Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Ďalší Harry Potter na obzore? Režisér Chris Columbus má svoju predstavu...

Mladý čarodejník sa dostal do sveta filmu pred 20 rokmi. Nakrútia film o jeho potomkoch?

08.11.2021 09:54
Harry Potter HBO GO Foto:
Harry Potter je najobľúbenejší mladý čarodejník na svete.
debata

Už je to dvadsať rokov, čo sa Harry Potter prvý raz dostal na plátna kín a spôsobil na celom svete ošiaľ. Knižná „harrypotterománia“ už v tom čase bola v plnom prúde, J.K. Rowlingová napínavé príbehy mladého čarodejníka v knižnej podobe predstavila svetu prvý raz v roku 1997. Fanúšikovia horeli od nedočkavosti nielen pri každom knižnom pokračovaní, s napätím očakávali aj filmovú podobu knižných dobrodružstiev.

Dočkali sa jej v novembri 2001, slovenská premiéra sa uskutočnila (len pár dní po tej svetovej), 20. novembra. Divákom sa nezmazateľne vypálili do myslí traja hlavní hrdinovia v podaní Daniela Radcliffa, Emmy Watson a Ruperta Grinta. O úspechu svedčia čísla – film Harry Potter a Kameň mudrcov zarobil v roku 2001 celosvetovo 965-miliónov dolárov.

Filmový Harry Potter má 20 rokov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...

Chris Columbus, režisér prvých dvoch filmov o čarodejníckom učňovi, sa v rozhovore pre magazín Variety vyjadril, že by sa rád vrátil k Harrymu Potterovi. Chcel by režírovať filmovú verziu divadelnej inscenácie Prekliate dieťa. „Je to výborná hra a deti sú akurát v tom správnom veku, aby stvárnili tieto úlohy. Je to taký môj malý sen,“ povedal režisér.

V centre pozornosti Prekliateho dieťaťa totiž už nie sú pôvodní hlavní hrdinovia, ale potomkovia Harryho Pottera a Draca Malfoya a tak by sa herci hodili do filmového spracovania tejto predlohy. Dvojdielna divadelná hra Prekliate dieťa, ktorej spoluautorkou je J. K. Rowlingová, mala premiéru v Londýne v roku 2016, na Broadwayi bola s neuveriteľným úspechom uvedená o dva roky neskôr.

Celá séria filmov o mladom čarodejníkovi sa dá viedieť na HBO GO.

To, čo sa dialo vo svete muklov, čarodejníkov a ďalších nadprirodzených bytostí ešte pred Harrym Potterom, už je zmapované. J. K. Rowlingová túto tému detailne spracovala v knihe Fantastické zvery a ich výskyt. Rovnomenný film, ktorý je prequelom k Harrymu Potterovi, mal premiéru v roku 2016. Séria, v ktorej popredí stojí čarodejník M.L.O.K. Scamander, má byť zložená z piatich častí. Zatiaľ mala v roku 2018 premiéru druhá z nich, Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny a tretia časť Fantastické zvery: Dumbledorove tajomstvá je plánovaná na rok 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Chris Columbus #J.K. Rowlingová #oseriáloch