Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jojka vyslyšala divákov. S Kriminálkou Kraj má nové plány

Jesenná seriálová novinka televízie Joj dospela do finále, televízia prezradila, aké má ďalšie plány.

27.10.2022 06:00
kriminálka kraj, mitaš, kolesárová, Foto:
Marián Mitaš a Jana Kolesárová v Kriminálke Kraj.
debata (1)
seriál lovec, lovec, kolesárová, Čítajte aj Jojka avizuje štart produkcie nového seriálu: Zabŕdne do tém, ktoré na obrazovkách neboli

Kriminálku Kraj od tvorcov krimisérie Za sklom – Valérie Schulczovej a Romana Olekšáka, uviedla televízia JOJ na začiatku septembra. V každej z trinástich epizód priniesla jeden prípad, ktorý riešili kriminalisti vo fiktívnom kraji na Záhorí. Jednotlivé prípady otvárali aj témy, ktoré roky rezonujú v spoločnosti, no zmeny sa dejú len veľmi pomaly.

Diváci popri tom sledovali aj súkromné životy hlavných hrdinov, ktorí sa vyrovnávali so svojimi traumami z minulosti a postupne si budovali vzájomnú dôveru. Najdlhšie zostala zahalená tajomstvom minulosť uzavretého a samotárskeho Jana Tesára v podaní Mariána Mitaša. Aj on si však postupne budoval vzťah so svojou policajnou partnerkou Zuzanou Vicenovou (Jana Kolesárová), no posledná epizóda nechala ich vzťah otvorený.

chatári, Čítajte aj Veľký deň pre Markízu: Štartuje nový seriál! Poďte sa zoznámiť s Chatármi

Televízia mení plány

Kým prednedávnom sa televízia vyjadrila, že Kriminálka Kraj je uzavretou kapitolou a nemá v pláne pokračovať druhou sériou, dnes je všetko inak.

„Pre všetkých jej fanúšikov máme dobré správy, keď práve v týchto dňoch sme rozbehli prípravy scenárov epizód pre novú 2. sériu a Kriminálka Kraj týmto nekončí,“ prezradil na Facebooku generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega.

Na štart si musela rok počkať

Kriminálku Kraj pripravovala televízia JOJ do vysielania už dlhšie. Jej uvedenie avizovala na jeseň minulého roka, no po úspechu Nemocnice nedostala priestor a musela si rok počkať. Napokon sa do vysielania dostala až túto jeseň.

Najlepšie sa jej darilo pri štarte. Prvú epizódu sledovalo 348-tisíc divákov, v konkurencii Extrémnych premien sa jej sledovanosť hýbala okolo 320-tisíc divákov. Keď televízia prešla na uvádzanie dvoch epizód za sebou, tak druhej epizóde klesol počet divákov na zhruba 270-tisíc. Finálové dve časti sledovalo 328– a 308-tisíc divákov.

V priemere si všetkých trinásť epizód pozrelo 308-tisíc divákov v univerzálnom publiku 12+, pričom sledovanosť ťahali dolu práve časti, ktoré vysielala Jojka pri zdvojení epizód ako druhé v neskoršom vysielacom čase. V komerčnom publiku 12–54 dosiahla kriminálka priemerný rating 4,7 % a podiel na trhu 17,7 %. Maximom bola sledovanosť 5,3 % a podiel na trhu 18,6 % pri tretej a šiestej epizóde.

seriály Čítajte aj Poznáme dátumy finále všetkých seriálov! Viaceré sa vrátia už v budúcom roku

Žáner krimi vystrieda romantika

Kriminálku Kraj nahradia od budúceho týždňa česko-slovenské romantické komédie ako Láska hory prenáša, Bezva ženská na krku alebo Šťastný nový rok. „Pre túto jeseň sme uviedli všetky naplánované novinky, diváci sa však ešte môžu tešiť na celebritné špeciály súťažnej šou Riskuj!, nové časti Nákupných maniačok, návrat rodinnej šou V siedmom nebi alebo vianočný špeciál Bez servítky,“ uviedla hovorkyňa JOJ Lucia Tuhelová. Ostatné dva seriály – Nemocnicu a Hranicu, podrží televízia vo vysielaní až do predvianočného týždňa.

Štyri nové kriminálne seriály

V budúcom roku prinesie Jojka štyri kriminálne seriály – Prokurátorku so Zuzanou Mauréry a Lukášom Vaculíkom, kriminálku s prvkami humoru Duch, ktorá už v Čechách zožala mimoriadny úspech, kriminálku Einstein o géniovi, ktorý pomáha pri vyšetrovaní prípadov vrážd a mysteriózny seriál Lovec, ktorý vzniká v spolupráci s Českou televíziou. V hlavných úlohách sa predstavia Pavel Kříž a Jana Kolesárová, ktorá bola kľúčovou postavou aj v Kriminálke Kraj. Či sa Kriminálka Kraj vráti na obrazovku budúci rok, je zatiaľ predčasné hovoriť, reálnejší je však až rok 2024.

Martin Heržo Čítajte rozhovor Obchodný riaditeľ JOJ Group: Dopyt po televíznej reklame je extrémny, dostať ju k divákom bude čoraz ťažšie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #seriál Kriminálka Kraj