Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

To tu už dávno nebolo! Štyri filmové novinky, všetky z českej a slovenskej produkcie

Do kín sa dostal odkladaný česko-slovenský Zátopek, slovenská Láska pod kapotou a české komédie Jedine Tereza a Vyšehrad: seryjál.

12.09.2021 08:07
debata

Jedine Tereza (romantická komédia)

Príbeh lásky, ktorá sa ocitla v najkritickejšom bode. Tomáš s Terezou už pár rokov prežívajú lásku ako z učebnice. Tomáš ako meteorológ získal prácu televízneho moderátora počasia a Tereza sa (zatiaľ neúspešne) snaží rozbehnúť predaj a výrobu ručne šitých topánok. Na Štedrý deň Tereza pristihne napoly vyzlečeného Tomáša v domnelo chúlostivej situácii s populárnou televíznou moderátorkou. Situáciu Tomáš nestihne vysvetliť, pretože neplánovane nocuje na policajnej stanici. Dom narazí na prázdny byt a výzvu, aby sa zbalil a odsťahoval. Tomáš sa nechce vzdať bez boja, rád by Terezu obmäkčil veľkým romantickým gestom, lenže už akosi vyšiel z cviku. Našťastie má kamaráta Karla, filmového fanatika, ktorý má jednoduché riešenie – prečo sa neinšpirovať scénami zo slávnych romantických filmov? Lenže Tomáš vzápätí spozná, že to, čo stopercentne funguje na filmové hrdinky, nemusí nutne fungovať aj v sivej realite, zvlášť keď prevedenie pokrivkáva, alebo keď sa do cesty pripletie charizmatický fotograf, ktorý sa o Terezu zaujíma viac, než je zdravé.

Zátopek (životopisný film)

Je jeseň 1968 a do Prahy prichádza austrálsky bežecký rekordman Ron Clarke. Z dosiaľ najväčšej krízy jeho kariéry mu má pomôcť jeho dávny vzor a kamarát. Emil Zátopek, najslávnejší český atlét všetkých čias, štvornásobný olympijský víťaz. Muž, ktorý s imponujúcou bezstarostnosťou atakoval hranice ľudských možností a zaradil sa medzi velikánov, ktorí posunuli športové súťaženie do kategórie nezabudnuteľných príbehov.

Zatopek1 Čítajte viac Z nuly sa zrodil hrdina. Film oslavuje športovca, ktorý sa vypracoval z ničoho

Fascinujúca dráma Davida Ondříčka, približujúca život známeho českého vytrvalca, oslavovanej celebrity snažiacej sa nájsť dôstojnú existenciu v politicky komplikovanej dobe a zároveň manžela olympijskej víťazky Dany Zátopkovej, je rovnako strhujúci na bežeckom ovále ako v okamžikoch, kedy tretry odpočívajú.

Láska pod kapotou (celovečerný dokument)

Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po spackanom manželstve vrátila nádej a chuť ísť ďalej. Jitka, služobne najstaršia autokrosová vodička v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, než je Jaroslav. Ten pre ňu znova a znova stavia z ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú vo víťazstvo. Športové zápolenie je len kulisou pre skutočný „závod života“, v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzie minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenskom pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

Laska pod kapotou  9 Čítajte viac Láska pod kapotou: výhra v pretekoch nie je výhrou v živote

Vyšehrad: seryjál (komédia)

Lavi (Jakub Štáfek) je futbalista. Vulgárny, nekorektný, netaktný, hrubý a predsa ho majú všetci radi, okrem iného aj preto, že je skvelý futbalista. Zo sveta veľkého futbalu Sparty Praha „spadol“ do FK Slavoj Vyšehrad. Jarda Mizina (Jakub Prachař) – jediný kamarát Julia Lavického. A zároveň jeho manažér. Má všetky vlastnosti moderného hráčskeho agenta. Vychytralosť, servilnosť, neodbytnosť a istú dávku bezcharakternosti, bez ktorej by s Lavim nemohol spolupracovať. Veľká motivácia sú preňho peniaze. Film ukáže Laviho v možno najhoršej situácii, v ktorej sa doteraz ocitol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové novinky #Láska pod kapotou #Zátopek #Jedine Tereza #Vyšehrad: seryjál