Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie článku: Toto je jediný seriál, pre ktorý padol Netflix: Takto sa robí prvotriedna televízna zábava

Tvorcovia sa aj po štvrtýkrát prekonali a priniesli príbeh s vyšperkovanými pointami a novým záporákom. Samozrejme, kto chce pozerať Stranger Things, musí sa zmieriť s viacerými naivitami, klišé, občas ťažko uveriteľným konaním postáv, ale to patrí k DNA tohto seriálu. No ako celok tento formát funguje ako dobre namazaný stroj. Vzhľadom na vymyslený celý príbeh seriálu, nová séria priniesla viaceré posuny, tentokrát poriadne veľké, pri ktorých sa tajil dych. Štvorka je poňatá ako začiatok konca a ten si zaslúžil detailne vyrozprávaný príbeh. Tentokrát Netflix skúsil novú stratégiu sprístupnenia epizód. Séria bola rozdelená. Volume 1 sa dohrnula koncom mája so siedmimi epizódami, Volume 2 so zostávajúcimi časťami prvého júla.

Opäť sa ukázalo, že rozbitie klasického formátu v podobe okamžitého zverejnenia celej série naraz, prinieslo ovocie. Totálne vybičované emócie a pozornosť publika. Stranger Things zlomilo všetky doterajšie rekordy. Nečudo. Vďaka dlhým epizódam sa zápletky nemuseli ponáhľať. Tvorcovia sa v prvej časti sústredili na detailné rozobratie obyčajných životov hlavných hrdinov. Partia sa rozpadla, kým niektorí zostali v Hawkinse, Jedenástka s Joyce, Willom a Jonathanom odišli do Kalifornie, aby tu začali nový život. Ten rozhodne nebol idylický.

Jedenástka (Mille Bobby Brown) zažívala šikanu, pritom sa tvárila pred Mikeom (Finn Wolfhard), že je šťastná. Všetko smerovalo k jarným prázdninám, keď sa mali všetci opäť stretnúť a aspoň na pár dní mali byť šťastní ako za starých čias. Lenže idylka veľmi rýchlo vyprchala. V Hawkinse sa začali množiť beštiálne vraždy, ktoré nezmyselne pripisovali satanistickej sekte a partii deciek. Jedenástka sa dostala takisto do problémov, opäť prišla na miesto, ktoré bolo symbolom nočných mor. Musela obnoviť svoje schopnosti, aby sa mohla postaviť novému nepriateľovi z Upside Down sveta. Vrážd pribúdalo so silnejúcimi náznakmi možného koniec sveta.

Príbeh štvrtej série bol natoľko veľký a prepracovaný, že aj extra dlhé epizódy občas nestačili. Viaceré postavy dostali veľkorysý priestor zažiariť. Napríklad Max (Sadie Sink), ktorá sa stala totálnou hviezdou, vďaka srdcervúcej úlohe, ale aj záveru, keď mladé dievča bojovalo s vlastnou smrteľnosťou. Len vďaka nej a jej ikonickej scéne sa do popredia dostal aj hit z roku 1985 od Kate Bush Running Up That Hill. Ten sa stal hymnou štvrtej série.

Zaujímavosťou tejto série bol fakt, že hlavné postavy a zápletky sa rozdelili a celé obsadenie nemalo jednu veľkú spoločnú scénu. Bola tu linka dospelých, keď Joyce (Winona Ryder) išla zachraňovať do Ruska Hoppera (David Harbour) zo zajatia. V Hawkinse bojoval Dustin (Gaten Matarazzo), Nancy (Natalia Dyrer), Steve (Joe Keery), Lucas (Caleb McLaughlin), Robin (Maya Hawke) a nováčik Eddie (Joseph Quinn). V Kalifornii bol Mike (Finn Wolfhard), Will (Noah Schnapp) a Jonathan (Charlie Heaton) a takisto nováčik Argyle (Eduardo Franco).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Stranger Things