Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Jednoznačne najlepší Marvel seriál! Prefíkaný Loki naplno očaril a zabodoval

Seriálový začiatok leta bol bombastický! Streamovacia platforma Disney+ priniesla nedočkavým fanúšikom Marvelu dlho avizovaný tretí hraný seriál s názvom Loki. Ten sa zameral na rovnomennú obľúbenú postavu, ktorá dlhoročne účinkovala v superhrdinských filmoch a hoci patrila skôr medzi negatívne postavy, fanúšikovia si Lokiho zamilovali. Bezpochyby aj vďaka brilantnému stvárneniu v podaní Toma Hiddlestona, ktorý asgardskému bohovi vdýchol neopakovateľné čaro. Seriál Loki doplnil desať rokov budované filmové univerzum a na jeho konci bol rozbuškou pre úplne novú fázu určenú pre strieborné plátna.

14.10.2021 07:00
loki, Foto:
Loki (Tom Hiddleston) a Mobius (Owen Wilson) v prvej sérii hitu Loki.
debata (1)
superstar, Čítajte aj Superstar tesne pred koncom kastingov zakopla: Toto jej vzalo sledovanosť

O to viac bol tento seriál dôležitý. Možnože sa začína ukazovať nevýhoda, keď sa celé MCU (Marvel Cinematic Universe) významne prepája so seriálmi. Pre skalných fanúšikov je to splnený sen. Avšak tých, ktorí by chceli na tento rozbehnutý vlak nastúpiť je už teraz ťažké a ešte len bude ťažké vnímať všetky prepojenia.

Koncern Disney však verí, že ten, kto bude chcieť si najprv základné súvislosti naštuduje sám. Možno väčší problém nastane, keď do MCU bude chcieť naskočiť úplne nová generácia fanúšikov, ktorá nebude evidovať prvých desať rokov filmov a nebude ochotná si celú genézu dohľadávať. Avšak tento scenár je ešte veľmi ďaleko. Nateraz Marvel absolútne valcuje a všetky supehrdinské filmy mu zarobili viac ako dve desiatky miliárd dolárov.

Seriál Loki dokončil prvú vlnu hraných Marvel seriálov, ktoré odštartovali na začiatku tohto roka. A treba povedať, že je, bezpochyby, najlepší. Nielen preto, že v ňom vystupuje mimoriadne obľúbená postava, ale samotný dej a jeho dopady sú maximálne úderné a lákavé do najbližšej budúcnosti, keď sa v najbližšom období dostanú do kín filmy, ktorým základy položiť tento seriál.

ETERNALS Čítajte aj Táto marvelovka bude prelomová. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli!

Dej šesťdielneho seriálu opäť vychádza z filmu Avengers: Endgame, rovnako ako dva predchádzajúce seriálu WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier. V jednej scéne, keď sa Avengeri vrátili v čase, aby získali mocný Teseract sa dostal do rúk práve zajatému Lokimu a ten vďaka tomu utiekol. Vtedy ešte nikto netušil, aké dobrodružstvo sa začne o pár rokov neskôr, keď Disney odštartuje éru Marvel seriálov. Základom je vytvorenie alternatívnej časovej osi, preto tento Loki je trošku iný, ako ten, ktorého Thanos nemilosrdne zabil vo filme Avengers: Nekonečná vojna.

Prvá séria hitu Loki! Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Záber z prvej série hitu Loki.

Prefíkaný Loki si myslel, že kráľovsky vybabral so systémom. Lenže veľmi rýchlo zisťuje, že jeho útek bude trvať veľmi krátko. Objavujú sa tajomní agenti, ktorí ho zatýkajú a odvádzajú ho do tajnej organizácie TVA (Time Variance Authority). Tá odjakživa chráni celistvosť posvätnej časovej osi a všetky „odbočky“ okamžite zatýka, predvádza pred súd a vymazáva ich z existencie. To isté čaká aj Lokiho. Kým sa nestretáva s agentom Mobiusom (Owen Wilson). Ten s Lokim chce uzavrieť dohodu, že pomôže TVA chytiť ďalšiu veľkú odchýlku, ktorá vraždí agentov a robí poriadnu šarapatu v časovej osi.

emily in paris, lily collins, Čítajte aj Na Vianoce sa budete tešiť ešte viac! Netflix vráti do hry najsledovanejšiu komédiu

Loki, ktorý je povestný svojou zradou a neustálou túžbou ovládnuť svet, sa podujme robiť to, proti čomu odjakživa bojoval – konanie dobra. Veľmi rýchlo zistí, že stojí proti mocnému nepriateľovi. V tomto prichádza jeden z najväčších zvratov vôbec. Bojuje totiž sám proti sebe. Teda Lokimu z inej časovej línie. Je to však jeho ženská verzia Sylvie (Sophia Di Martino). Tvorcovia si pripravili naozaj skvelý a originálny príbeh. Rozohrajú dejovú zápletku aj so samotnou TVA, organizácia rozhodne nemá kladné pozadie a čoskoro začne vzbura agentov, ktorých vytrhli z ich existencii, vymazali im pamäť a spravili z nich poslušných pešiakov.

Verdikt

Avšak najzaujímavejšou a najdôležitejšou zápletkou pre celý MCU vesmír je boj so samotnou časovou líniou a tým, ktorý ju drží pokope. Za každú cenu. Aj za cenu obrovských strát na živote. Ak by neexistoval, vznikol by multivesmír, chaos a obrovská vojna medzi vesmírmi. Nie každá verzia tej istej postavy zdieľa tú istú osobnosť. Niekde môže byť jednotlivec dobrý, v tej druhej čisté zlo. Lenže v závere seriálu Sylvie zabila Toho, ktorý zostal (meno postavy) a časová os sa začala deliť.

hra o tróny, game of thrones, drak, drogon, Čítajte aj Najočakávanejší seriál roka 2022 sa predstavuje! Prichádza ohnivá Hra o tróny plná drakov

Tento fakt je totálny zvrat a mení pravidlá pre všetko, čo doteraz fanúšikovia Marvelu videli. Vzniknú zápletky pre prichádzajúce filmy, príchod nových superhrdinov, ale aj pre ďalšie seriály. Práve preto Loki dostal objednávku aj na druhú sériu. Ako jediný Marvel seriál. Zatiaľ. V nových častiach bude Loki skúmať obrovské dopady na svet, ktorý už nebude nikdy rovnaký.

Seriál Loki predviedol skvelú akčnú jazdu. Šesťdielny formát absolútne stačil, hoci občas bolo cítiť, že tvorcovia zbytočne zápletky ťahajú a dávajú do dialógov vatu. Avšak ako celok išlo o fantastickú letnú zábavu, prefíkane a trefne vymyslenú. Radosť čakať na ďalšie filmy, tie dostanú totálne kreatívnu slobodu pre možné zápletky, prípadný návrat postáv, ktoré v pôvodnom vesmíre, napríklad, aj zomreli. Budúcnosť Marvelu je teda veľkolepá a ešte viac očakávaná.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marvel #Tom Hiddleston #Loki #oseriáloch #Disney+