Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový seriál na Jojke: Trošku humoru, "scenáristické perly", ale dá sa to pozrieť

Televízia JOJ ide experimentovať! Leto je obdobím, keď stanice prejdú do oddychového módu a do programu vsunú reprízy, prípadne akvizičné tituly a pôvodná tvorba dostáva zaslúženú pauzu. To však neznamená, že zákulisie spí. Práve naopak, prebiehajú totiž intenzívne prípravy na novú televíznu sezónu, ktorá sa rozbehne začiatkom septembra. Takáto vysielacia štruktúra bola akýmsi štandardom, tento rok bude všetko inak, Jojka počas letných mesiacov, netradične, ponúkne viacero premiérových titulov, medzi nimi aj pôvodnú tvorbu.

16.06.2022 06:00
šťastná rybka, Foto:
Šťastná rybka v utorok večer predstavila prvú epizódu.
debata

Diváci sa môžu tešiť na nové časti Hranice, po dlhej dobe sa vrátia Naši, pribudnú aj zahraničné seriály a nebude chýbať aj jedna veľká novinka. V utorok večer mal premiéru seriál Šťastná rybka, za ktorým stoja tvorcovia obľúbeného rodinného seriálu Prázdniny. Ich ďalší počin si na nasadenie do vysielania musel počkať, pôvodne sa predpokladalo, že stihne premiéru ešte v roku 2021. Napokon si ho televízia podržala dlhšie v zálohe a využije ho počas letného obdobia.

Takto vyzerá nový jojkársky seriál Šťastná rybka! Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Záber z nového jojkárskeho seriálu Šťastná rybka.
sestričky, Čítajte aj Televízna kuriozita s názvom seriálu: Jojka si "nenápadne" kopla do Markízy

O čom vôbec Šťastná rybka je? Jeden obyčajný muž v strednom veku, ktorý žije v obyčajnej dedine a má obyčajnú rodinu, vyhrá 10 miliónov eur. Čo s nimi urobí? Zaobstará sebe a rodine všetko, o čom kedy snívali? Vykašle sa na firmu, kde pracuje pod svojím švagrom za almužnu a už nikdy nepohne ani prstom? Možno by to tak Dodo (Ľuboš Kostelný) všetko urobil, ale má to jeden háčik. Jeho tehotná žena Simona (Zuzana Porubjaková) by šokujúcu správu o megavýhre kvôli svojmu stavu nezvládla. Tajomstvo musí udržať až do okamihu, keď o zhruba dva mesiace porodí. Lenže v rodine, kde sa nikdy nič neutají, je to veľmi ťažké a podozrivému Dodovi sa to občas vymkne z rúk. Napríklad kvôli vychytralému synovi Albertovi (František Beleš), zvedavej Simoninej sestre Táni (Kristína Greppelová) alebo kvôli jej manželovi Romanovi (Marcel Ochránek), ktorý je zároveň Dodovým šéfom v stavebninách. Aby toho nebolo málo, Dodovi na päty dýcha svokor Gabo (Dušan Jamrich), bývalý elitný policajt.

evelyn, lego masters, Čítajte aj Ako vyzerá nefalšované divácke peklo? Stačí si (ne)zapnúť Markízu a jej šou

Trio tvorcov Cibulková, Guštafík, Predmerský sa po Prázdninách držali v bezpečných mantineloch a je evidentné, že sa snažili vytvoriť Šťastnú rybku ako stávku na istotu. Držali sa v medziach neškodnej, jednoduchej rodinnej zábavy, lenže pri Prázdninách tento mix fungoval viac. Šťastnej rybke čosi chýba, akýsi väčší ťah na bránu. V tomto smere je asi aj dobre, že Jojka vysunula vysielanie na letné mesiace, keď nie je taký enormný tlak na sledovanosť a stanica sa zmieri aj s vlažnejším prijatím. Ak by tento seriál bol umiestnený počas ostrej sezóny a vyhrotenej konkurencie, tak by nemal šancu.

Postavy zo seriálu Šťastná rybka Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Kristína Greppelová v seriáli Šťastná rybka.

Na prvý pohľad tvorcovia stavili na pomerne zaujímavú zápletku, s ktorou sa môže stotožniť doslova každý. Kto by nechcel vyhrať jackpot? Kto nesníval o tom, že bude milionár a šmahom ruky splatí svoje dlhy a zabezpečí celú rodinu? Kto nesníval o tom, aké je to mať totálne bezstarostný život? Námet vyzerá na papieri veľmi nádejne, avšak prevedenie na obraz už také ideálne nie je.

disney+, disney, Čítajte aj Veľký deň pre televízne Slovensko: Svoje pôsobenie začína u nás svetový streamovací gigant

V príbehu je všetko namiešané tak, aby sa v ňom našiel každý. Sú tu štyri generácie rodiny, od tej úplne najstaršej, až po tú najmladšiu, pričom každá dostáva v deji priestor, aby predostrela svoje problémy, ktoré v danom veku rieši. Navyše scenáristi priviedli späť veľa overených tvárí z Prázdnin, čo malo zrejme zafungovať ako ťahák, všetko je doplnené aj nováčikmi. Opäť, všetko je pripravené do bodky ako podľa návodu na úspešný projekt.

Lenže potom príde prvá epizóda a veľmi skoro príde presvedčenie, že Šťastnej rybke čosi chýba. A šťastie je len jeden element. Je očividné, že Jojka sa zámerne vyhýba pomenovaniu komediálny seriál a definuje svoju novinku ako rodinný seriál, čím sa chce vyhnúť tvrdej kritike divákov z dôvodu, že humor nefunguje.

Pozitívom je prítomnosť hercov ako Ľuboš Kostelný, Zuzana Porubjaková či Kristína Greppelová. Ich postavy celkom dobre fungujú, aj v rámci ich hereckého prejavu. Dávajú svojím postávam presne to, čo potrebujú a ich prejav neruší, skôr patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá vytĺcť z tohto seriálu. Paradoxne značne zarezonovali vedľajšie postavy – Daniel Fischer alias Rudlo so svojím maďarským prízvukom, ale aj Slávka Halčáková ako riaditeľka školy.

Avšak potom prídu scenáristické perly (kurie oko), ktoré aj z hercov razom robia ochotníkov, čo je veľká škoda. Je to irónia. Pri spracovaní Šťastnej rybky sa tvorcovia tak vehementne vyhýbali nálepke komediálny seriál – aby nebol seriál pre prípadný nedostatok humoru lynčovaný – až na to doplatili. Tentokrát mali potenciál základnej pointy využiť naplno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #televízna sezóna 2021/2022 #seriál Šťastná rybka