Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Rod draka alebo Pán prsteňov? Zabudnite! Kráľom televíznych ratingov je Kevin Costner

Tohtoročný rekord si pripísala premiéra piatej série seriálu Yellowstone.

25.11.2022 06:00
Yellowstone Foto:
Kevin Costner stvárňuje v seriáli Yellowstone hlavnú postavu Johna Duttona.
debata

Kráľom tohtoročných televíznych ratingov sa nestal Rod draka, ani Obi-Wan Kenobi alebo Pán prsteňov. O najväčšiu americkú televíznu premiéru sa postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristu a showrunnera Taylora Sheridana (Wind River, Sicario).

príbeh služobníčky, Čítajte aj Stratená niť sa našla! Nemilosrdne krutý Príbeh služobníčky znova vstal z popola

Seriál predstavuje to najlepšie a najhoršie z Ameriky. Sleduje rodinu Duttonových, ktorá ovláda najväčší ranč v Montane v Spojených štátoch, a ich neustále konflikty so susedmi pozdĺž spoločných hraníc – s indiánskou rezerváciou, národným parkom a stavebnými developermi.

Kevin Costner stvárňuje hlavnú postavu Johna Duttona III, ovdoveného patriarchu šiestej generácie rodiny Duttonovcov, ktorá prevádzkuje Yellowstone Dutton Ranch. Na začiatku piatej sezóny sa stáva guvernérom Montany. V retrospektívach z 90. rokov stvárňuje jeho mladšiu verziu Josh Lucas.

the last of us, Čítajte aj Najočakávanejší seriál roku 2023 uvidíte veľmi skoro! Epická dráma pozná dátum štartu
Kevin Costner stvárňuje v seriáli Yellowstone... Foto: Paramount Network
Yellowstone Kevin Costner stvárňuje v seriáli Yellowstone hlavnú postavu Johna Duttona.

Portál Deadline uviedol, že premiéru piatej série seriálu si pozrelo 13. novembra viac ako 16 miliónov divákov, čo pohodlne stačilo na prvé miesto v tomto roku.

Augustová premiéra Rodu draka prilákala v USA 10 miliónov divákov, čo bolo najviac v histórii HBO, zhruba rovnaké čísla a rekord pre Amazon Prime Video priniesla aj septembrová premiéra Pána prsteňov. Pre Disney+ bol najsledovanejším seriálom Obi-Wan Kenobi, ktorého prvé epizódy sledovali na prelome mája a júna zhruba 2 milióny divákov.

Pozrite si trailer 5. série seriálu:

Prezident mediálnej skupiny Showtime/Paramount Chris McCarthy navyše uviedol, že sa seriálu podarilo zdvihnúť sledovanosť o 60 % u mladých divákov, čím potvrdil, že je stále miesto na rast. Sledovanosť seriálu rástla postupne s pribúdajúcimi sériami. Premiéra tretej série prilákala 7,6 milióna divákov a premiéra štvrtej 12,7 milióna divákov. Pri aktuálne vysielanej piatej stúpol počet divákov na už spomenutých rekordných 16 miliónov.

To znamená dobré správy nielen pre Duttonov ranč, ale aj samotného Sheridana, ktorý má s Paramountom exkluzívnu zmluvu, na základe ktorej vyvíja rad ďalších seriálov, vrátane novinky Tulsa King so Sylvestrom Stalloneom v hlavnej úlohe. Do konca roku ešte dorazí aj ďalší prequel Yellowstoneu nazvaný 1923, v ktorom si zahrajú Harrison Ford a Helen Mirren.

Indiana Jones 5 Čítajte aj Harrison Ford sa opäť vráti ako Indiana Jones. Filmári ho na plátne digitálne omladia

Napriek diváckej úspešnosti nemá Yellowstone na konte ani jednu nomináciu Emmy. Jedným z možných dôvodov ignorácie zo strany televíznej akadémie môže byť aj reputácia, akú si seriál v Amerike vyslúžil, keď bol označený za „republikánsku konzervatívnu show“, čo samotný Sheridan niekoľkokrát poprel.

Sheridan povôdne seriál ponúkol HBO, ale ten ho odmietol. Spoločnosť Paramount prikývla na natočenie prvej série s desiatimi epizódami, ktoré mali premiéru v júni 2018. Hneď po premiére spoločnosť oznámila, že seriál bude pokračovať v ďalšej sérii a potom ďalšej, až sa dopracovala k aktuálnej piatej, ktorá bude rozdelená do dvoch častí po siedmich epizódach.

Seriál Yellowstone je od 5. sezóny dostupný na streamovacích službách Paramount+ a SkyShowtime, predtým bol dostupný na Amazon Prime Video.

Kevin Costner stvárňuje v seriáli Yellowstone... Foto: Paramount Network
Yellowstone Kevin Costner stvárňuje v seriáli Yellowstone hlavnú postavu Johna Duttona.
49 minútová rekapitulácia prvých štyroch sérií seriálu Yellowstone:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Yellowstone #Kevin Costner #Paramount+ #SkyShowtime