Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Divácky exodus pokračuje: Po Jojke do programu musí zasiahnuť aj Markíza

Toto leto zažívajú komerčné televízie ťažké chvíle. Oproti minulým rokom sa stretávajú s minimálnym záujmom sledovať letnú programovú ponuku.

18.07.2022 06:00
co jste hasiči, Foto:
Seriál Co jste hasiči vydržal len dva týždne v prvom vysielacom slote.
debata
divoký anjel, Čítajte aj Fanúšikovia kultovej telenovely pozor! Po dlhých rokoch sa vracia na Slovensko

Len minulý týždeň do letnej programovej štruktúry zasiahla Jojka, keď z prvého večerného pásma vo štvrtok stiahla akvizičný seriál Sestričky. Ten dosahoval hlboko podpriemerné výsledky a sledovanosť len okolo 2%. Ten, kto si tento seriál obľúbili, nemusel vešať hlavu, dvojporcia lekárskej drámy v programe zostala, len sa zosunula neskôr do noci. Do prvého slotu Jojka zaradila filmy a v závislosti od ich dĺžky sa výraznejšie po 22. hodine začínajú Sestričky.

stranger things, Čítajte aj Toto je jediný seriál, pre ktorý padol Netflix: Takto sa robí prvotriedna televízna zábava

Spoločným menovateľom tohto leta je divácky exodus. Komerčné stanice, v drvivej väčšine, stavili na české programy a seriály. Ako by sa nepoučili z minulých rokov, keď české akvizície dlhodobo u nás nefungujú v hlavnom vysielacom čase. O to viac to platí pri českých seriáloch, ktoré si môžu diváci v premiére pozrieť v čase vysielania u našich susedov.

Matej Mišiak matthew_kinggg Čítajte aj matthew_kinggg: Nuda cez koronu mala aj pozitíva, začal nakrúcať vtipné videá

Do pondelkového prime-timu Markíza vsunula český komediálny seriál z produkcie sesterskej Novy s názvom Co ste hasiči. Každá dedina v Česku má hasičskú zbrojnicu. Rovnako tak aj dedinka Horní. Zbor dobrovoľných hasičov tu vedie svojrázny Petr Pospíšil (Petr Rýchly). Petr má trochu horúcu hlavu a pred nikým si neberie servítku pred ústa. Je to ale férový chlap, ktorý vedie svoj zbor až so starosvetským zmyslom pre zodpovednosť, a v dedine ho preto majú radi. Teda až na vypočítavého starostu Vladimíra Urbana (Václav Kopta). Ten sa totiž cez hasičov snaží odčerpávať peniaze z obecného rozpočtu a Petrova poctivosť sa mu vôbec nehodí do jeho nekalých plánov. Starosta sa preto snaží Petra a jeho hasičskej jednotky všemožne zbaviť. Súboj medzi Petrom a starostom je ústredným motívom nového českého seriálu plného rázovitých postáv z malebného Ladovho kraja.

RTVS Čítajte aj Koľko nás stojí RTVS? Aké sú náklady na seriály, zábavné šou, spravodajstvo či šport?

Vo svojom slote vydržal len dva týždne. Minulý pondelok Co ste hasiči „dosiahli“ v komerčnej cieľovke 12 – 54 len 3,1% sledovanosť a katastrofálny podiel na trhu na úrovni 7,6%. To bol pre televíziu jasný dôkaz, že musí expresne reagovať. Od tohto pondelka večerný program budú otvárať filmy. Markíza zas a znova stačí na české komédie, do programu sa dostávajú Babovřesky. Seriál Co ste hasiči dostane priestor po skončení filmu, teda o 23:30.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #TV Markíza #leto 2022