Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čínske streamovacie služby čelia obvineniam z cenzúry amerického seriálu Priatelia

Niekoľko čínskych streamovacích služieb sa stalo terčom obvinenia z cenzurovania populárneho amerického seriálu Priatelia kvôli motívom súvisiacim s komunitou LGBT, teda lesbičiek, gayov, bisexuálov či transgenderových osôb. Informoval o tom server BBC.

14.02.2022 09:54
priatelia, seriál priatelia, friends, Foto:
Priatelia to majú v Číne ťažké.
debata
pán prsteňov, Čítajte aj Dychberúce zábery! Seriálový Pán prsteňov konečne odhalil svoju podobu

Seriál tento týždeň čínskym divákom znova ponúkli služby Tencent, Bilibili, Sohu, iQiyi a Youku. Čínski fanúšikovia seriálu sa však sťažujú na odstraňovanie niektorých scén, napríklad tých, v ktorých sa spomína lesbická postava, alebo je zobrazený bozk osôb rovnakého pohlavia.

Podľa BBC nie je dôvod odstránenia týchto scén známy a žiadna zo spomínaných streamovacích služieb sa k tejto záležitosti verejne nevyjadrila. Cenzúru kritizovali napríklad používatelia čínskej sociálnej siete Weibo, niektorí z nich vyzvali na bojkot seriálu.

survivor, Čítajte aj Ťažké časy pre Markízu: S okamžitou platnosťou radikálne opäť mení program

Seriál Priatelia si v Číne získal veľkú popularitu a mnoho čínskych mileniálov si ho cení okrem iného preto, že sa vďaka nemu naučili anglicky a zoznámili s kultúrou Spojených štátov. V rokoch 2012 až 2018 mala práva na vysielanie seriálu služba Sohu, ktorá ho v tom čase ponúkla divákom v necenzurovanej podobe, upozorňuje BBC.

Vlani sa stala terčom cenzúry v Číne špeciálna epizóda seriálu Priatelia, v ktorej hviezdy seriálu po rokoch spomínali na natáčanie. Chýbali napríklad scény s americkou speváčkou Lady Gaga, ktorej tvorba je v pevninskej Číne zakázaná od minuloročného júna, keď sa umelkyňa stretla s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Toho Peking označuje za separatistu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #priatelia