Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Podarilo sa! Najsledovanejší lekársky seriál sveta to dokázal, spravil vlastný reparát

Najúspešnejšia lekárska v histórii televíznej zábavy sa nekončí! A ako bonus sa nedávno dovysielaná 18. séria pomerila s fanúšikmi. Po kovidovej sedemnástke, keď sa tvorcovia ponorili do zobrazenia detailov pandémie a jej dopadu na lekárov a vybrané postavy a za to zožali veľkú dávku kritiky, sa najnovšie časti výrazne zlepšili. Opäť to bola klasická Klinika Grace (Grey's Anatomy), na akú boli fanúšikovia dlhoročne zvyknutí a teda prepletené vzťahy, komplikované lekárske prípady a všadeprítomné emócie.

28.07.2022 06:00
greys anatomy, Foto:
Záber z 18. série Grey's Anatomy.
debata
the gray man, Čítajte aj Netflix to zas domrvil: Rekordný rozpočet filmu, jagavé hviezdy! A výsledok? Škoda reči

Hoci sedemnásta séria so svojou pointou chcela akcentovať na reálne problémy nemocníc, lekárov a pacientov počas niekoľkých vĺn koronavírusu, diváci túto sériu odmietli. V televízii chceli nájsť útočisko, kde sa odohráva fikcia, a v ktorej pandémia nie je. Navyše sa tvorcovia rozhodli nakaziť hlavnú postavu smrtiacim vírusom a na celú sezónu ju uväznili medzi životom a smrťou, kde sa stretávala so svojimi živými, ale aj zosnulými milovanými a rozhodovala sa, či sa vrátiť späť do života alebo spraviť pomyselný krok do neznáma a odísť na večnosť.

krakonošove tajomstvo, Čítajte aj Prvá správa o televíznych Vianociach uprostred leta: Jojka predstavila veľké prekvapenie

Tento scenár otvoril nekonečné možnosti pre scenáristov, aby to deja vrátili zosnulé charaktery, čo sa aj stalo a jedine to patrí k najlepším momentom predchádzajúcej série. Našťastie počas minuloročnej jesene sa začala vysielať 18. séria, ktorú televízia ABC klasicky natiahla až do konca tohtoročného mája. A tá kvalitatívne, ale aj vyznením šliapla na pozitívnu nôtu.

pán profesor, Čítajte aj Pán profesor sa po ročnej pauze vráti na obrazovky. Pozrite si prvé zábery z nakrúcania

Avšak stále sa nad seriálom vznáša dilema a neustále nebezpečenstvo toho, že ABC bude musieť ohlásiť koniec nakrúcania. Už niekoľko rokov po sebe totiž obnovuje multimiliónový kontrakt s hlavnou predstaviteľkou Ellen Pompeo (Meredith Grey). Nateraz sa vždy podarilo uzavrieť dohoda o ďalšom pokračovaní, no z roka na rok sa všetko komplikuje. Herečka sa netají tým, že je pripravená skončiť, stále ju však viaže sľub divákom, ktorý pred rokmi dala. Kým bude mať seriál sledovanosť a ľudia si ho budú žiadať, tak bude nakrúcať. A diváci sa nevedia nabažiť Kliniky Grace. Ani po neuveriteľných 18 rokoch vo vysielaní sledovanosť nie je problém. Najnovšiu sériu v priemere sledovalo viac ako 4 milióny divákov, navyše sledovanosť rapídne rastie vďaka streamovaniu do celého sveta.

Záber z 18. série Grey's Anatomy. Foto: ABC
greys anatomy, Záber z 18. série Grey's Anatomy.
jan žižka Čítajte aj Najdrahší český film predstavil trailer. Láka na výpravnú produkciu a medzinárodné hviezdy

Klinika Grace je fenomén, ktorý sa vymyká všetkým trendom vo svete seriálov. Z postáv sa stali členovia rodín v miliónoch domácností po celom svete a dnes len málokto si predstaviť, že by jedného dňa zmizli. Televízia ABC si je toho vedomá a preto je ochotná preplácať hlavnú predstaviteľka z roka na rok viac a viac. Vďaka tomu je na svete kontrakt na 19. sériu, ktorá bude mať premiéru koncom septembra tohto roka. Bude to však koniec? Zrejme nie! Stanica hovorí jasnou rečou, chce ďalšie sezóny, takže čoskoro sa rozbehnú rokovania o jubilejnej dvadsiatej sezóne. Množia sa však úvahy, či by mohol seriál pokračovať bez hlavnej predstaviteľky. Akoby však Grey's Anatomy mohlo pokračovať bez Greyovej?

Pozrite si srdcervúci záver 18. série!

O možnom odchode Meredith z deja hovorila aj najnovšia séria. Tvorcovia zrejme si vyskúšali na divákoch, či by prijali tento scenár. Pointou 18. série boli postkovidové dopady na zdravotníctvo a teda odchod lekárov, sestier z tohto odvetvia. Nemocnica sa borila s nedostatkom personálu, rezidenti nemali učiteľov a do ohrozenia sa dostal celý program pre budúcich lekárov. Navyše Meredith dostala ponuku opustiť Seattle a odsťahovať sa do Minnesoty, kde by viedla vlastný inštitút na liečbu Alzheimerovej choroby, na ktorú zomrela aj matka.

Števo Martinovič Čítajte aj Števo Martinovič: Uvedomujem si, že nerobím typ humoru, ktorý strhne masy

Tvorcovia do nových epizód vniesli rozpor medzi domovom a nemocnicou, kde sa z Meredith stala lekárka, no prežila tu všetky najťažšie chvíle svojho života. Smrť manžela, odchody priateľov, všetky pády, ale aj vzlety. Zaslúžila by si nový štart niekde inde. Má na to plné právo. Jej koketovanie s odchodom sa nestretlo s pochopením a Meredith sa rozhodla pendlovať medzi dvoma nemocnicami, čo ju značne vyčerpávalo a neskôr utvrdzovalo, že si musí vybrať. Navyše konečne po úmorných dlhých rokoch našla lásku, ktorá by po Derekovi mohla byť tou „druhou“ pravou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy