Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza a jej nový seriál Chatári: Bolestivo nevtipná vata bez pridanej hodnoty

Jesenná televízna sezóna je v plnom prúde, konkurencia medzi stanicami, ale programami je vybičovaná. Profitujú však diváci, ktorí majú na výber veľký počet premiérového obsahu. Vo štvrtok tento zoznam rozšírila komediálna novinka televízie Markíza s názvom Chatári. Tí, ktorí sa podujali pozrieť si prvú epizódu, mohli mať pocit, že to už niekde videli. Je to slovenská adaptácia českého hitu Osada, s ktorým Česká televízia búrala rebríčky sledovanosti a v súčasnosti pripravuje druhú sériu. Či sa tejto méty dočká aj naša verzia, je otázne.

28.10.2022 06:00
debata (9)
Marián Miezga a Barbora Švidraňová v seriáli... Foto: TV Markíza
chatári, švidráňová, miezga, Marián Miezga a Barbora Švidraňová v seriáli Chatári.

Markíza túto jar musela priznať, že Horná Dolná stratila dych, čoho dôsledkom bola aj nízka sledovanosť a ukončila výrobu po štrnástich sériách. V istej fáze životnosti tohto námetu to bol divácky fenomén, ktorý lákal jednoduchou zábavou.

Mrazik  1 Čítajte aj Neverte ruským rozprávkam, hovorí hlas Nastenky z Mrázika vo videu

Po jej skončení sa začalo pátranie po adekvátnej náhrade. Tvorcovia Hornej Dolnej dostali do rúk českú predlohu, ktorú mali pretaviť do slovenských podmienok. Ukázalo sa, že obe verzie sú doslova a do písmena rovnaké. Tvrdo sa však ukázalo, že keď robí niekto robí to isté, nie je to to isté. Chatári sú toho bolestivým dôkazom. Dôvod nakrútenia tohto seriálu je jasný, bolo to treba vyplniť hluché miesto pre ľudovú zábavu a priniesť akúsi inú variáciu formátu, s ktorým sa budú vedieť stotožniť masy, ktoré kedysi holdovali Hornej Dolnej. To však treba podkuť kvalitným humorom, sarkazmom, prípadne kvapkou bizarných situácií, ktoré však musia fungovať ako dobre namazaný stroj.

greys anatomy, klinika grace, Čítajte aj Ďalšie novinky na Disney+: Premiéra nových sezón veľkých hitov a nielen to!

Česi sú známi tým, že vedia robiť komediálne seriály, ale aj filmy. Slováci nie. Dlhodobo. To je holý fakt. Za dlhé roky existencie komerčných staníc vznikol nespočetný počet pokusov, no kvalitatívne to boli grambľavé výsledky. Naopak, naši tvorcovia excelujú vo výrobe drám, prípadne seriálov, kde humor nehrá prím – Druhá šanca, Pán profesor, Výnimočná Nikol alebo Sestričky. Po príklady nepodarených komediálnych seriálov netreba chodiť hlboko do minulosti – už skončená Horná Dolná, ale aj Susedia, ktorí vyhoreli, prípadne neúspešné tohtoročné novinky Šťastní vs. Šťastní, prípadne Svätý Max. Je prirodzené, že každá televízia chce a potrebuje mať v portfóliu aj odľahčený žáner, no ten kvalitatívne podlieza divácky intelekt hrubým spôsobom.

Toto sú markizácki Chatári Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Vlado Kobielsky, Zuzana Kubovčíková Šebová,...
Dárius Haraksin Čítajte rozhovor Šéfredaktor JOJ 24: Na Slovensku je vždy o čom informovať, viac správ si vyžadujú diváci

Chatári sú toho dôkazom. Je to seriál, kde sa stretne, v idylickej chatovej oblasti, partia svojských ľudí, ktorí majú svoje nádeje a sny, rôzne tajomstvá a snažia sa spoločne zvládnuť jeden cieľ, ktorý ich spája: zúfalo sa snažia cítiť dobre a relaxovať v prírode po náročnom pracovnom týždni. Sú rozhodnutí byť v pohode, aj keď sú vystresovaní ako čert, nahnevaní, deprimovaní alebo zranení. Účinkuje tu zmeska postáv , ktorá spolu cez víkendy funguje ako komunita s vlastnými pravidlami a zákonmi, s jedinečnou hierarchiou a mocenským reťazcom a s vlastnými skrytými tajomstvami. Kvôli predsudkom, láske či prijatiu ostatných musia zdolať množstvo prekážok.

Markíza do seriálu zlákala viaceré tváre z Hornej Dolnej, ktoré doplnili nemenej zvučné mená ako Diana Mórová, Mária Schumerová, Marko Igonda, Jana Kovalčíková, Braňo Mosný, Barbora Švidraňová, Zuzana Kubovčíková Šebová, Vlado Kobielsky, Helena Krajčiová, Maroš Kramár, Marta Sládečková, Sväťo Malachovský, Ivan Romančík, Marián Miezga a ďalší.

seriál lovec, lovec, kolesárová, Čítajte aj Jojka avizuje štart produkcie nového seriálu: Zabŕdne do tém, ktoré na obrazovkách neboli

Počas sledovania až 55-minútovej prvej časti sa nedalo od začiatku ubrániť pocitu, že slovenská adaptácia nebude fungovať. Otravný soundtrack, ktorý evokoval Hornú Dolnú od prvých sekúnd, tento pocit umocnil až do konca epizódy. Samotná štruktúra epizódy v štýle zahratia zlej scény, ktorú prerušia panoramatické pohľady na exteriér doplnené „hitom v štýle zahoď starosti“ len podporuje zúfalstvo celého spracovania.

Na druhú stranu treba zas kvitovať, že veľmi zrozumiteľne boli predstavené jednotlivé postavy a rodiny a nevzniká chaos, kto ku komu patrí. To je veľmi dôležité pri seriáli, kde vystupuje veľké množstvo charakterov. Tvorcom sa podarila nájsť aj zaujímavá lokalita pre nakrúcanie. Viaceré postavy, ale najmä ich hereckí predstavitelia, pôsobia sympaticky a milo – Jana Kovalčíková, Braňo Mosný, Diana Mórová alebo Mária Schumerová.

Jaroslav Rezník Čítajte aj Rezník čelí v Česku kritike. Podľa novinárov nechápe rolu verejnoprávnych médií a ich nezávislosť

Potom je tu protipól postáv, ktoré prvú epizódu robia neznesiteľnou – rodina okolo Sväťa Malachovského a samostatnou kapitolou je charakter, ktorú stvárňuje Marián Miezga. Už na jar si vyskúšal veľmi podobnú postavu v seriáli Šťastní vs. Šťastní a bola mimoriadne iritujúca. Teraz v Chatároch je to rovnaké. Nedá sa ubrániť pocitu, že je to rovnaká postava, len prešla do nového seriálu. A rozhodne nenavodzuje pohodu a nedajbože aj humor, čo má byť očividná snaha scenára. Keď sa ku koncu epizódy objaví v deji postava Maroša Kramára s „fejkovým“ americkým akcentom, tak to je jasný signál hodiť flintu do žita a utekať.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Chatári