Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Každý človek túži po skutočnej spravodlivosti, hovorí režisér Bebjak o novom kriminálnom seriáli

Miniséria Matematika zločinu bude mať premiéru budúci rok na Voyo.

31.10.2022 06:00
Matematika zločinu Foto:
O obnovu Tomanovho procesu sa snažia Kristýna Boková a Zuzana Bydžovská za pomoci najdrahšieho a najvyhlásenejšieho pražského advokáta v podaní Tomáša Maštalíra.
debata
tvoja tvár znie povedome, Čítajte aj Pečie celé Slovensko absolútny hit, Talent klesá a trápenie Markízy s jej ťažiskovou šou

Novinárka Magdalena Sodomková (Lucie Štěpánková) dostáva správu od Tomáša Tomana (Jan Nedbal), ktorý bol odsúdený na dvanásť a pol roka väzenia. Je však presvedčený o tom, že za smrť mladíka v jednom z pražských klubov nemôže a bojuje, aby sa jeho prípad znovu otvoril. Myslí si, že súd rozhodol v jeho neprospech len kvôli chybnému posudku biomechanika Krausa (Jiří Bartoška), jednej z najväčších kapacít odboru.

Po rozsudku tak radšej uteká z Českej republiky do Indonézie, bojuje o oživenie svojho prípadu prostredníctvom médií a spolu so svojou rodinou (Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková) sa snaží o obnovu procesu za pomoci najdrahšieho a najvyhlásenejšieho pražského advokáta (Tomáš Maštalír). Novinárku prípad zaujme a postupne zisťuje, že narazila na oveľa hlbší problém, než je jeden zbabraný rozsudok.

Zábery z krimiseriálu Matematika zločinu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Tomáš Maštalír v úlohe najdrahšieho a...

Príbeh otvára tému justičných omylov

Trojdielna krimiséria s pracovným názvom Matematika zločinu vzniká v réžii Petra Bebjaka (Správa, Trhlina, Čiara, Duch, Za sklom), ktorý je nositeľom dvoch Českých levov a oceňovaným tvorcom televíznych a filmových hitov. „Každý človek túži po skutočnej spravodlivosti,“ hovorí režisér a dodáva: „A keď sa náhodou dostane do nejakej zlej situácie, verí tomu, že systém funguje, že skrátka musí fungovať. A ak niekde dôjde k pochybnostiam, tak je to zlé.“

Príbeh je inšpirovaný rovnomenným podcastom, za ktorým stoja dokumentaristky Magdalena Sodomková a Brit Jensen. „Podcast Matematika zločinu bol vo svojej dobe fenomén a otvoril veľmi dôležitú tému justičných omylov v českom súdnom systéme. Je desivé, že sa to môže týkať kohokoľvek z nás. Sme radi, že nám Tomáš Toman, Magdalena Sodomková a Brit Jensen dali svoju dôveru príbeh spracovať, je to obrovský záväzok,“ hovorí kreatívna producentka Iva K. Jestřábová.

Halloween, filmy, seriály Čítajte aj Tipy na Halloween: Hrôzostrašné príbehy, s ktorými zažijete poriadne zimomriavky

Odsúdený Toman je reálnou postavou

V hlavnej úlohe sa predstaví Lucie Štěpánková. „Fascinuje ma, keď príbeh vychádza zo skutočných udalostí. Magdalena Sodomková, ktorú hrám, je veľmi inšpiratívna osoba, takže niečo som si z nej rada vzala, ale finálne stvárnenie je už čisto na mne,“ hovorí o svojej role herečka.

„Neváhal som, pretože minisériu točí Peter Bebjak a toto je už niekoľký projekt, ktorý spolu robíme. Neviem, čo by sa muselo stať, aby som mu povedal nie,“ hovorí Ján Nedbal, ktorý hrá odsúdeného Tomáša Tomana. „Tiež ma zaujalo, že vôbec prvýkrát stvárňujem reálnu a stále žijúcu postavu. S Tomášom Tomanom som sa mohol osobne stretnúť, vypočuť si ten príbeh z jeho strany, robiť si poznámky a skúsiť jeho charakter previesť na plátno,“ dodáva.

Seriál plný hereckých hviezd

V úlohe biomechanika Krausa sa predstaví Jiří Bartoška. „Baví ma to veľmi, človek pozná príbeh, ktorý je true story a následne aj sleduje, do akej miery je kvôli dramatickosti prepracovaný a prepísaný,“ hovorí o svojej postave. „Toto je, myslím, už naša tretia spolupráca, robili sme spolu dokonca aj jednu krimisériu na Slovensku. Peter Bebjak je nesmierne pohodový, má zostavený výborný štáb, takže všetko ide rýchlo a bol som rád, keď som ním bol oslovený,“ hovorí o natáčaní Bartoška.

28 dní hrôzy, halloween, Čítajte aj Dokonalá hrôza! Chcete si užiť strašidelný Halloween tak, že nezaspíte? Pozrite si toto...

V ďalších hlavných úlohách sa predstavia Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková a Tomáš Maštalír. Doplnia ich Miloslav Pecháček, Barbora Bočková, Radek Žák, Kryštof Bartoš, David Matásek, Martin Stránský, Adrian Jastraban, Ján Vondráček, Karel Heřmánek ml. a Kateřina Winterová.

Nakrúcalo sa aj na Pankráci

Seriál vzniká z veľkej časti v reálnych lokáciách a tvorcovia za prísnych bezpečnostných podmienok natáčali aj vo väznici Praha Pankrác, za plnej prevádzky na pražskom letisku Václava Havla, v Chemickom ústave Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity alebo v sídle jedného z českých mediálnych domov. Posledná klapka by mala padnúť v polovici decembra.

Premiéra Matematiky zločinu je naplánovaná na budúci rok. Pre Voyo ju pod pod značkou Voyo Originál natáča slovenská produkčná spoločnosť DNA Production producentov Rasťa Šestáka a Petra Bebjaka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #Tomáš Maštalír #Peter Bebjak #Voyo #seriál Matematika zločinu #DNA Production