Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Seriálový Pán prsteňov si zlizol vlnu kritiky! Vyletela miliarda dolárov hore komínom?

Verdikt

Kritika sršala na pomalé tempo rozprávania príbehu, ale aj presnosť predlohy. Tvorcovia sa bránili tvrdením, že sa inšpirovali knižným dielom a tým si rozviazali ruky pre svoje vlastné postavy a zápletky. Prvých šesť epizód bolo skôr o vzletných dialógoch a filozofovaní a postavy sa len veľmi pozvoľne hýbali vpred. Všetko však bolo zaobalené do dokonalého vizuálu.

Tvorcovia sa vyhrali nielen s vizuálnymi efektami, ale aj s kostýmami a hudbou. Pán prsteňov má za sebou aj rasistické útoky, keďže viaceré postavy stvárnili herci tmavej pleti. Fanúšikovia boli nekompromisní, tvorcom nič nedarovali a nedali im čas, aby celý príbeh postupne rozvinuli a pripravili si pôdu na svižnejšie série. Všetko sa výrazne zlepšilo od šiestej časti, keď postupne všetko začalo do seba zapadať a prišli aj akčnejšie sekvencie, čerešničkou na torte bolo finále, keď bola odhalená identita Saurona.

Pán prsteňov si nezaslúžil pomerne zdrvujúcu kritiku. Iste, prvá séria mala ďaleko od akčného diela plného zvratov. No treba si uvedomiť, že išlo o rozbeh a tvorcovia majú vymyslený príbeh všetkých piatich sezón a postupne dupnú na plyn. Zároveň obsiahnuť toľko dejových zápletiek s jednotlivými rasami, v ktorých sa ukrývajú veľké príbehy si vyžaduje čas. Aj Hra o tróny počas prvých sezón nebol akčný seriál, kde lietali draky. Pútala pozornosť scenárom, ktorý dovolil celej šou rásť a pritom každý vedel kam to celé smeruje a raz príde ten moment, keď nastúpi poriadna akcia.

Záber z prvej série Pána prsteňov. Foto: Amazon Prime Video
pán prsteňov, Záber z prvej série Pána prsteňov.

A každý dobre vie, kam smeruje Pán prsteňov a bude to epické. Treba sa len upokojiť a nechať sa unášať vizuálne dokonale spracovaným dielom, kde príbeh len pozvoľna našľapuje. Zatiaľ. Rozhodne pri sledovaní prvej série hrozí nejaká mentálna ujma. Pri súčasnom pretlaku seriálov, kde sa každý snaží predbiehať v kvalite, Pán prsteňov si môže dovoliť nezúčastňovať sa týchto pretekov, keďže sa opiera o silnú predlohu a tá má jasne nastavené záchytné body. Prvá séria poslúžila ako príjemná oddychovka a seriál úplne inak vyznie, keď je teraz všetkých osem epizód dostupných a dá sa spraviť poriadny seriálový maratón.

Zostáva len dúfať, že tvorcom sa podarí rýchlejšie vyprodukovať druhú sériu, ktorá sa už nakrúca. Produkcia sa z Nového Zélandu presunula do Veľkej Británie, čo má spôsobiť rýchlejšie nakrúcanie a úchvatné prírodné scenérie sa dodatočne nakrútia na Novom Zélande, aby sa zachovala kontinuita s filmami a prvou sériou. Bolo by priveľmi optimistické dúfať, že by druhá séria dorazila koncom budúceho roka vzhľadom na komplikovanú postprodukciu. Reálnejší je začiatok roka 2024, no filmári sa musia ponáhľať. Nemôžu si dovoliť, aby námet vychladol.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon Prime Video #televízna sezóna 2022/2023 #Pán prsteňov: Prstene moci