Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hra o tróny to opäť dokázala: Pokorila celý svet, Rod draka je absolútnym triumfom

Viac ako trojročné, zdanlivo nekonečné, čakanie na nový seriál zo sveta Hry o tróny vystriedalo desať týždňov vysielania dychberúcej prvej série Rodu Draka a teraz je tu znova ďalšia pauza, na ktorej konci bude druhá séria. Tú však fanúšikovia uvidia až v roku 2024. Táto správa iste nikoho neteší, avšak nakrúcanie, ale aj samotná postprodukcia je náročná a časy, keď sa stíhalo produkovať jednu sériu ročne sú preč. Rod draka si absolútne zaslúži dostatok času, aby sa nakrútila kvalitná ďalšia séria.

03.11.2022 06:00
rod draka, Foto:
Rod draka sa vráti s druhou sériou v roku 2024.
debata (4)
The Crown, koruna, Čítajte aj Seriálový november: Sex vysokoškoláčok, výpravná novinka od Disney+, ale aj prvé záblesky Vianoc

Dej sa začal v deviatom roku panovania kráľa Viserysa I. a 172 rokov pred smrťou Šialeného kráľa Aerysa a narodením jeho dcéry Daenerys Targaryen. Hneď na začiatku epizódy je vyslovená nekompromisná pravda – Targaryenovcov môžu zničiť Targaryenovci. Súboj o najnebezpečnejšie miesto v ríši sa nikdy nekončí a teraz tomu nie je inak. Na Železný trón si usadá Viserys I., ktorý márne čaká na mužského dediča trónu. Zášť z jeho dosadenia je veľká, lojalita voči nemu starostlivo predstieraná. Kráľ má srdce na pravom mieste, no má pri sebe príliš veľa pijavíc, ktoré chcú vyťažiť z jeho vlády, čo najviac.

Základná zápletka je postavená na emancipácii žien nasilu. Na pozadí tragédie musí Viserys (Paddy Considine) určiť svojho nástupcu, keďže sa nedočkal mužského potomka. Západozem nezažila, aby na trón zasadla žena, je to určené tradíciou. A tie sa predsa neporušujú! Aj za cenu rozkladu kráľovstva! Panovník sa musí rozhodnúť medzi svojím netrpezlivým, výbušným, násilníckym bratom Daemonom (Matt Smith) alebo najstaršou dcérou Rhaenyrou (Milly Alcock/Emma D'Arcy).

Takto vyzerala prvá séria Rodu draka Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Rod draka sa vráti s druhou sériou v roku 2024.
the witcher, zaklínač, Čítajte aj Netflix sa zatriasol v základoch: Nikdy by nikoho nenapadlo, že tento hit stratí hlavného hrdinu

Počas desiatich epizód sa rozohrala klasická smrtiaca, o to viac prešpekulovanejšia, hra o moc plná intríg, zrady, ale aj smrti. Kráľ Viserys sa všemožne snažil tlmiť očividnú rozkol vo vlastnom rode, no osobné ambície jeho pobočníka Otta Hightowera boli silnejšie. Nielenže sa mu podarilo vydať vlastnú dcéru za kráľa, ale potom bola hlavná úloha zabezpečiť nástupníctvo pre ich potomkov. Pritom pointa Targaryenovskej hry o Železný trón je mimoriadne jednoduchá, avšak knižná predloha dokázala vytvoriť skvostný boj, ktorý s každou epizódou čoraz viac zamotával.

Tvorcom sa podarilo pretaviť na obrazovku naozaj prepracovanú šachovnicu postáv a charakterov, ktoré boli ako jednotlivci mimoriadne zaujímaví, úplne iná dynamika sa odohrávala, keď prišlo na vzájomné konfrontácie. Zaujímavosťou je, že tu neexistuje žiadna klasicky pozitívna postava. Každá z nich musela vykonať niečo, čo bolo v rozpore s morálkou a etikou, čo robí z Rodu draka naozaj dielo s obrovským potenciálom do ďalších sezón. A tie sa postupne dostanú na obrazovku.

ultimátum, ján koleník, Čítajte aj Svetový úspech Jojky: Toto ešte nedokázal žiadny iný slovenský seriál

Spisovateľ George R. R. Martin, ktorý sa aktívne podieľa na tvorbe seriálu jasne povedal, že potrebuje, minimálne, štyri série po desať častí, aby sa prerozprával do posledného detailu príbeh obsiahnutý v knižnej predlohe.

Výborne vyšiel aj kasting jednotlivých postav. Počnúc kráľom Viserysom (Paddy Considine), ktorý predviedol mimoriadne dojemný výkon a dá sa očakávať, že bude bojovať aj o najprestížnejšie ocenenia, až po mladú generáciu Targaryenovcov, ktorá sa stala súčasťou súboja o trón a viacerých čaká tragická bodka. Tým, že dej prvej série zmapoval viac ako dve dekády v životoch, vymenili sa aj dve hlavné ženské predstaviteľky. Rhaenryru Targaryen v prvých piatich častiach stvárnila Milly Alcock, Alicent Hightower zas Emily Carey a potom ju vystriedala Olivia Cooke. Dve znepriatelené ženy a katalyzátor nenávisti a zášti sa zhostili svojich úloh s veľkou gráciou.

Nová Hra o tróny sa začala! Takto vyzerá prvá časť Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej epizódy Rodu draka.

Rhys Ifans ako slizký a prefíkaný Otto Hightower doslova učaroval, keď jeho úmysly doslova spôsobili pád Targaryenovcov. Podarilo sa mu rozoštvať celú rodinu, ktorá sa rozštiepila na dve frakcie. Následkom toho bude krvavá občianska vojna, ktorej začiatkom predznamenala posledná epizóda prvej série. Bude to nielen pád rodu draka, ale aj samotných majestátnych tvorov. Miláčikom sa stal aj Daemon Targaryen v podaní Matta Smitha. Postava tak komplexná, zároveň komplikovaná, ale aj kontroverzná vzbudzovala záujem o každú scénu s ním počas celej série.

HBO malo ťažkú úlohu. Pred vysielaním muselo presvedčiť publikum, že Rod draka napraví reputáciu posledných dvoch sezón pôvodného seriálu. Tie doteraz čelia veľkej kritike a nespokojnosti. Zároveň to bolo neznáma, pretože prvý hraný spin-off je symbolom obľúbenosti celej značky. Obavy sa rozplynuli po prvej časti, ktorá zlomila všetky rekordy sledovanosti a v rovnakom duchu sa niesol aj zbytok série. Diváci príbehy zo Západozeme jednoducho milujú a nevedia sa ich nabažiť. To je jasný signál, že v budúcnosti sa určite objavia ďalšie seriály, ktoré ešte rozvetvia svet Hry o tróny.

Rod draka zároveň súperil o titul seriál roka. Konkurenčný Amazon spustil vysielanie najdrahšieho seriálu sveta – Pána prsteňov. Schyľovalo sa k veľkému stretu titánov. Po odvysielaní oboch kúskov je možné s istotou povedať, že jednoznačným víťazom je Rod draka a to vďaka prepracovanejšiemu príbehu, skvelým postavám a akčnému potenciálu do budúcnosti vďaka vidine vojny, ale aj drakom.

Samotný vizuál spojený so skvelou hudbou je samostatnou kapitolou. Draky sú doslova kradli pozornosť výhradne na seba a to boli len akousi kulisou. Nateraz. Kým v prvej sérii hrali prím ľudské osudy, neskôr k celej tragédii pádu Targaryenovcov sa pridajú aj draky. Scény s nimi boli bezchybné, rovnako aj soundtrack.

Rod draka je jednoznačným triumfom roka. Chýb je také minimum, že je kontraproduktívne na ne poukazovať, keďže všetko prehlušil naozaj kvalitne prepracované dielo so skvelou atmosférou, príbehom a potenciálom.

A netreba zabúdať ani na slovenské znenie, ktoré bolo pripravené s premiérou každej epizódy. Už pri pôvodnom seriáli slovenský dabing prekvapil výnimočnou kvalitou, pri Rode draka to nebolo inak. Naozaj sa oplatí pustiť si náš dabing, ktorý znova príjemne prekvapil zaujímavým obsadením a špičkovým prekladom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #seriál Hra o tróny #HBO Max #seriál Rod Draka #televízna sezóna 2022/2023