Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Uslzená, ale o to lepšia bodka za seriálovým fenoménom: Takéto niečo sa znova neobjaví roky

Tesne pred letom sa s veľkou slávou skončila jedna veľká seriálová éra. Televízia NBC ukončila vysielanie svojho najväčšieho hitu za ostatnú dekádu, s divákmi sa rozlúčil seriál This is Us.

06.10.2022 06:00
this is us, Foto:
Záber zo šiestej série hitu This is Us.
debata
láska na chate, Čítajte aj Prvý jesenný televízny prepadák je známy: Jojka musela spraviť rázny krok

Kvalitatívne prvotriedna dráma ukázala, že v súčasnom trende bombastických seriálov plných vizuálnych efektov, „hyperdrahej“ produkcie dokáže uspieť niečo, čo je totálne obyčajné a dotýka sa každého jedného z nás. A to je rodina. This is Us bol seriál, ktorý bol úplne obyčajný so všetkým, čo k tomu patrí, no zároveň to bolo do posledného detailu premyslené dielo, pri ktorom sa zastavoval dych a lákal milióny divákov k televíznym obrazovkám.

Zaujímavosťou je, že keď sa pred šiestimi rokmi začínal, až do odvysielania prvej epizódy nikto netušil, o čom celý seriál bude. Trailer k seriálu bol tak šikovne zostrihaný, neodhaľoval pointu, spočiatku to vyzeralo tak, že pôjde o drámu vybraných ľudí, ktorých spája minulosť a postupne sa ich príbeh preplieta. Pravda bola inde. Bol to príbeh o rodine Pearsonovcov, v ktorom tvorcovia ukázali ich život vo viacerých časových úsekoch a s pribúdajúcimi sériami vznikalo prepracovaný obraz celej rodiny naprieč niekoľkými generáciami.

Trailer k prvej sérii This is Us.
jeseň, internet Čítajte aj Návštevnosť webov: Skokanom septembra sú televízne weby, rástli aj spravodajské portály

Showrunner Dan Fogelman mal vopred všetko premyslené, no išiel do obrovského rizika. V súčasnosti, keď sa životnosť seriálov značne zmenšuje, si vymyslel príbeh, na ktorý potreboval šesť sérií. Televízia NBC do tohto projektu išla a od začiatku vysielania bolo jasné, že pôvodná idea sa aj zrealizuje. Prvé série sledovalo viac ako desať miliónov divákov, finálnu čosi vyše šiestich. This is Us sa dlhé roky držal na popredných priečkach najsledovanejších seriálov v USA. Úspech seriálu bol taký veľký, že po skončení tretej série sa televízia rozhodla ho obnoviť na zostávajúce tri série, čím autor mal garanciu, že jeho nápad dostane náležitú bodku.

Takto vyzerá posledná séria This is Us Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber zo šiestej série hitu This is Us.
survivor, Čítajte aj Survivor u televíznych divákov prepadol. Markíza napriek tomu ohlásila novú sériu

Zároveň tvrdil, že neplánuje This is Us umelo predlžovať, hoci tlaky zo strany divákov a televízie tam boli. Jeho vyhlásením utíchli všetky nádeje, keď sa koncom mája uviedla úplne posledná časť, ktorá spletitú rodinnú ságu definitívne uzavrela. Ďalšie pokračovanie nie je nutné. Každý člen klanu Pearsonovcov dostal svoj úvod, jadro, ale najmä uspokojivý záver.

Seriál ukázal niekoľko generácií, no primárne sa zameral na Rebeccu (Mandy Moore) a Jacka (Milo Ventimiglia). Ich osudový vzťah plný nefalšovanej lásky a výchovu troch detí – Kate (Chrissy Metz), Kevina (Justin Hartley) a Randalla (Sterling K. Brown). Jedna rodina, obrovský príbeh. Postupne sa dej prelínal s minulosťou a súčasnosťou, vysvetľoval konanie postáv, ich pohnútky a najmä poodhaľoval obrovské zvraty v tejto rodine.

Bez servítky Čítajte aj Bez servítky rastie, po porážke Oteckov je lídrom podvečerného vysielania

Kľúčovou bola tragická smrť Jacka, ktorá zasiahla všetkých a každý sa s ňou vyrovnával postupne a inak. Unikátom This is Us bolo vyobrazenie aj tých najmenších detailov nielen fyzických, ale aj psychických. Ako maličkosti dokážu ovplyvniť človeka, ktorý si potom traumu nesie až do dospelosti a hľadá cesty, ako sa s ňou vyrovnať.

Tvorcovia napísali farebný príbeh, každá postava bola komplexný charakter s iným osudom, čo bolo katalyzátorom konfliktov, hádok, sĺz, dojatia, udobrovania sa, ale najmä vždy jednosmerná jazda k obyčajnej láske. Rodina a s ňou spätá láska, ktorá je pre každého jedného človeka kľúčom k vlastnému šťastiu. Niekto ju dostáva, niekto nie. Niekto si myslí, že ju nedostáva, pritom to tak nie je. Postupom sezón This is Us dozrievalo spolu s postavami. Členovia rodiny starli, rástli, dozrievali, hľadali lásku, budovali si rodiny. Niektorí potrebovali viac pokusov, niekto nie. Ale to je proste život.

Verdikt

Tento seriál ho ukázal vo všetkých aspektoch, preto This is Us milovali davy. Každý jeden sa v tomto seriáli našiel, pretože to bola autentická sonda do životov všetkých. Nešlo o žiadne sci-fi, ale o realitu, s ktorou sa stretáva úplne každý obyčajný človek. K dobru hovoril aj výber hercov, rozhodne nešlo o opozerané tváre, no viaceré boli už známe. A tento seriál z nich spravil megahviezdy. Prekvapujúce je, že za tých šesť sezón sa neobjavila ani jedna postava, ktorá by vyslovene rušila. Showrunner si dával extrémny pozor, aby herecké výkony boli civilné, uveriteľné.

Stalo sa to, čo sa nepodarí každému seriálu. Tieto postavy sa stali členmi rodiny domácností už na začiatku vysielania. Každým rokom stúpala nedočkavosť, kým sa objaví nová séria a panovali dohady, akým smerom sa vyberú osudy postáv. Ďalším špecifikom bolo, že diváci jednotlivým charakterom fandili, neexistoval tu hejt. Všetci verili, že s blížiacim sa koncom nájdu svoj happy end, nech je v akejkoľvek forme. Na tejto dlhej ceste pretieklo veľa sĺz, charakteristickou črtou This is Us boli emócie v tej najsurovejšej for­me.

Diváci boli konfrontovaní so silným príbehom, životy rozhodne neboli jednoduché. Komplikovaný a prepletený príbeh sa však postupne rozplietol a až do jednoduchého konca. Každý predsa túži po šťastí, nech vyzerá akokoľvek. A to všetky postavy z This is Us dostali. Tento seriál je unikátom, ktorý treba vidieť. Nikdy nenudil, nikdy nepodsúval nejaký názor a presvedčenie.

Je to plnohodnotná rodinná dráma, ktorá je krásna vo svojej obyčajnosti. A s tou sa vie stotožniť naozaj každý. Len si treba pripraviť veľa vreckoviek, tento seriál prinúti k slze aj tých najtvrdších jedincov. Teraz, keď sa seriál skončil, je ideálna príležitosť spraviť si ničím neprerušovaný seriálový a poriadne emočný maratón.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us #televízna sezóna 2022/2023