Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Trpký koniec veľkého seriálového hitu: Táto séria zabila kompletne všetko

Vyzerá to tak, že niekdajší seriálový hit, ktorý mal byť akousi alternatívou voči Hre o tróny, stráca na lesku. Toto leto televízia HBO uviedla jeho štvrtú sériu a stalo sa tak bez väčšieho „poprasku“.

17.11.2022 06:00
westworld, Foto:
Záber zo 4. série seriálu Westworld.
debata
Tri oriešky pre Popolušku Čítajte aj Nórsku Popolušku uvedie na Vianoce Jojka: Nové spracovanie prinieslo aj bozk dvoch mužov

Reč je o seriáli Westworld, ktorý s prvými sériami uchvátil divákov, no s pribúdajúcimi pokračovaniami nadšenie akosi opadalo. Najnovšia sezóna na tom nebola inak, hoci ide o vizionársky seriál. Dôkazom je klesajúce hodnotenie publika. Kým úvodná séria sa tešila až 93% diváckej priazne na známom hodnotiacom portáli, dvojka klesla na 76%. Tretia séria sa musela zmieriť len s 62% spokojnosťou publika a najnovšie pokračovanie kleslo na 55%.

Snehová kráľovná: Krajina zrkadiel Čítajte aj Jojka o ruskej produkcii: Nie je nám ľahostajné dianie na Ukrajine, máme však dlhodobé záväzky

Prvá séria spôsobila doslova ošiaľ, práve vtedy vzniklo prirovnanie k Hre o tróny. Začiatok príbehu bol geniálny, majstrovské dielo so skvelým hereckým obsadením, ktorému kraľoval Anthony Hopkins, Ed Harris, ale aj herečka Evan Rachel Wood. Tá bola pre mnohých nováčikom a obrovským prekvapením. Zápletka o „zábavnom“ parku, kde dokonalí humanoidi situovaní do rôznych prostredí sa musia podrobiť nechutným chúťkam zhýralých zbohatlíkov bola doslova ľadovou sprchou pre divákov. Tvorcovia bez servítky ukázali surové násilné scény, nechýbala nahota, ale najmä dôraz na absentovanie etiky a morálky. Avšak zdanlivá hra na Boha sa ľuďom vymkla spod kontroly a umelé bytosti získali vedomie a rozpútala sa vojna druhov.

Televízia, diaľkový ovládač Čítajte aj Rekordné zdražovanie v televíziách: Budúci rok stúpnu ceny o desiatky percent

Druhá séria však nedokázala plnohodnotne nadviazať na úspech jej predchodkyne. Tvorcovia sa nepríjemne zamotali vo vlastnej spleti zápletiek a časových línií, v ktorých boli jednotlivé príbehy rozprávané. Pochopiteľne prišla tvrdá kritika zo strany divákov a reakcia HBO na seba nenechala dlho čakať. Westworld síce dostal tretiu sériu, avšak len osem častí, namiesto štandardných desať a producenti odavizovali poriadny reštart celého príbehu.

Takto vyzerá nečakane posledná séria Westworldu! Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Záber zo 4. série seriálu Westworld.

Trojka sa k divákom dostala počas leta 2020 a tvorcovia splnili, čo sľúbili. Nová séria „zabudla“ na prvé svoje dve prvé predchodkyne. Vzala si iba to najlepšie z nich, teda akési základne kamene deja. K dobru hovorí aj fakt, že výraznými škrtmi prešli aj postavy a z pôvodného deja zostalo len zopár charakterov. Dej seriálu ukázal úplne nové reálie a to bolo dobre. Záver však šokoval, keď to vyzeralo tak, že hlavná predstaviteľka definitívne skončila. Lenže aj pri Westworlde platí to, čo pri iných sci-fi seriálov, že smrť nie je definitívna.

Dráčik Čítajte aj Zvrat v kauze Dráčik: Svoje názory budem písať aj naďalej, prvýkrát zareagoval majiteľ

To sa potvrdilo v tohtoročnej štvrtej sérii, ktorá prišla opäť po dvoch rokoch. Tvorcovia ju potichu pripravovali, bez väčšej pozornosti médií a fanúšikov. Na jednej strane to bolo dobre, pretože z nových zápletiek neuniklo nič, na druhú stranu to je lakmusový papierik pri meraní obľúbenosti. Seriál bez ošiaľu divákov nemôže dlhodobo prežiť. HBO vsunulo vysielanie na tohtoročné leto, teda tesne pred novú Hru o tróny. Bolo očividné, že chce namotivovať divákov, aby sa „vrátili do sveta budúcnosti“. Lákadlom bolo, že o štvrtej sérii sa reálne nevedelo nič. Upútavky, v podstate, neukazovali nič zásadné a ťahúňom mal byť dobre známy humanoidov, ktorí po získaní vedomia sa rozhodli zničiť svojich uzurpátorov.

Veľkou neznámou bola aj účasť herečky Evan Rachel Wood, ktorá sa znova predviedla v úplne novej úlohe. Kým v predchádzajúcich sériách to fungovalo, v štvrtej sérii sa nemohol prejaviť jej talent naplno. Stvárnila Christinu, obyčajnú ženu, ktorá žije v ústraní plná strachu a na svoj predchádzajúci život si nepamätá. Teda presný opak jej pôvodného charakteru Dolores. Tým, že jej postava sa výrazne zmenila a chýbala jej šťava, ešte k tomu treba prirátať, že nedostala taký veľký priestor, toto patrí medzi najväčšie slabiny novej série Westworldu.

Príbeh sa viac zameral na Maeve (Thandiwe Newton), Bernarda (Jeffrey Wright), Caleba (Aaron Paul) a ich pátranie v dvoch rozličných časových líniách po zbrani, ktorá by zastavila nepriateľských humanoidov, ktorí boli už len krok od toho, aby zničili ľudstvo. Výborne fungovali negatívne postavy Charlotte (Tessa Thompson) a William (Ed Harris), ktoré prinášali do deja poriadnu dávku temnoty, neoblomného odhodlania dotiahnuť svoj diabolský plán do zdarného konca.

Avšak celá séria sa zamotala do vlastných filozoficko-deštruktívnych myšlienok o skazenosti ľudstva a jeho odstránenia zo strany nového druhu. Tvorcovia dokola dávali na stôl diskutabilnú problematiku, či si to smrteľníci zaslúžia za to všetko, čo doteraz spáchali a akčnosť seriálu sa popritom vytratila dostratena. Našťastie všetko bolo zaobalené do dokonalého vizuálu, čo zachraňovalo, častokrát, siahodlhé scény, pri ktorých sa skloňovali len dlhé scenáristické vsuvky. Absolútnou devízou bola hudba, ktorú má od začiatku pod palcom Ramin Djawadi – dvorný skladateľ pre oba seriály zo sveta Hry o tróny. Pri Westworlde znova vytvoril skvelé motívy a je to jeden z mála seriálov, pri ktorom sa oplatí vypočuť si samostatný soundtrack.

Štvrtá séria Westworldu nenapodobnila svoje predchodkyne. Je badať, že sa povestné čaro sveta budúcnosti akosi niekde zaseklo. Tvorcovia dlhodobo hovorili, že majú v pláne nakrútiť päť sezón a dosť. Ak by HBO potvrdilo nakrúcanie finálnej série, tak potom by štvrtá séria dostala úplne iné vyznenie. Ak by bola predohrou pre bombastické finále, ktoré bolo naznačené na konci štvorky, tak potom sa dali odpustiť všetky chyby.

Samostatne táto séria príliš nefungovala a zbytočne zamotala len na to, aby na konci znegovala všetko, čo doteraz bolo vytvorené. Potenciálna piata séria sa chce vrátiť na úplný začiatok príbehu z prvej série. Teda do čias, keď svet bol Westworldom absolútne uchvátený. Nádeje sa rozplynuli pred pár týždňami, keď HBO oznámilo, že seriál ruší po štvrtej sérii a plánovaná piata rozlúčková séria nemá šancu na nakrútenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Evan Rachel Wood #HBO #Westworld #televízna sezóna 2022/2023