Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jedna noc a dve pravdy. Český seriál o sexuálnom násilí získal medzinárodné ocenenie

Novinka Päť rokov sa stala najlepším webovým seriálom strednej a východnej Európy na festivale Serial Killer.

02.11.2022 06:00
Päť rokov, Pět let Foto:
debata
Keď prehovorila (She said) Čítajte aj Lov na sexuálneho predátora Weinsteina prichádza do kín. Opisuje unikátny príbeh dvoch novinárok

Každý sme podobný príbeh počuli, poznáme niekoho, kto ho zažil, alebo sme niečo také sami zažili. David a Tereza sú spolužiaci. On je frajer, ona je krásna. Po maturitnom plese sa na divokej afterparty spolu vyspia a ďalších päť rokov sa nevidia. Po náhodnom stretnutí sa Tereze naplno vybavia udalosti tej noci a Davida obviní, že ju znásilnil. David však svoju vinu odmieta. Dokončuje medicínu a na spoločnú noc sa sotva pamätá.

Jedna noc a dve pravdy

S udalosťami maturitného plesu sú konfrontovaní nielen oni dvaja, ale aj ich najbližšie okolie. Tereza chce uzavrieť kapitolu, na ktorú sa snaží päť rokov zabudnúť, David ju nechce ani otvárať. Čo sa v tú noc, ktorú sa každý pamätá úplne inak, skutočne stalo?

Seriál Päť rokov sa stal najlepším webovým... Foto: Česká televize
Päť rokov, Pět let Seriál Päť rokov sa stal najlepším webovým seriálom strednej a východnej Európy na festivale Serial Killer.

Nový webseriál Českej televízie Päť rokov (Pět let) vznikol podľa scenára Sáry Zeithammerovej. „Inšpirovala ma atmosféra, ktorá začala hustnúť nielen v Amerike, ale aj u nás v Česku. Snažila som sa príbeh povedať trochu inak, nielen z pohľadu jednej či druhej strany. Je tam jedna noc a dve pravdy, každá strana pritom vníma obvinenie zo znásilnenia inak,“ vysvetľuje scenáristka.

Pět let (Five Years) | Trailer | Serial Killer 2022 from Serial Killer on Vimeo.

Rôzne uhly pohľadu

Desaťdielny seriál sa odohráva počas jedného roka, kedy sa Tereza po stretnutí s Davidom rozhodne vytiahnuť na svetlo staré spomienky na maturitný večierok a konfrontovať s nimi Davida, ktorý si ho pamätá úplne inak. Príbeh chce zároveň použiť ako tému svojej literárnej prvotiny.

Seriál využíva štruktúru klasickej detektívky a príbeh sexuálneho násilia rozpráva striedavo z pohľadu oboch hlavných postáv. Divák tak situáciu vníma z rôznych uhlov a postupne zisťuje, čo sa skutočne stalo. V hlavných úlohách sa predstavia Alžběta Malá, Samuel Toman, Pavel Řezníček, Vanda Hybnerová či Dana Marková.

Foto: Česká televize
Päť rokov, Pět let

Réžie sa ujal Damián Vondrášek. „Prvýkrát v živote som dostal ponuku na réžiu bez toho, aby som si napísal scenár. Námet ma ale zaujal natoľko, že som sa rozhodol do toho ísť. Primárne sa snažím pristupovať k témam, ktoré vo mne rezonujú, často sa jedná skôr o subtílnejšie témy. Mám rád životné postavy, ktoré riešia pokojne aj malé problémy, ale do hĺbky,“ vysvetľuje režisér. Zámerom tvorcov pritom nie je démonizácia údajného agresora ani glorifikácia domnelej obete. Všetkých desať 15 až 20 minútových dielov je k dispozícii v iVysílání Českej televízie.

Kronika Orgasmu Čítajte aj Odvážna Česká televízia: Dejiny sexu, homosexuality a orgazmu v novej dokusérii

Ocenenie od medzinárodnej poroty

Seriál Päť rokov sa stal najlepším webovým seriálom strednej a východnej Európy na televíznom festivale Serial Killer, ktorý sa zameriava na európsku seriálovú tvorbu. „Citlivý scenár postavený na emóciách, ostrá réžia, inšpirujúce herectvo. Druh seriálu, ktorý baví a rezonuje za hranice unikátneho zážitku. Zážitku z jeho sledovania,“ zdôvodnila medzinárodná porota svoj výber.

Najlepším TV seriálom strednej a východnej Európy sa stal ukrajinský seriál režisérky Iryny Gromozdy Piknik, čestné uznanie od poroty získal chorvátsky seriál Bez signálu od režiséra Dalibora Matanice.

seriály Čítajte aj Poznáme dátumy finále všetkých seriálov! Viaceré sa vrátia už v budúcom roku

Piaty ročník festivalu Serial Killer v tomto roku uviedol 40 seriálov z 20 krajín. V tomto roku prvý raz privítal tiež vedenie Netflixu zo strednej a východnej Európy, ktoré sa v Brne stretlo s českými aj slovenskými producentami a tvorcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály