Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Už aj Simpsonovci sa dočkali cenzúry! Ustúpil rozprávkový gigant Disney Číne?

Zo streamovacej služby Disney+ určenej pre Hongkong bola odstránená časť seriálu Simpsonovci, v ktorej táto kreslená americká rodina navštívi pekinské Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men). K odstráneniu tejto časti seriálu prišlo v čase, keď miestne úrady stupňujú svoj tlak na disidentov, všímla si v pondelok agentúra AFP.

29.11.2021 15:40
simpsonovci, the simpsons, Foto:
Simpsonovci sa musia zmieriť s cenzúrou.
debata

Chýbajúca časť seriálu podľa AFP stupňuje obavy z toho, že cenzúra typická pre pevninskú Čínu sa stáva normou aj v Hongkongu, ktorý je centrom medzinárodného obchodu.

Streamovacia služba Disney+ začala v Hongkongu fungovať začiatkom tohto mesiaca. Diváci si však čoskoro všimli, že časť seriálu Simpsonovci, v ktorej sa objaví Čína, v službe absentuje. Ide konkrétne o 12. časť 16. série tohto seriálu, ktorá bola prvýkrát odvysielaná v roku 2005.

V tejto časti sa rodina Simpsonovcov vyberie do Číny, kde si chcú adoptovať dieťa. V Pekingu rodina navštívi aj Námestie nebeského pokoja (Tchien-an-men), na ktorom boli v roku 1989 násilne potlačené prodemokratické demonštrácie.

V tomto kreslenom seriáli sa na námestí nachádza nápis: „Na tomto mieste sa v roku 1989 nič nestalo“. Tvorcovia seriálu takto satirickým spôsobom upozorňujú na kampaň Číny, ktorá sa snaží vymazať udalosti z Námestia nebeského pokoja z roku 1989 z kolektívnej pamäti.

Nie je však jasné, či bolo odstránenie tejto časti seriálu rozhodnutím samotnej služby Disney+ alebo či jej odstránenie nariadili úrady.

AFP si však všíma, že na hongkonskom kanály streamovacej službe Netflix je zatiaľ stále dostupná časť seriálu Mestečko South Park, v ktorej jeho hlavní hrdinovia skončia v čínskom pracovnom tábore a ktorá poukazuje na ochotu amerických značiek dodržiavať pravidlá čínskej cenzúry za účelom finančného zisku.

Hongkong sa mohol donedávna tešiť väčším umeleckým a politickým slobodám v porovnaní s pevninskou Čínou. V reakcii na hromadné prodemokratické protesty v Hongkongu spred dvoch rokov, ktoré často prepukli v násilnosti, však Čína zaviedla v Hongkongu zákon o národnej bezpečnosti. Tento krok transformoval politické, kultúrne a právne prostredie v Hongkongu a zaviedol podobné obmedzenia politických prejavov, aké panujú i v samotnej pevninskej Číne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #cenzúra #Disney #Hong Kong #Simpsonovci #Disney+ #Mediaklik