Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovákom emigrácia fatálne ovplyvnila životy. Ich osudy priblíži nový seriál

Dokumentárny seriál Môj Emigrant prinesie príbehy siedmich Slovákov, ktorí za totality opustili Československo.

10.09.2022 06:00
Môj emigrant Foto:
Dokumentárna séria Môj emigrant vychádza z osudov konkrétnych siedmich ľudí.
debata (2)
ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ Čítajte aj Temná minulosť ŠTB nebola nikdy úplne odkrytá. Seriál RTVS prináša nové odhalenia

„Sedem emigrantských príbehov očami tých, ktorí odišli, a tých, čo zostali,“ je podtitul, ktorý spája sedem dokumentov zo série Môj Emigrant. Prinesie príbehy Slovákov z obyčajných rodín, ktorí opustili Československo v rokoch 1968 až 1989. Vychádza z osudov konkrétnych ľudí, ktorých sa emigrácia zásadne dotkla a fatálne ovplyvnila ich životy.

Ako tento krok zmenil ich životy a životy ich rodín, ktoré tu zostali?

Vedeli, že sa možno nikdy nevrátia

„Konfrontáciou pohľadu emigrantov a ich blízkych, ktorí zostali žiť v Československu, skúmame jednu z najzákladnejších otázok totalitného režimu – otázku osobnej slobody a jej hodnoty. Na rozdiel od súčasnosti, otázka odísť nebola v minulosti o slobodnom rozhodnutí vyskúšať si život vonku, získať vzdelanie a kedykoľvek sa vrátiť domov. Ľudia z Československa odchádzali, alebo utekali plánovane i v náhlom pohnutí, vždy s myšlienkou, že sa možno už nikdy nevrátia,“ povedala producentka Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti Hitchhiker Cinema. „Zaujíma nás táto hraničná situácia, to čo jej predchádzalo, aj to, čo prišlo po nej,“ dodala.

Emigranti, ktorí opustili našu krajinu po roku 1968, dnes žijú inde, niektorí sa sem pravidelne vracajú za rodinou, a sú aj takí, ktorí sa po roku 1989 vrátili natrvalo. Pre mnohých ľudí je preto emigrácia z osobných alebo rodinných dôvodov stále živá téma a zároveň nadobúda nové kontexty s ohľadom na pohyb ľudí v súčasnej Európe.

MÔJ EMIGRANT - trailer série from HITCHHIKER Cinema on Vimeo.

Sedem emigrantských príbehov

„Za každým emigrantským príbehom je niečo konečné. Kto sa rozhodol odísť, išiel s tým vedomím, že sa nebude môcť vrátiť. Perfídna neslobodná doba reálneho socializmu nútila slobodne cítiacich ľudí k radikálnym riešeniam. O rozhodnutí emigrovať častokrát nevedeli ani ich najbližší. Niektorí utekali s nasadením života, iní len tak „obyčajne“ vďaka pracovnej ceste a tí šťastnejší sa nevrátili z dovolenky,“ povedala autorka námetu a dramaturgička Ingrid Mayerová.

Dokumentárna séria Môj emigrant sleduje sedem emigrantských príbehov. V prvom s názvom Elena vedie nadaná mladá klaviristka smútočný pochod za Jána Palacha. V očiach režimu sa stáva personou non grata, v ušiach poslucháčov je klavírna virtuózka. Na škole exceluje, ale jej talent je udupaný zákazom verejných vystúpení. Radosť sa znovu zrodí v manželstve a v dcére. Nečakaný rozchod spustí vlnu dramatických udalostí, od úteku cez more až po koncert v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Sled neľahkých rozhhodnutí a situácií navždy ukončí kariéru Eleny a natrvalo poznačí jej život.

Polhodinové dokumenty bude uvádzať Dvojka RTVS v nedeľné večery od 11. septembra, vždy o 20.10 hod.:

  1. Elena, réžia Jana Bučka, Michal Fulier
  2. Fedor, réžia Lena Kušnieriková
  3. Herr Durisin, réžia Jakub Julény
  4. Andy Fantasta, réžia Edo Cicha
  5. Ivan Lefkovits, réžia Jana Durajová
  6. Imrich Erös, vymazaný, réžia Martin Hnát
  7. Palo, réžia Dominik Jursa

Na projekte sa koprodukčne podieľal RTVS, vývoj a produkciu filmov finančne podporili Audiovizuálny fond a Ministerstvo kultúry SR. Partnermi projektu sú Ústav pamäti národa a občianske združenie CHARACTER – Film Development Association.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #televízna sezóna 2022/2023