Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šokujúci krok po vyhadzove riaditeľa Drličku: Studenková končí v SND po 44 rokoch!

Herecká ikona sa rozhodla opustiť prvú slovenskú divadelnú scénu po odvolaní generálneho riaditeľa Mateja Drličku.

26.11.2022 15:23
zdena studenková, najhorší týždeň môjho života, Foto:
Zdena Studenková v seriáli Najhorší týždeň môjho života.
debata (38)

Studenková patrí medzi najpopulárnejšia a najobsadzovanejšie herečky u nás a bola súčasťou mnohých seriálov a filmov. Najnovšie prijala ponuku českej Novy a stala sa súčasťou Ordinácie v ružovej záhrade. Neprídu o ňu ani slovenskí diváci, v roku 2023 by sa mala objaviť v novom markizáckom seriáli Dunaj – K vašim službám. Nedávno účinkovala v seriáloch Pán profesor alebo Najhorší týždeň môjho života.

„Áno, dala som výpoveď. Momentálne mi plynie výpovedná lehota,“ potvrdila šokujúcu informácie pre cas.sk. Herečka v SND hrala 44 rokov.

„Moje angažmá v Činohre SND bolo vždy motivované úžasným súborom, zloženým z tých najlepších hercov. SND mi prinieslo veľa skvelých hereckých príležitostí. Mohla som byť súčasťou nádherných predstavení a spolupracovať s vynikajúcimi režisérmi i ďalšími špičkovými umelcami,“ doplnila Studenková.

„Preto som cítila veľkú nádej v lepšiu budúcnosť tejto našej erbovej inštitúcie počas pôsobenia Mateja Drličku v pozícii generálneho riaditeľa. Prijatie jeho rezignácie a ukončenie jeho pôsobenia v tejto pozícii, ako aj rozčarovanie z politického vplyvu na výkon tejto funkcie viedlo u mňa k silnej strate motivácie, ktorá je pre moju prácu kľúčová,“ uzavrela svoje dôvody odchodu zo Slovenského národného divadla.

Video

Čo predchádzalo odvolaniu Drličku?

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) k 1. novembru odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku. Dôvodom odvolania boli Drličkove medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov.

„V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti. „Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička, zlyhal,“ dodala.

Drlička v pozícii šéfa SND podľa nej zvládol svoju funkciu ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky. „V najbližších dňoch poverím riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby bola udržaná stabilita a nebol narušený chod divadla. Následne spustíme nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie,“ dodala ministerka.

Poslanci z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v piatok (21. 10.) odsúdili Drličkove výroky, ktoré odzneli na medzinárodnej konferencii v Budapešti. Za neslušné a nedôstojné označili poslanci napríklad Drličkove posmešné vyjadrenia na adresu „národných umelcov“, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND, o tom, „že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku“. Rovnako skritizovali aj slová o politikoch, ktorí „nanešťastie, ešte stále dýchajú“.

Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Po oznámení odchodu Drličku sa zdvihla v hereckom zbore, ale aj zákulisí vlna nevôle. Členovia Umeleckej rady SND sa vzdali svojho členstva. Odstúpenie zástupcov poradného orgánu generálneho riaditeľa SND je reakciou na ukončenie pôsobenia Mateja Drličku v pozícii šéfa národnej divadelnej inštitúcie.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Zdena Studenková