Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jesenná sezóna sa naplno rozbieha. Seriály zatiaľ nemajú takú sledovanosť ako na jar

Ktoré slovenské seriály najviac bavia divákov a ako sa ujali novinky?

26.09.2022 06:00
Seriály Foto:
V jesennej televíznej sezóne uviedli komerčné televízie šesť pôvodných seriálov.
debata
the resident, Čítajte aj Televízna sezóna štartuje: Tieto seriály, ktoré poznajú aj Slováci, ponúknu nové série

Jesenná televízna sezóna je už v plnom prúde a diváci začínajú tráviť viac času pri televíznych obrazovkách. Komerčné televízie lákajú počas týždňa divákov aj na pôvodné seriály. Markíza a Joj uvádzajú po tri, telerozhlas túto jeseň neponúka divákom žiaden.

Komerčné televízie priniesli okrem seriálových stálic aj dve novinky. Televízia Markíza Výnimočnú Nikol a televízia Joj Kriminálku Kraj. Pozreli sme sa, ako sa im darí a tiež, či seriálové hity minulých sezón obhájili svoj úspech aj v nových sériách.

farma, Čítajte aj Ťažký týždeň pre Markízu: Nadávky, hnev, krik, dráma! Farmu opúšťa druhý súťažiaci za týždeň

Druhá šanca

Seriálový megahit jarnej sezóny pokračuje aj vo svojej druhej sérii v úspešnom ťažení. Je zatiaľ jediným seriálom jesennej sezóny, ktorý dokáže k obrazovkám pritiahnuť pol milióna divákov a televízii doručiť 30 percentné podiely na trhu.

Zo šestnástich epizód už Markíza odvysielala tri epizódy. Prvá pritiahla k obrazovkám 503-tisíc divákov, druhú sledovalo až 539-tisíc divákov a tretiu 490-tisíc divákov v univerzálnom publiku divákov vo veku nad 12 rokov. V komerčnom publiku divákov od 12 do 54 rokov prekonali všetky tri odvysielané epizódy 30 percentnú hranicu podielu na trhu, 10 percentný rating zatiaľ prekonala len druhá epizóda.

Druhá šanca však zatiaľ nedosahuje výkony z jarnej sezóny, kedy ju sledovalo v priemere až 585-tisíc divákov, čo v cieľovej skupine 12–54 znamenalo priemernú sledovanosť až 10,7 %. Seriál vzniká podľa talianskej predlohy DOC – Nelle tue mani, ktorá zatiaľ uviedla dve série a tretiu ešte nezačala nakrúcať. Diváci si tak na ďalšiu sériu budú musieť dlhšie počkať.

Vývoj sledovanosti pôvodných seriálov v jesennej sezóne 2022:
zväčšiť Vývoj sledovanosti seriálov v cieľovej skupine... Foto: PMT/KANTAR SLOVAKIA
sledovanosť seriálov Vývoj sledovanosti seriálov v cieľovej skupine 12+.
zväčšiť Vývoj sledovanosti seriálov v cieľovej skupine... Foto: PMT/KANTAR SLOVAKIA
sledovanosť seriálov Vývoj sledovanosti seriálov v cieľovej skupine 12 - 54.

Nemocnica

Seriál z lekárskeho prostredia z pera Danice Hričovej priniesla televízia Joj na obrazovky pred rokom a od svojho nástupu suverénne poráža konkurenčné programy. Nemocnicu sledoval v oboch sériách vysoký počet divákov. Prvá séria odvysielaná na jeseň minulého roka mala v priemere 530-tisíc a druhá odvysielaná na jar tohto roka 526-tisíc divákov v univerzálnom publiku.

Aktuálnu tretiu sériu sleduje v priemere 406-tisíc divákov, z doposiaľ odvysielaných deviatich epizód bolo maximom 456-tisíc divákov. Aj v tejto sezóne sa jej darí v univerzálnom publiku pritiahnuť k obrazovkám viac divákov ako konkurenčné seriály, či už v utorky Pán profesor alebo vo štvrtok Výnimočná Nikol. V komerčnom publiku 12–54 už Nemocnica takým jednoznačným víťazom nie je, dosahuje v priemere sledovanosť 6 % a podiel na trhu nad 19 %.

Pán profesor

Nemocnici v utorky konkuruje Pán profesor, ktorý je na obrazovkách už štvrtú sezónu. Prvýkrát ho televízia Markíza uviedla na jar 2020. Po troch častiach ho kvôli pandémii stiahla z obrazoviek a vrátila ho na jeseň. Druhá séria odštartovala hneď na jar 2021 a bola najúspešnejšou zo všetkých. K obrazovkám pritiahla v priemere 518-tisíc divákmi. Tretia séria uvedená na jeseň toho istého roka mala 460-tisíc divákov.

V tomto roku mal seriál na jar prestávku a vrátil sa na jeseň, kde sa mu v konkurencii Nemocnice už tak nedarí. Doposiaľ Markíza uviedla štyri časti, pričom najviac divákov, 362-tisíc, mala prvá epizóda. Ďalším častiam už diváci pomaličky ubúdali a štvrtú epizódu si pozrelo 301-tisíc divákov v univerzálnom publiku. Seriálu sa viac darí v mladšom publiku 12–54, kde si pripisuje vyššiu sledovanosť ako Nemocnica. Doposiaľ dosiahol priemerný rating 7,6 % a podiel na trhu takmer 25 %.

Výnimočná Nikol

Seriálovej novinke televízie Markíza patria štvrtkové večery. Výnimočná Nikol už má za sebou polovicu epizód – štyri z ôsmich – a je jasné, že seriálový hit z nej nebude. Hoci seriál odštartoval s 340-tisíc divákmi v univerzálnom publiku, pri ďalších epizódach si ich už neudržal. Štvrtá, doteraz posledná odvysielaná epizóda, ich už mala len 282-tisíc.

Výnimočnej Nikol sa s prvými dvoma epizódami darilo konkurovať Nemocnici v mladšom publiku 12–54, pri ďalších dvoch sa už do vedenia dostala Nemocnica a sledovanosť Výnimočnej Nikol klesla pod 6 %.

Porovnanie sledovanosti Nemocnice, Pán profesora a Výnimočnej Nikol, ktoré si konkurujú v utorkové a štvrtkové večery:
zväčšiť Vývoj sledovanosti Nemocnice, Pána profesora a... Foto: TV Markíza, TV JOJ
sledovanosť seriálov Vývoj sledovanosti Nemocnice, Pána profesora a Výnimočnej Nikol v univerzálnom publiku.
zväčšiť Vývoj sledovanosti Nemocnice, Pána profesora a... Foto: TV Markíza, TV JOJ
sledovanosť seriálov Vývoj sledovanosti Nemocnice, Pána profesora a Výnimočnej Nikol v mladšom publiku.

Kriminálka Kraj

Jesenná seriálová novinka Jojky – Kriminálka Kraj – kopíruje sledovanosť Výnimočnej Nikol. Trinásťdielny seriál od autorov krimisérie Za sklom odštartoval s 348-tisíc divákmi a za sebou má štyri epizódy. Pri prvých dvoch prilákal k obrazovkám viac divákov ako Extrémne premeny, uplynulý týždeň už konkurencii neodolal. Televízia Joj ho odvysielala prvýkrát v dvoch častiach za sebou, pripísali si 331– a 282-tisíc divákov. V mladšom publiku 12–54 sa hýbe jeho sledovanosť okolo 5 % pri trhovom podiele nad 18 %.

Hranica

Komediálny rodinný seriál Hranica odštartovala televízia na začiatku tohto roka. V druhej jesennej sérii ho vysiela dvakrát do týždňa, v pondelky mu konkuruje Druhá šanca a v piatok Farma a Milujem Slovensko. S prvými štyrmi epizódami sa držal pod 300-tisícovou hranicou divákov, pri piatej ju prvýkrát prekonal s 323-tisíc divákmi v univerzálnom publiku. Jeho sledovanosť vyskočila aj v mladšom publiku 12–54, kde sa prvýkrát dostal nad hranicu 5 %.

Diváci pribúdajú v reprízach

Ďalších divákov seriály naberú v odloženej sledovanosti, najmä do troch dní od premiéry, ale aj v reprízach. Napríklad Pána profesora si vo štvrtok v noci pozrelo 89-tisíc divákov a v sobotu doobeda ďalších 70-tisíc divákov. Výnimočnú Nikol v nedeľu doobeda sledovalo až 99-tisíc divákov a v stredu poobede 80-tisíc divákov.

Seriálové hity televízie reprízujú na svojich menších staniciach Doma a Plus. Druhá šanca mala v sobotnej poobedňajšej repríze na Doma 51-tisíc divákov a Nemocnica na stanici Plus 46-tisíc divákov.

Nezanedbateľný bude aj počet divákov na streamovacích službách Voyo a Joj Play, tieto údaje však televízie neudávajú.

Zdroj údajov: PMT/KANTAR SLOVAKIA, dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #sledovanosť TV