Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčší seriálový úspech Markízy roka 2022: Všetko zvalcoval jeden hrdina s netradičným príbehom

Televízia Markíza bude na rok 2022 spomínať v dobrom, najmä, čo sa týka uvedenia seriálovej novinky Druhá šanca. Asi len málokto by pred rokom veril, že chystaný seriál sa stane absolútnym kráľom televíznych obrazoviek od jeho prvej epizódy a stalo sa!

27.12.2022 06:00
druhá šanca, Foto:
Druhá šanca je najväčší seriálový úspech Markízy v roku 2022.
debata
ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Najlepšie slovenské seriály roka 2022: Naše televízie sa naozaj "hecli"!

Ústrednou postavou seriálu je úspešný a ambiciózny lekár MUDr. Andrej Fabián, ktorému však následkom ťažkého poranenia mozgu vypadne z mysle posledných dvanásť rokov života. Musí tak postupne objavovať svet okolo seba a aj svoj osobný i profesijný život. Dej je vsadený do prostredia Nemocnice Bezručova, priestor v seriáli teda dostanú aj vzťahy medzi lekármi.

house of the dragon, rod draka, hra o tróny, Čítajte aj Najlepšie seriály roka 2022 podľa Mediakliku: Toto sú top hity, ktoré nemali chybu!

Seriál je natočený na motívy skutočných udalostí. Druhá šanca je slovenskou adaptáciou úspešného talianskeho seriálu DOC – Nelle tue mani, ktorý už bol medzičasom vysielaný v mnohých krajinách po celom svete. Inšpiráciou bol skutočný osud talianskeho lekára Pierdante Piccioniho, ktorý svoj neobvyklý príbeh vydal v knižnej podobe, natočila ho aj televízia a odvtedy je známy ako „Doktor Amnézia“.

Markizácky seriál Druhá šanca Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Tento rok Markíza odštartuje lekárskou drámou...
bridgerton, Čítajte aj Uf, tak toto vôbec nevyšlo: Pozrite si rebríček najväčších seriálových sklamaní tohto roka

Druhá šanca vystrelila Koleníka na vrchol jeho súčasnej hereckej kariéry, ale predstavila kopec nových tvárí, z ktorých sa takisto v priebehu týždňov stali veľké hviezdy – Liv Bielovič, Filip Šebesta, Sarah Arató, Ráchel Šoltesová, Adam Bardy a iní. Seriál si právom vyslúžil status najlepšieho seriálu domovskej stanice.

gossip girl, Čítajte aj Skúsite? Toto sú nenápadné seriálové skvosty, ktoré cez Vianoce musíte objaviť

V roku 2022 vznikli dve série, celkovo 32 epizód. Po megaúspechu prvej série sa okamžite začali pripravovať premiérové časti druhej série, ktorá sa vysielala počas jesene a skončila sa tesne pred Vianocami. Problémom je fakt, že Markíza si za rok minula svoj najsledovanejší seriál. Taliansky originál má v pláne vysielať tretiu sériu, avšak najskôr na jeseň 2023. Až následne bude možné adaptovať scenáre pre zahraničný trh. Preto Slovákov čaká vynútená a dlhá prestávka vo vysielaní. Druhá šanca sa môže vrátiť najskôr na jeseň 2024.

pán prsteňov, Čítajte aj Dajte si poriadny darček: Pozrite si cez Vianoce najlepšie tohtoročné seriály

Druhá šanca na jar dosahovala nadštandardné výkony, aké v tomto roku nemal žiaden iný program. Prekonala Nemocnicu aj Priznanie, v priemere si každú zo šestnástich epizód pozrelo až 585-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom pri piatich epizódach pokorila dokonca 600-tisícovú hranicu.

Druhá séria bola nemenej úspešná, hoci oproti jednotke o čosi klesla, no stále nemala konkurenciu na slovenskom trhu. Pravidelne jesennú sériu sledovalo viac ako 500-tisíc divákov a v cieľovke 12 – 54 tesne atakovala 10% sledovanosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #seriál Druhá šanca #televízna sezóna 2022/2023 #Vianoce 2022