Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Seriálové šialenstvo sa začína! Aká je nová Hra o tróny? Spanilá a dokonalá jazda

Dej sa začína v deviatom roku panovania kráľa Viserysa I. a 172 rokov pred smrťou Šialeného kráľa Aerysa a narodením jeho dcéry Daenerys Targaryen. Prvá epizóda s názvom The Heirs of the Dragon od prvých záberov potvrdila to, o čom sa špekulovalo už dlhší čas… že tento seriál sa pokúsi napraviť chyby svojho slávneho predchodcu. A všetko nasvedčuje tomu, že sa to tvorcom podarí. Veď si vybrali príbeh o najzaujímavejšom rode Západozeme, ktorý má najbližšie k bohom.

Hneď na začiatku epizódy je vyslovená nekompromisná pravda – Targaryenovcov môžu zničiť Targaryenovci. Súboj o najnebezpečnejšie miesto v ríši sa nikdy nekončí a teraz tomu nie je inak. Na Železný trón si usadá Viserys I., ktorý márne čaká na mužského dediča trónu. Zášť z jeho dosadenia je veľká, lojalita voči nemu starostlivo predstieraná. Kráľ má srdce na pravom mieste, no má pri sebe príliš veľa pijavíc, ktoré chcú vyťažiť z jeho vlády, čo najviac.

Základná zápletka je postavená na emancipácii žien nasilu. Na pozadí tragédie musí Viserys (Paddy Considine) určiť svojho nástupcu, keďže sa nedočkal mužského potomka. Západozem nezažila, aby na trón zasadla žena, je to určené tradíciou. A tie sa predsa neporušujú! Aj za cenu rozkladu kráľovstva! Panovník sa musí rozhodnúť medzi svojím netrpezlivým, výbušným, násilníckym bratom Daemonom (Matt Smith) alebo najstaršou dcérou Rhaenyrou (Milly Alcock/Emma D'Arcy).

Na svoju príležitosť márne čaká aj nekorunovaná kráľovná Rhaenys Targaryen (Eve Best), pred ktorou bol uprednostnený práve Viserys s nárokom na trón. Po jej boku stojí jej verný manžel Corlys Velaryon (Steve Toussaint), najslávnejší morský dobrodruh, ktorý z Velaryonovcov spravil jeden z najmocnejších a najrešpektova­nejších rodov v ríši. O svoju agendu sa stará aj kráľov pobočník Otto Hightower (Rhys Ifans), ktorý všemožne bojuje proti princovi Daemonovi v ceste na Železný trón. Šípi, že pred jeho očami sa rodí tyran. Jeho dcéra Alicent (Emily Carey/Olivia Cooke) je najlepšou a vernou priateľkou menovanej následníčky trónu Rhaenyri. Ako sa neskôr ukáže, aj najsilnejšie priateľstvo sa môže zmeniť na nenávisť, ak ide boj o moc.

Jedno je isté, šľachta, ale aj nepriatelia nebudú akceptovať fakt, že by žena mala vládnuť ríši. A to bude rozbuška pre občiansku vojnu, čo bude pre zradcov dostatočne silnou pohnútkou dostať sa bližšie k panovníčke a zabiť ju.

Prvá epizóda s vyše hodinovou dĺžkou zrozumiteľne predstavila hlavné postavy, ich povahové črty, zámienky konania a stihla naznačiť mnohé do budúcich častí. Tvorcovia si pripravili naozaj pestrý príbeh nezvratného pádu slávneho rodu, ktorý bude pretkaný nefalšovaným bojom o Železný trón, smrťou, zradou. Symbolom blížiaceho sa konca, občianskej vojny a rozkladu bude samotné chradnutie drakov. Tie sa s pribúdajúcimi rokmi budú zmenšovať, slabnúť, až napokon zdanlivo vymrú. Podobne ako ich páni. Tento seriál rozhodne nebude mať šťastný koniec a to je na ňom mimoriadne lákavé. Túto jednosmernú jazdu do pekla slávneho dračieho rodu podporuje kasting hlavných postáv a ich herecké výkony. Veľmi rýchlo sa dajú budovať si sympatie, ale aj antipatie k vybranými jednotlivcom.

Pomyselné figúrky sa postupne umiestňujú na šachovnici a bude veľmi zaujímavé sledovať, akým smerom sa vyberú, keďže producenti majú bohaté skúsenosti s pôvodným seriálom a je evidentné, že s Rodom draka veľmi dobre vedia, čo robia. Epizóda potešila mnohými odkazmi na Hru o tróny, scenár je priam vyšperkovaný posolstvami, ktoré – ako diváci dobre vedia – sa časom naplnia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #HBO #Game of Thrones #HBO Max #House of the Dragon #televízna sezóna 2022/2023 #Rod draka