Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká úľava a skvelá sezóna! Dobrý doktor dokázal, že nepatrí do starého železa

Pri seriáloch platí zásada, že s pribúdajúcimi sériami ubúda kvalita, ale aj diváci. Tvorcovia, aby zabezpečili prežitie, musia každý rok hľadať čoraz zaujímavejšie príbehy a zápletky, aby si udržali pozornosť publika. Občas sa im to podarí, občas nie. Našťastie pri hite Dobrý doktor (The Good Doctor) táto snaha producentov vyšla na jednotku. Nedávno skončená piata séria zvrátila koróziu celého námetu.

25.08.2022 06:00
dobrý doktor, Foto:
Záber z piatej série Dobrého doktora.
debata
rod draka, Čítajte aj Seriálové šialenstvo sa začína! Aká je nová Hra o tróny? Spanilá a dokonalá jazda

Dobrého doktora netreba slovenským divákom špeciálne predstavovať. Je to jeden z mála súčasných akvizičných seriálov, ktoré dokázali nájsť veľké množstvo fanúšikov aj u nás. Príbeh o autistickom lekárovi Shaunovi Murphym a jeho kolegoch, rôznych lekárskych prípadoch, kde sa miesi dráma, ale zaujímavé osobné linky, jednoducho milujú davy.

Evita Twardzik Čítajte rozhovor Evita Twardzik: Na obrazovkách je podľa mňa všetko. Ale v rôznej kvalite

Tvorcovia zvolili zaujímavú stratégiu pri tvorbe jednotlivých sezón a každé pokračovanie má nejakú ústrednú tému. Preto si hlavný hrdina prešiel obrovským osobným, ale aj profesionálnym progresom počas piatich rokov vysielania. Tvorcovia chceli poukázať na fakt, že aj hendikepovaní ľudia sa vedia plnohodnotne zaradiť do spoločnosti, o to viac, ak ich myseľ je geniálna.

Záber z piatej série Dobrého doktora. Foto: ABC
dobrý doktor, Záber z piatej série Dobrého doktora.

Štvrtá séria bola výrazne poznačená pandémiou, čomu odpovedala aj kvalita, avšak tvorcovia sa snažili priniesť v rámci niekoľkých vĺn koronavírusu to najlepšie, čo bolo za daných podmienok možné. Keď sa svet začal viac vracať do starých koľají, bolo možné naplno rozbehnú odvážnejšie dejové línie a to sa stalo práve v piatej sérii, ktorá sa vysielala od minuloročnej jesene až do konca mája.

Chatári Čítajte aj Markíza má nový komediálny seriál. Bude nástupcom Hornej Dolnej?

Sledovanosť sa počas krízy viac zošmykla smerom nadol a bolo potrebné zakročiť. Zvyčajne Dobrý Doktor bez problémov zaujal viac ako 5 miliónov divákov, pri štvrtej sérii to boli už len štyri milióny. Seriál vstúpil do životného cyklu, keď bolo nutné spraviť väčšie kreatívne zmeny, preto odišli z deja pôvodného postavy, nastúpili nové a gradoval aj príbeh s hlavným hrdinom.

Záber z piatej série Dobrého doktora. Foto: ABC
dobrý doktor, Záber z piatej série Dobrého doktora.

Práve piata séria bola zlomová. Pred začiatkom vysielania bola vnímaná ako zlomová. Mala ukázať, či Dobrý doktor pôjde postupne dostratena alebo chytí druhý dych a ešte sa predvedie v rámci ďalších sezón. Po odvysielaní treba povedať, že nastal druhý scenár.

disney+, disney, Čítajte aj Disney+ zvýši ceny predplatného. Priplatia si aj Slováci?

Najnovšia séria prinavrátila Dobrému doktorovi stratený lesk, ktorý stratil počas pandémie. Tvorcovia sa rozhodli rafinovane pritvrdiť. Do deja napísali nového, mimoriadne netradičného záporáka, ktorý rozvíril príbeh naprieč všetkými postavami. Základný príbeh v piatej sérii sa točil okolo predaja nemocnice. Spočiatku nikto netušil, že problémová pacientka Salen Morrison (Rachel Bay Jones) si takto testuje personál a sleduje celé fungovanie z druhej strany barikády. Následne prišlo kruté vytriezvenie.

Záber z piatej série Dobrého doktora. Foto: ABC
dobrý doktor, Záber z piatej série Dobrého doktora.

Touto zápletkou chceli tvorcovia jasne sprostredkovať reálny obraz a problém amerického zdravotníctva, keď sa jednotlivé nemocnice stávajú súčasťou veľkých komerčných firiem, ktoré inštitúcie berú ako komerčné subjekty. A musia vynášať a to poriadne veľa. A za krutú cenu – ľudského života. Ten, kto má na zdravotnú starostlivosť, dostane špičkovú liečbu. Ten, kto nie, neprejde prahom nemocnice. Problémom je, že drvivá väčšina obyvateľov nemá prostriedky na adekvátnu starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Good Doctor #Freddie Highmore #Dobrý doktor #televízna sezóna 2021/2022