Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bol to kráľ inteligentného humoru. Nie každý ale vedel, aký ťažký mal osud

Nový film o legende českého humoru odkrýva aj dramatický životný príbeh. V kinách je film o slávnom Janovi Werichovi.

31.10.2021 07:00
Jan Werich 01 Foto:
Jan Werich s Jiřinou Bohdalovou.
debata (9)

Svojim humorom Jan Werich rozosmieval, mnoho jeho priaznivcov však nevie, aký dramatický bol jeho životný príbeh. Štyri desaťročia po smrti legendy českého humoru prichádza na plátna kín dokumentárny film, ktorý nahliada do súkromia obľúbenej osobnosti. Snímka nesie jednoduchý názov – Jan Werich. Film je nasadený od štvrtka do distribúcie v slovenských kinách.

HOUSE OF GUCCI Čítajte aj Lady Gaga spriada intrigy, ako prevziať impérium Gucci. Pozrite si nový trailer očakávaného filmu

Film režisérov Martina Slunečka a Miloslava Šmídmajera prináša na plátna strhujúci životný príbeh hereckej legendy. Slobodná myseľ v neslobodnej spoločnosti prinášala Werichovi mnohé úskalia, čo je myšlienka prechádzajúca celým filmom, podobne ako snaha tvorcov priblížiť fenomén inteligentného humoru, ktorý je pre Wericha taký typický.

Jan Werich Foto: Continental Film
Jan Werich 02 Jan Werich

Dokument spomína na zásadné okamihy jeho života – vznik Osvobozeného divadla, spoluprácu s Jiřím Voskovcom, boj proti fašizmu a unikanie nacistom, ale aj emigráciu do Spojených štátov či trpký návrat do vlasti, po ktorom sa stal symbolom vzdoru voči komunistickému režimu. Popri najznámejších epizódach z Werichovho života však snímka prináša aj viaceré menej známe fakty.

Dokumentárnym portrétom sprevádzajú viaceré osobnosti českého divadelného a filmového sveta – Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák či Jiřina Bohdalová, ktorú Werich prijímal do divadla.

Upútavka na nový film o Werichovi.

Okrem nich vo filme vystupuje aj Werichova vnučka či kamarátka jeho dcéry. Snímka ponúkne množstvo archívnych záberov, no publikum zavedie aj na miesta, ktoré komik miloval – do jeho domu na pražskej Kampe či na chalupu vo Velharticiach.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Werich #oseriáloch