Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Stále vie vháňať slzy do očí! Avšak zvládne to Dobrý doktor aj naďalej?

Diváci jednoducho milujú lekárske drámy! Nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Práve Spojené štáty vo veľkom zásobujú seriálový svet viacerými kvalitnými kúskami. Iste netreba predstavovať Kliniku Grace (Grey's Anatomy), Chicago Med, New Amsterdam, Doktorov (The Resident) a samozrejme Dobrého doktora (The Good Doctor). Práve posledný menovaný má na konte viacero úspechov v rámci uplynulých „koronamesiacov“.

29.07.2021 07:00
dobrý doktor, Foto:
Dobrý doktor má piatu sériu istú, začne sa na jeseň tohto roka.
debata

Tvorcom sa podaril obdivuhodný kúsok, keď v čase reštartu produkcii po prvých vlnách pandémie, nakrútili plnohodnotnú 4. sériu, ktorá však s premiérou meškala niekoľko mesiacov. Zvyčajne sa začína koncom septembra, v prípade najnovších častí si netrpezliví diváci museli počkať až do novembra. Náplasťou za dlhšiu odmlku im bolo štandardných dvadsať epizód, na ktoré boli zvyknutí. Aby toho nebolo málo, televízia ABC krátko po skončení jej vysielania ohlásila pokračovanie. Prekvapenie to síce nie je, ale poteší.

príbeh služobníčky, elisabeth moss, Čítajte aj Príbeh služobníčky chrstol všetkým vriacu vodu do tváre! Nová séria znova trafila do čierneho

Piata séria sa objaví už v štandardnom termíne. V USA má stanovenú premiéru na konci septembra tohto roka. Avšak aj nad Dobrým doktorom sa počas najnovšej sezóny začala zmrákať. V Spojených štátoch nastala mimoriadne netradičná situácia. Kým vo svete sledovanosť televízií a programov počas korony a s ňou súvisiacich lockdownov výrazne išla nahor, Spojené štáty zažili opačný trend. Drvivá väčšina premiérových programov, ktoré vznikali, neraz, v područí náročných podmienok, zažili značný prepad diváckej priazne.

Nečakaný pokles sledovanosti

Dobrý doktor nebol výnimkou. Sledovanosť štvrtej série oproti tej tretej klesla až o 30%. Epizódy najnovšej sezóny sledovalo v priemere 4.5 milióna divákov, čo je domovskú stanicu atraktívne číslo, k tomu treba pripočítať mimoriadnu obľubu na streamovacích platformách, kde sa seriál teší obrovskej priazni a dobieha pomyselný deficit diváckej základne, ktorá sleduje seriál v čase jeho televíznej premiéry. A nezanedbateľnou položkou vo finančných príjmoch sú aj výnosy z medzinárodných televíznych práv. Seriál sa vysiela po celom svete a stanice netrpezlivo vyčkávajú vždy na nové série.

Slovensko nie je výnimkou! O to viac poteší informácia, že štvrtá séria, ktorá sa v USA skončila len pred čosi vyše dvoma mesiacmi mieri na naše obrazovky. Menšia televízna sestra Markízy – stanica Doma – uvedie najnovšie pokračovanie už od 4. augusta.

Norman Reedus, the walking dead, Čítajte aj Toto bolo naozaj zlé! Zombíci tesne pred koncom seriálu predviedli katastrofálnu nudu

V tomto seriáli všetko a stojí padá na hlavnej postavy – doktorovi Shaunovi Murphym, ktorého bezkonkurenčne stvárňuje talentovaný herec Freddie Highmore. Tvorcovia, ktorí kedysi stáli za zrodom kultového doktora Housa, si vždy zvolia nejakú tému pre celú sezónu. Jedným z cieľov tohto seriálu je búranie predsudkov a bariér v prípade rôznych diagnóz a zdravotných obmedzení. Shaun ako autista si počas minulých sezón musel prejsť viacerými ťažkými skúškami. Zo začiatku si musel vybojovať miesto a uznanie u kolegov, ale aj pacientov. Len málokto veril, že som genialitu dokáže adekvátne pretaviť do vysnívaného povolania. Následne prišlo budovanie priateľstiev, prišla prvá láska, ale aj pravá láska.

Pohľad na štvrtú sériu Dobrého doktora Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Záber zo štvrtej série Dobrého doktora.

Dobrý doktor je zaujímavou sondou do života nielen autistického lekára, ale aj jeho okolia. Dva pohľady na jeden problém priťahovali a stále priťahujú milióny divákov. Neraz kruté, ale aj dojemné prekonávanie vlastných hraníc a limitov ukazovali, že v prípade mnohých postihnutí sa dá žiť plnohodnotný život. Chce to len kvapku trpezlivosti, tolerancie a otvorenej mysle.

Štvrtá séria v týchto šľapajach pokračovala. Autori seriálu si dobre uvedomujú, že sa nemusia extra snažiť a stačí priniesť overenú kvalitu a silné príbehy postáv. Práve po tomto diváci prahnú a najmä vystaviť hlavnú postavu novým výzvam. Avšak s pribúdajúcimi sériami začína byť pomaly cítiť, že by bolo vhodné sa aj viac snažiť.

ellen pompeo, greys anatomy, Čítajte aj Tento seriál valcuje všetko, čo mu stojí v ceste...až na koronu! Nová séria nebola vôbec dobrá

Shaun ako charakter ponúka obrovskú paletu emócií, no tá studnica nie je nevyčerpateľná. Možno aj preto do tejto série vsunuli nových rezidentov, ktorí v každej zabehnutej lekárskej dráme prinášajú svieži vietor a sú skúškou pre divákov. Istý počet prichádzajúcich hercov si vždy vybojuje dostatočné množstvo pozitívnych ohlasov a tvorcovia ich natrvalo vpíšu do deja. To však ide v ruka v ruke aj s odchodom pôvodných hercov.

Nová séria bola stávkou na istotu

Už záver trojky priniesol odchod milovaného, ale aj nenávideného doktora Mendeleza (Nicholas Gonzales). V tomto smere aj Dobrý doktor prikorčuľoval na tenký ľad. Mnohých fanúšikov mimoriadne zarmútila správa, že štvrtá séria bude posledná pre mimoriadne dôležitú postavu Claire (Antonia Thomas). Práve o nej snívalo ako o ideálnej láske pre Shauna. Tento scenár nenastane. Herečka požiadala tvorcov, aby ju koncu série „vypísali“ z deja a tí jej pripravili dostatočnú bodku, avšak s nádejou, že jedného dňa môže kedykoľvek opäť naskočiť do deja. V tomto smere každý seriál, aj tento, bude bojovať o to, či sa s pribúdajúcimi sezónami bude podobať na ten, ktorý si diváci pred rokmi zamilovali.

Štvrtá séria Dobrého doktora sa venovala aj pandémii koronavírusu. Našťastie tvorcovia sa nenechali zlákať lacným vyciciavaním emócií z už tak unaveného publika. Špeciálna úvodná dvojepizóda ukázala boj s neviditeľným nepriateľom, príbehy viacerých pacientov, ktoré sa nie vždy skončili dobre. Ale aj osobné príbehy hlavných postáv a ich priam robotické fungovanie v práci, ale súkromnom živote. Následne seriál prešiel do štandardného módu s tým, že scenár dodal, že čoskoro sa celý svet opäť vráti do normálu, na ktorý si čoraz bledšie spomína celý svet.

the falcon and the winter soldier, Čítajte aj Nie je všetko zlato, čo sa blyští! Megadrahý Marvel seriál rozhodne nie je bez chýb

V tomto smere nové časti naplno zabodovali. Opäť sa podarilo namiešať klasický mix lekárskych záhad, ktoré Shaun so svojím obrovským talentom vyriešil. Nechýbal ani tak potrebný humor, ktorý sa premietol do vybraných príbehoch o pacientoch. Prvé epizódy série sa ešte motali okolo tragického konca doktora Mendeleza. Bolo cítiť veľký smútok v područí pandémie. Následne tvorcovia prišli s explozívnym zvratom, ktorý otriasol dej až v základoch. Ústredná téma novej série – spolužitie a štandardný život v partnerskom vzťahu – sa razom preklopila do radostného očakávania. V tomto smere scenáristi rozhodne nešetrili Shauna ani Leu (Paige Spara).

Verdikt

Táto sezóna tým, že sa hýbala v zabehnutých koľajach tak nepriniesla pokles kvality. Jednotlivé postavy sa správali „štandardne“, boli pre diváka ľahko predvídateľné z minulých sérií a fanúšikovia tak nezostali v nepríjemných rozpakoch. Samozrejme všetku pozornosť na seba sťahuje práve Freddie Highmore, ktorý si Shauna evidentne vycibril do posledného detailu a predvádza úžasné výkony aj pri ľudsky mimoriadne náročných situáciách. Jeho interpretácia v područí diagnózy stále vháňa slzy do očí.

Je otázne, či s prichádzajúcou piatou sériou neprídu aj prvé náznaky nudy. Pôvodné postavy sú značne vyčerpané a noví rezidenti zatiaľ nemajú takú silu, aby utiahli tento seriálový kolos. Dá sa očakávať, že až táto séria bude pre Dobrého doktora zlomová a ukáže sa, či má potenciál byť na obrazovke ešte väčší počet rokov, ale ho budú tvorcovia ťahať ku koncu. Už len absencia Claire v pripravovaných častiach môže byť veľká rana pre skalných divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #The Good Doctor #Freddie Highmore #Dobrý doktor