Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Najväčšie seriálové sklamanie Jojky v roku 2021: Historická dráma tvrdo narazila

Diváci v roku 2021 boli nemilosrdní voči Jojke a Markíze. Obe komerčné televízie museli znie vystavený účet. Počas jari sa na televízne obrazovky dostali Slovania, ktorí mali rekordní rozpočet a Jojka od nich očakávala veľa.

28.12.2021 07:00
slovania, tomáš maštalír, Foto:
Seriál Slovania mal vysoké ambície, ktoré sa napokon nenaplnili.
debata (16)
mária terézia, Čítajte aj Vianočná sledovanosť: Slováci pripravili televíziám prekvapenia! Milé, ale aj nemilé

Prvá časť bola fenomenálny úspech. Premiéra Slovanov sa stala bezkonkurenčne najsledovanejším programom dňa a zároveň najsledovanejšou premiérou pôvodného ťažiskového formátu tento rok z ponuky všetkých slovenských televízií, keď ju sledovalo až 639-tisíc divákov, seriál tak dosiahol 13,8% sledovanosť a 27,7% podiel na trhu. Následne sa karta obrátila a to výrazne. Slovania končili svoju televíznu púť s ledva polovičným publikom ako na začiatku vysielania. Záujem o historickú drámu výrazne opadal, až napokon sa Slovania skončili veľmi nenápadne.

filmy Čítajte aj O ktoré filmy sme tento rok na Slovensku definitívne prišli? A kedy ich uvidíme?

Problémom slovenskej tvorby je fakt, že tento žáner u nás nemá opodstatnenú históriu. Slováci sú zvyknutí na lekárske drámy, rodinné seriály, komédie. Ťažko sa bojuje aj kriminálkam. A Slovania na tento fakt tvrdo doplatili. Seriál mal muchy, zvláštna hudba, ktorá trhala uši, použitý tmavý filter, čoho následkom v mnohých scénach bolo problém vidieť postavy. Pre niekoho aj kontroverzný obsah plný mágie, povier. Jojka dopriala seriálu rekordný rozpočet vo výške až 4 miliónov eur, hviezdne obsadenie, no konečný výsledok určite nepotešil. Slovanov právom možno označiť za najväčšie seriálové sklamanie Jojky pre rok 2021.

Postavy zo seriálu Slovania Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Zuzana Fialová v seriáli Slovania.
tiche miesto II Čítajte aj Na HBO sa dejú veľké veci. Pozrite si, čo sa dostane najbližšie dni do ponuky

Slovania boli na prvý pohľad naozaj prelomoví. Pôsobili veľmi efektne, prepracovane, rozhodne toto je ten produkt, ktorý pokojne môže ísť do sveta. Konečne sa Slovensko dočkalo vysokorozpočtového seriálu, ktorý nemusí byť len plytké dielo, ale prinesie aj čosi navyše, teda poznanie dávnej histórie.

bodka, robo jakab, Čítajte aj Najväčší seriálový prepadák roka 2021: Ktorý to je? Na konte ho má Jojka

Na Slovensko sa valí trend zo zahraničia, keď do vedenia idú streamovacie platformy typu Netflix, HBO GO, čoskoro prídu aj ďalšie a spolu s nimi ešte silnejší hráči. Ak chce klasická televízia prežiť, bude musieť zmeniť svoje fungovanie a myslenie a v boji o každého diváka tvrdo zabojovať práve prostredníctvom kvalitnej tvorby.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #televízia JOJ #TV JOJ #televízna sezóna #seriál Slovania #Vianoce 2021