Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Taliban vyzval televízie, aby prestali vysielať seriály, kde vystupujú ženy

Talibanské úrady vyzvali afganské televízie, aby prestali vysielať seriály, kde vystupujú ženy. Novinárky na obrazovkách majú nosiť islamský závoj. Príslušné nariadenie, označované za "náboženskú smernicu", podľa agentúry AFP vydalo v nedeľu talibánske ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti.

22.11.2021 08:56
Afganistan, ženy, práva, protest, Taliban Foto: ,
Taliban opäť poprel vlastné tvrdenia o tom, že ukáže umiernenejšiu tvár. V televíziách dostali ženy stopku.
debata (1)
markíza, televízia markíza, logo, markíza, Čítajte aj Markíza má v talóne veľké prekvapenie! Chystá vianočné časti seriálových hitov

Je to podľa AFP prvýkrát, čo sa táto štátna inštitúcia snaží regulovať televíziu odkedy sa radikálne hnutie Taliban vrátilo v polovici augusta k moci.

„Televízie by sa mali vyvarovať vysielaniu telenoviel a seriálov, v ktorých hrajú ženy,“ stojí v ministerskom dokumente. Ohľadom požiadavky na nosenie šatky v prípade novinárok nie je jasné, či sa jedná o jednoduchý typ, ktorý ženy vystupujúce v televízii už bežne nosia, alebo či by mali zvoliť ešte viac zahaľujúcu pokrývku hlavy.

Red Notice1 Čítajte aj Netflix zaplatil najväčšie hviezdy a toto je výsledok...

Úrad tiež televízie vyzval, aby nevysielali programy „v rozpore s islamskými a afganskými hodnotami“ a tiež tie, ktoré urážajú náboženstvo alebo „ukazujú proroka a jeho spoločníkov“.

Ministerstvo pre podporu cnosti a prevenciu neresti, zodpovedné za zabezpečenie každodenného rešpektovania islamských hodnôt, bolo v čase prvej vlády Talibanu v rokoch 1996 až 2001 obávanou inštitúciou.

Taliban vtedy zakázal televíziu, filmy a všetky formy zábavy považované za nemorálne. Ľudia pristihnutí pri sledovaní televízie bývali potrestaní a ich prístroje zničené. Vlastníctvo videorekordéra sa trestalo verejným bičovaním. Niekedy boli dokonca k videniu televízie visiace na pouličnom osvetlení, píše AFP.

joj, joj group, Čítajte aj Jojka v roku 2022: Nové seriály, nové minisérie, pokračovanie obľúbených stálic

Keď sa Taliban, zvrhnutý v roku 2001, tento rok v auguste vrátil k moci, našiel mediálnu krajinu po 20 rokoch podpory Západu pozmenenú, píše AFP. Počas týchto dvoch desaťročí sa objavili desiatky súkromných rozhlasových staníc a televíznych kanálov.

Ženám, ktoré za Talibanu nesmeli pracovať alebo študovať, ponúkli veľa príležitostí. Dnes sa Taliban snaží ukazovať umiernenejšiu tvár, stále však mnohým ženám zamestnaným vo verejných službách neumožnil vrátiť sa do práce.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #seriál #Televízia #Mediaklik