnym projektom, ktoré dodnes patri medzi najúspešnejšie na svete.

Nedalo sa ubrániť dojmu, že prvá polovica série postavila Alžbetu II. na druhú koľaj a sústredila sa Dianu a Charlesa. Všetko sa zmenilo neskôr s náznakom, že princ Phillip mohol nájsť útechu u inej ženy a Alžbeta II. to musela tolerovať. Vznikli tú neopísateľne dojemné scény, keď panovníčka musela zvládnuť podozrenia a postaviť sa im čelom. A najmä porušiť základné pravidlo – neprejavovať emócie. Tvorcom sa znova podarilo veľmi decentne a taktne manévrovať medzi fikciou a reálnymi udalosťami, pričom vznikol dojem, že sa divák naozaj dostal do Buckinghamského paláca a je súčasťou rodiny.

Koruna je bezpochyby unikátny produkt, ktorý v aktuálnom televíznom svete nemá obdobu. Nemá ambíciu prvoplánovo ísť po škandáloch, bulvarizovať kráľovskú rodinu. Práve naopak. S veľkou pokorou a neutrálnym tónom dáva možnosť každému si spraviť názor, či ide o fikciu alebo zápletky postavené na reálnych základoch. Zároveň v mnohých smeroch robí z monarchov ľudské bytosti a nie osoby, ktoré sú kompletne odtrhnutí od reality. Ich úloha v spoločnosti je daná stáročnými pravidlami a zvykmi, ktoré prežili všetky krízy, vojny a prežije aj aktuálne turbulentné časy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #The Crown #televízna sezóna 2022/2023