Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Čo nové v kinách? Francúzska komédia, dráma s utajeným pohrebom aj nový film režiséra seriálu Most!

Do kinosál tento týždeň dorazili: Prípitok, Predtuchy, Každá minúta života a Chyby. Všetky uvádza aj filmový festival Cinematik v Piešťanoch.

18.09.2021 07:00
Film Chyby Foto:
Pavla Gajdošíková ako hlavná predstaviteľka filmu Chyby.
debata

Prípitok (komédia/Fran­cúzsko)

Hravá francúzska komédia Pípitok (Le discours) režiséra Laurenta Tirarda, ktorej hrdinom je Adrien. Má 35 rokov, krízu stredného veku, je neurotický a hypochonder. Trčí na otravnej rodinnej večeri a jeho expriateľka mu neodpovedá na SMS. Navyše ho budúci švagor požiada, aby predniesol prípitok na svadbe. Adrien neznáša svadby. A rozprávanie na verejnosti. A svojho budúceho švagra. Ale nedokáže povedať nie. Čo by sa ešte mohlo pokaziť? Film, ktorý bol uvedený v oficiálnom výbere v Cannes, si razí cestu za divákom aj prostredníctvom našich kín.

Upútavka na francúzsky film Prípitok.

Každá minúta života (dokument/Česká republika, Slovenská republika)

Ktorý rodič by nechcel, aby sa jeho dieťaťu darilo? Manželia Michal a Lenka Hanuliakovci so svojím štvorročným synom Miškom ale na to idú pekne „od podlahy“. Každú minútu života svojho syna vychovávajú tak, aby sa z neho stal úspešný vrcholový športovec a po všetkých stránkach „kvalitný človek“. Rozhodli sa tomu podriadiť úplne všetko a svoje vlastné potreby dávajú na vedľajšiu koľaj. Film zblízka zachytáva toto úsilie v priebehu jedného roka.

Predtuchy (dráma/Ukrajina, Litva, Slovenská republika)

Pomalý život v prímorskom mestečku naruší škandál okolo nedávno zosnulého muža, ichtyológa a tak trochu čudáka. Len jeho manželka a najbližší priateľ vedia, kde je pochovaný. Bývalá žena s dospelým synom sa snaží zistiť, kde to je. Oni však dmietajú prezradiť miesto jeho posledného odpočinku, vraj to bola jeho posledná vôľa. Každá postava hľadá odpovede na svoje vlastné otázky, ale hľadajú len navonok, pátrajú medzi sebou navzájom a ich snahy sú márne. Niečo sa nezadržateľne blí­ži.

Film Predtuchy, kde majiteľa rybárskej lode hrá... Foto: ITAFILM
Zaber z filmu Predtuchy 1 Film Predtuchy, kde majiteľa rybárskej lode hrá ukrajinský herec Stanislav Boklan (hral napríklad v slovenskom filme Čiara) a jeho dcéru herečka Jevgenija Muc.

Snímka mala vo štvrtok slávnostnú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch za účasti predtsaviteľov ukrajinského veľvyslanectva. Prišla ho uviesť koproducentka filmu Predtuchy, Wanda Adamík Hrycová.

Film zdanlivo hovoriaci o zamotaných rodinných vzťahoch postupne odkrýva ďalšie roviny, je zamyslením Vjačeslava Kryštofoviča nad otázkami života a graduje do silného záveru, ktorý je emocionálnou bodkou za týmto filmom.

Chyby (romantický/dráma, Česká republika, Slovensko)

Energická dvadsaťpäťročná predavačka Ema (Pavla Gajdošíková) pracuje v malom meste v supermarkete. Tridsaťročný pokrývač Tomáš (Jan Jankovský) je z neďalekej dediny. Jedna nezáväzná noc nečakane prerastie do vzťahu, lásky a spoločného bývania. Ema spravila v minulosti obrovskú chybu a chce sa s ňou Tomášovi zveriť. Tomáša však jej predchádzajúci život nezaujíma, žijú teraz a tu. Náhodné odhalenie Eminej minulosti však odštartuje sériu udalostí, ktorá dvojici obráti život naruby. Najnovší film režiséra Jana Prušinovského (Okresný prebor, MOST!, Kobry a Užovky) je vzťahovou romancou o chybách, ktoré robí každý z nás a ktoré nás dokážu dobehnúť…

Upútavka na film Chyby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové novinky #oseriáloch