Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je hravý, má rád absurdity a všetci s ním chcú pracovať. Je tu ďalší film originálneho tvorcu

Wes Anderson dal vo Francúzskej depeši dohromady zostavu vychytených hollywoodskych aj európskych hercov.

07.11.2021 09:48
Brody-Dispatch Foto:
Takto to vyzerá v redakcii vo filme Francúzska depeša. Na snímke vľavo Elisabeth Mossová (Príbeh služobníčky), Owen Wilson (Marley a ja) a Tilda Swinton.
debata

Filmy Wesa Andersona nesú svojský autorov rukopis. Rodený Texasan si získal fanúšikov z radov kritikov aj bežných divákov po celom svete a mnohí hollywoodski herci túžia po tom, aby s ním pracovali. Zaujal svojou špecifickou filmovou estetikou, ale aj humorom a zveličením. Či už išlo o Grandhotel Budapešť, Psí ostrov, Takú zvláštnu rodinku či dokonca animovaného Fantastického pána Lišiaka.

Jeho najnovší film Francúzska depeša Liberty Kansas Evening Sun prináša ďalšie príbehy tohto tvorcu, ktorý bol v minulosti nominovaný na Oscara. Film oživuje reportáže z posledného čísla amerického časopisu, ktorý vychádzal vo fiktívnom francúzskom mestečku v dvadsiatom storočí.

"V zásade v sebe spája tri veci: zbierku poviedok, to som vždy chcel natočiť, film inšpirovaný časopisom New Yorker a jeho autormi, a keďže som strávil veľa času vo Francúzsku, vždy som chcel natočiť francúzsky film a film, ktorý by súvisel s francúzskou kinematografiou,“ hovorí Anderson, ktorý pravidelne čítal New Yorker už od strednej školy.

Tom Hanks Finch Čítajte aj Päť filmových noviniek, ktoré si pozriete z pohodlia domova

Je známe, že s originálnym režisérom by radi pracovali mnohí hollywoodski herci. Tentoraz dal šancu mnohým z nich, pretože vo filme účinkuje množstvo postáv a mnohé z nich stvárnili veľmi známe mená.

Zoznam účinkujúcich zahŕňa napríklad tieto: Benicio del Toro (Sicario, Traffic – Nadvláda gangov), Adrien Brody (Pianista, Grandhotel Budapešť), Tilda Swinton (Grandhotel Budapešť, Psí ostrov), Léa Seydoux (James Bond: Spectre, Nie je čas zomrieť), Frances McDormand (Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Fargo, Krajina nomádov), Timothée Chamalet (Duna, Malé ženy, Kráľ), Bill Murray (Psí ostrov, Stratení v preklade), Owen Wilson (Bastardi, Marley a ja). A mnohí ďalší.

Upútavka na film Francúzska depeša Liberty, Kansas Evening Sun vysvetľuje pozadie príbehu.

Spomienky na zosnulého šéfredaktora

Po smrti obľúbeného šéfredaktora Arthura Howitzera sa zamestnanci Francúzskej depeše, populárneho amerického časopisu, ktorý vychádza vo francúzskom mestečku Ennui-sur-Blasé, stretnú, aby napísali jeho nekrológ.

Prúd spomienok smeruje k rozprávaniu štyroch príbehov o štyroch článkoch do časopisu. Prvý s názvom Cestopis najsexi častí samotného mesta je o neohrozenom reportérovi na bicykli, ktorého priťahujú znepokojivé a nechutné stránky odľahlých miest, ktoré navštevuje.

Betónové veľdielo odkrýva príbeh o šialenom maliarovi, o jeho „bacharke“ a zároveň múze, o obchodníkovi s umením predávajúcim diela tohto maliara astronomické sumy a o renomovanej zberateľke umenia z Kansasu.

Timothée Chalamet vo filme Francúzska depeša. Foto: Searchlight Pictures
French-Dispatch-Outfit Timothée Chalamet vo filme Francúzska depeša.

Revízia Manifestu hovorí o politických i sexuálnych vášňach, ktoré poháňajú romanticky rozčarovanú mládež v Ennui, aby vytiahla do boja proti svojim dospelým vládcom a začala búrlivý štrajk, ktorý povedie k zavretiu celej krajiny.

Súkromná jedáleň policajného komisára vznikla na základe zadania napísať portrét legendárneho šéfkuchára pracujúceho pre miestneho šéfa polície. Zvrtne sa to na napínavý príbeh, v ktorom sa hrá o čas, keď skupina zločincov unesie komisárovho milovaného syna a protežanta.

Štyri zábavné aj dojímavé príbehy sa stretli na stránkach časopisu Francúzska depeša Liberty, Kansas Evening Sun. Klasicky absurdné rozprávanie s typickým zveličením Wesa Andersona prichádza do kín 12. októbra.

Zaujímavosti o filme

Filmy Wesa Andersona sa v priebehu rokov vyvinuli na spletité, vzrušujúco rozmanité a vizuálne bohaté diela so zaujímavými detailmi v každom zábere.

  • Vo Francúzskej depeši sa vizuál zrazu mení z farebného na čiernobiely, zo širokouhlého na tridsaťpäť milimetrový film, titulky vyskočia z hociktorého rohu obrazovky a emočný register môže v okamihu prejsť od komédie cez lyriku do najhlbšieho roztúženia.
Titulná skladba filmu Aline, ktorej klip režíroval Wes Anderson, ilustrácie nakreslil Javi Aznarez. Skladbu Aline od francúzskeho speváka a autora Christopha na soundtrack k filmu Francúzska depeša naspieval Jarvis Cocker (známy zo skupiny Pulp).
  • Tak ako ďalšie Andersonove filmy (okrem animovaných), aj tento bol nakrútený na filmový pás.
  • Francúzska depeša sa odohráva vo fiktívnom mestečku Ennui-sur-Blasé, ktoré predstavuje celé Francúzsko v priereze času. Anderson nakrúcal v mestečku Angoulême na juhu Francúzska, kde sa nachádzajú tie správne staré budovy, pokrútené uličky, viadukty a vertikálne naskladané miesta, ktoré pripomínajú Paríž, Lyon a iné francúzske mestá.
  • Pri nakrúcaní živých zátiší Anderson požiadal hercov a herečky, aby sa nehýbali. „Túto hru sa hrávam s dcérou,“ hovorí del Toro. „Je to jedna z prvých hier, čo si pamätám z detstva, a zrazu… zrazu sa ju hrajú všetci herci od Tildy Swinton po Henryho Winklera, všetky tie legendy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wes Anderson #oseriáloch #Francúzska depeša