Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nemocnici budú konkurovať dva silné seriály. Markíza verí, že budú mať úspech

Súboj o pozornosť divákov sa priostruje. Televízie majú od jesene veľké očakávania, na konci dňa však rozhodne divák.

17.08.2022 06:00
Pán profesor, Výnimočná Nikol, Nemocnica Foto:
V jesennej televíznej sezóne budú Nemocnici konkurovať seriály Pán profesor a Výnimočná Nikol.
debata
Silvia Majeská Čítajte rozhovor Silvia Majeská: Na konci dňa všetci diváci po celom svete chcú dobrý a strhujúci príbeh

Pre televízie je jeseň spolu s vianočnými sviatkami najsilnejším obdobím roka a je pre ne dôležité, akú sledovanosť majú ich programy. Pre komerčné televízne skupiny Markíza a Joj je z obchodného hľadiska podstatný podiel na sledovanosti v cieľovej skupine 12 až 54 ročných divákov, nemenej zaujímavý je však aj ich celkový počet v univerzálnej cieľovej skupine divákov vo veku nad 12 rokov.

Televízie už predstavili svoje plány, s ktorými v jesennej sezóne vyrážajú do boja o divákov. Zo seriálov uvedú pokračovania svojich osvedčených hitov a otestujú aj viaceré novinky.

TV show Čítajte aj Markíza už plánuje veľkú šou na budúci rok. Vráti sa SuperStar, Let's Dance alebo uvedie úplnú novinku?

Televízia Joj bude pokračovať s obľúbenou Nemocnicou a Hranicou, ktorá nemala pauzu ani počas letných mesiacov, pripravenú má aj kriminálku Kraj a Prokurátorku. Markíza nasadzuje svoje hity Druhá šanca a Pán profesor, ktoré doplní úplná novinka – Výnimočná Nikol, ku ktorej sa neskôr pridajú aj Chatári.

Ktoré programy budú konkurovať Nemocnici?

Najväčšie otázniky vzbudzujú utorkové a štvrtkové večery, ktoré pred rokom obsadila Jojka so svojím seriálovým hitom Nemocnica. Už s prvými časťami pritiahla k obrazovkám viac ako pol milióna divákov a ich počet neklesal ani pri ďalších epizódach.

Seriál sa stal lídrom utorkových a štvrtkových večerov, kedy konkurencii nedával žiadnu šancu. Vzdorovať mu nedokázali ani dovtedy úspešné Sestričky či Horná Dolná, a neskôr ani Svadby na prvý pohľad alebo šou 2 na 1. Doposiaľ televízia odvysielala 79 častí – 39 v prvej sérii na jeseň minulého roka a 40 tento rok v druhej sérii. K obrazovkám pritiahli v priemere 530-tisíc divákov.

nemocnica, bárta, Čítajte viac Jojka vracia do hry svoj seriálový valec! Poznáme detaily o novej sérii Nemocnice

Televízia Markíza vstupuje do jesennej sezóny so svojimi osvedčenými seriálovými hitmi Druhá šanca a Pán profesor, ktorým v predchádzajúcich sezónach patrili pondelkové večery.

V novej sezóne budú patriť pondelky Druhej šanci, ktorá na jar dosahovala nadštandardné výkony, aké v tomto roku nemal žiaden iný program. Prekonala Nemocnicu aj Priznanie, v priemere si každú zo šestnástich epizód pozrelo až 585-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom pri piatich epizódach pokorila dokonca 600-tisícovú hranicu.

Pán profesor sa vracia na obrazovky po ročnej prestávke už vo svojej štvrtej sérii. Kým prvá séria bola na jar 2020 prerušená kvôli nastupujúcej pandémii, kedy ju Markíza stiahla z obrazoviek a vrátila až na jeseň, druhá séria si už pripísala status divácky najúspešnejšieho seriálu jarnej sezóny 2021. Priemerne si každú časť pozrelo 518-tisíc divákov. Tretiu sériu uviedla Markíza hneď po letnej prestávke a doplnila ju vianočným špeciálom. V priemere sledovalo každú z trinástich epizód 460-tisíc divákov.

druhá šanca, Čítajte viac Markíza avizuje novinky v najsledovanejšom seriáli! Poznáme dátum štartu novej série

V novej sezóne nasadí Markíza Pána profesora na utorkové večery do konkurencie Nemocnice. Vo štvrtky bude konkurovať novým seriálom Výnimočná Nikol.

Neobáva sa, že obidvom seriálom zoberie Nemocnica divákov, ako sa to stalo v minulosti Sestričkám? „Nikdy nebude existovať situácia, že budeme vysielať do prázdna. Sme na konkurenčnom trhu, diváci majú veľkú ponuku rôznych staníc a obsahu. Každý večer nastanú situácie, že divák si bude vyberať z dostupnej ponuky. Takže my s týmto faktom pracujeme neustále. Fokusujeme sa však na to, aby projekty, ktoré prinášame, boli kvalitné, mali silný príbeh a veľký potenciál a vtedy si za nimi stojíme a veríme, že si ich diváci obľúbia, a že budú fungovať,“ hovorí programová riaditeľka Markízy a Novy Silvia Majeská.

A ako je to v prípade Nemocnice? Necíti televízia Joj jej ohrozenie? „Nemocnica vstupuje do svojej tretej sezóny, pričom predchádzajúce série zaznamenali u divákov veľký úspech – Nemocnica je naším najsledovanejším seriálom. Jeho tvorcovia dokážu reagovať na túžby a očakávania divákov i na situáciu na trhu. Konkurenčný boj je realitou, ktorá pre nás nie je ničím novým. Náš seriál opäť prinesie nové prvky a my veríme, že aj v novej sezóne sa bude naša ponuka divákom páčiť,“ uvádza riaditeľka marketingu a PR skupiny Joj Ivana Semjanová.

Jesenný boj o diváka sa začína už v utorok, 30. augusta, keď si prvýkrát zmerajú sily Pán profesor a Nemocnica, a vo štvrtok, 1. septembra, si záujem divákov otestuje novinka Výnimočná Nikol. Ako sa bude vyvíjať, budeme sledovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #TV JOJ #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023