Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Vraždiace monštrum, špionážny triler či komédia o sexe. Voyo pripravuje tri nové seriály

Pre fanúšikov skutočných kriminálnych prípadov

zväčšiť Sériový vrah Ladislav Hojer s figurantkou pri... Foto: Mesačník Policista
Ladislav Hojer s figurantkou Sériový vrah Ladislav Hojer s figurantkou pri rekonštrukcii zločinu.

Ďalším projektom podľa skutočných kriminálnych prípadov bude miniséria Hojer, ktorá sa vracia k prípadom bývalého šéfa pražskej kriminálky Jiřího Markoviča, ktorý vyšetroval tých najhorších sadistických vrahov československej histórie.

Slávny kriminalista strávil v polícii 36 rokov, z toho 13 rokov šéfoval pražskej „mordpartii“. Pod jeho vedením malo oddelenie šesť rokov po sebe sto percentnú objasnenosť vrážd. Plukovník Markovič vypracoval účinnú metódu práce s páchateľmi. Snažil sa s nimi naviazať blízky vzťah založený na priamom a férovom jednaní bez akéhokoľvek náznaku nadradenosti. To mu umožnilo získať od nich informácie potrebné na úspešné uzatvorenie prípadu.

Sedem schodov k moci Čítajte aj Prima natočila v utajení nový seriál. Inšpirovala sa politickou kauzou, ktorá otriasla Českom

Dá sa nadviazať priateľský vzťah s vraždiacim monštrom?

Seriál sa odohráva na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov v Prahe. Šedivé davy stoja v šedivých radoch pred poloprázdnymi obchodmi, na stenách šedivých domov pripomínajú slávne výročia farebné plagáty. A v nočných uliciach sa objavuje nový, desivý fenomén – mladý sexuálny násilník so sadistickými sklonmi.

Ladislav Hojer bol český sériový vrah a kanibal, ktorý v rokoch 1978 až 1981 zavraždil päť žien. Kriminalisti sa domnievali, že má na svedomí ešte minimálne dve ďalšie vraždy, ku ktorým sa však nepriznal. Odsúdený bol na trest smrti a v roku 1986 bol v pražskej väznici na Pankráci popravený. Mal len 28 rokov.

príbeh služobníčky, Čítajte aj Toto bude poriadne mrazivá séria! Príbeh služobníčky šokoval prvými zábermi

„Hojer sa mi zveril s vecami, s ktorými sa nezveril nikomu, ani svojmu obhajcovi,“ uviedol Markovič. „Dosť skoro stratil oboch rodičov, preto sa na mňa dosť naviazal. Je to paradox, ale nikto sa o neho nikdy tak nezaujímal, nikto sa s ním tak dlho nerozprával, až ja,“ hovorí kriminalista, ktorý sa podieľa na scenári vychádzajúcom z oficiálnych spisov a jeho vlastných spomienok.

Kreatívnym producentom šesťdielnej minisérie je scenárista a režisér Tomáš Hruška. „Hľadal som námet na kvalitnú kriminálku založenú na skutočných prípadoch, po ktorých je v televízii dopyt. A ako by bolo niečo vo vzduchu, námetov na základe prípadu Ladislava Hojera sa v jednom momente zišlo hneď niekoľko. Nie je sa čomu diviť, je to jeden z najbrutálnejších prípadov v modernej kriminálnej histórii a zároveň silný príbeh. True crime bez dobrého príbehu skrátka neuhráte,“ hovorí o minisérii Hruška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #Voyo