Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Príbeh služobníčky chrstol všetkým vriacu vodu do tváre! Nová séria znova trafila do čierneho

Tohtoročná jar priniesla pre nejedného seriálového fanúšika veľkú radosť. Po dvoch rokoch sa konečne do vysielania vrátil seriál Príbeh služobníčky (The Handmaid's Tale) s dlhoočakávanou štvrtou sériou. Vyčkávanie na pokračovanie tohto hitu bolo naozaj veľkou skúškou trpezlivosti.

22.07.2021 07:00
príbeh služobníčky, elisabeth moss, Foto:
Dva roky čakania na štvrtú sériu sa vyplatili.
debata

Keď sa v roku 2019 končila tretia séria, asi len málokto čakal, že sa vo svete stane toto všetko. Tvorcovia si prvýkrát zlizli prvú väčšiu dávku kritiky. Po skvelých a dychberúcich úvodných sériách prišla trojka, ktorá dala evidentne dolu nohu z plynu a dej výrazne spomalil a začal motať. Na to neboli fanúšikovia zvedaví a nechceli to tolerovať.

Čakanie sa novú sériu sa vymklo spod kontroly

Tvorcovia im vyšli v ústrety a požiadali streamovaciu platformu Hulu, ktorá seriál vysiela, aby dostali viac času na prípravu štvrtej série. Chceli si sadnúť nad výčitky a spraviť kreatívne zmeny, ktoré by publiku ulahodili. Samozrejme požadovaný priestor dostali. Tretia séria sa končila na jar 2019, štvorka mala nasledovať až na jeseň 2020.

Norman Reedus, the walking dead, Čítajte aj Toto bolo naozaj zlé! Zombíci tesne pred koncom seriálu predviedli katastrofálnu nudu

Už vtedy bolo nepredstaviteľné, aby sa čakalo tak dlho, najmä, keď sa vzal do úvahy cliffhanger z konca série a život hlavnej hrdinky visel na vlásku. V tom čase ešte stihla prísť informácia, že nová séria bude kratšia. Upustilo sa od trinásťdielnej série, ktorá bola vinníkom naťahovania deja. Po novom budú mať série už len desať častí, aby dej dostal potrebný švih.

Lenže na jar 2020 prišla pandémia a dlhé mesiace bol zábavný paralyzovaný, všetky produkcie stopnuté. Razom bolo všetkým jasné, že štvrtá séria Príbehu služobníčky sa nestihne nakrútiť, aby sa stihla jesenná premiéra. Iróniou osudu bolo aj fakt, že prvé zábery vznikli ešte v marci 2020, teda v čase, keď prvá vlna najviac drvila svet. Pochopiteľne, všetko sa expresne zastavila. Horkú pilulku museli prehltnúť nielen tvorcovia, ale aj diváci. Napokon sa podarilo spustiť nakrúcanie až na jeseň a aj to prebiehalo pomerne pomaly, keďže prebiehalo za prísnych hygienických opatrení a niekoľkokrát sa muselo pozastaviť pre nákazu členov štábu.

Napokon sa podarilo nemožné! Štvrtá séria bola hotová a mohol sa stanoviť dátum premiéry. Koncom apríla teda sa seriál triumfálne vrátil. Na Slovensku je celý seriál dostupný na HBO GO, dokonca aj so slovenským dabingom. Nové časti prišli dva roky po konci trojky a nadšenie z návratu bolo veľké, očakávanie ešte väčšie. Naplnili sa? Čiastočne.

ellen pompeo, greys anatomy, Čítajte aj Tento seriál valcuje všetko, čo mu stojí v ceste...až na koronu! Nová séria nebola vôbec dobrá

Konečne je to tu!

Bolo vidno, že seriál prešiel akousi obrodou. Bolo aj veľmi cítiť, že pandémia poznačila nakrúcanie, v podstate zmizli všetky veľké, povestné, masové scény z Gileádu. Priestor dostala akási komornosť s malým počtom postáv. Tie však doplnili údernejšie dialógy a morálne dilemy, ktoré boli nastolené. Príbeh pokračoval presne v momente, kde sa skončila trojka. June sa podarilo nemožné a vyslala do slobodnej Kanady lietadlo plné detí a vybraných služobníc. Stala sa hrdinkou. Let anjelov obletel svet. Ona však zostala ťažko zranená v Gileáde. A na úteku.

Všetky zložky psychopatického náboženského režimu išli po June a tých, ktorí s ňou zostali. V bigotnom totalitnom režime nebolo ľahké sa skryť. Avšak hnutie odporu malo už vybudované bezpečné základne, kde sa mohla June uzdraviť a začať plánovať svoj ďalší krok. Semienko revolúcie bolo zasiate. Otázkou bolo, či ho nechajú vyklíčiť alebo preváži logika a budú sa snažiť utiecť z Gileádu a zachrániť si vlastný život. Po mnohých dilemách napokon diváci dostali zadosťučiňujúce rozuzlenie. June opustila desivú krajinu, dostala sa do Kanady. Hoci bolo zlomená, zničená, že tam musela nechať svoju prvorodenú dcéru Hannah.

Štvrtá séria Príbehu služobníčky Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber zo štvrtej série Príbehu služobníčky.

Iná, zaujímavá, hĺbavá séria

Nová séria bola skutočne iná. Bolo evidentné, že tvorcovia stavili na nôtu, že diváci už dobre poznajú Gileád a ich predstaviteľov a všetky zverstvá, ktoré sú schopní napáchať. Bol najvyšší čas posunúť sa ďalej a ukázať problémy zo širšej súvislosti. Do desaťdielnej série sa stihli vsunúť náznaky toho, že Gileád rozhodne nemá pod palcom celé územie niekdajších Spojených štátov a na mnohých frontoch prebiehajú boje. Tyranské štátne zriadenie rozhodne nemá na ružiach ustlané, akú propagandu šíri na svojom území.

the falcon and the winter soldier, Čítajte aj Nie je všetko zlato, čo sa blyští! Megadrahý Marvel seriál rozhodne nie je bez chýb

Ďalšou zaujímavou vsuvkou je, omnoho komplikovanejšia, problematika psychiky utečencov, ale aj detí. Tie si zvykli na pomery v Gileáde a zabudli na svoje pôvodné rodiny a slobodný svet. Keď ich vytrhli z ich „domovov“ a odviezli do Kanady, razom mali veľké psychické problémy sa aklimatizovať. To platí aj pre dospelých.

Nastolené extrémne ťažké témy

Najväčším hnacím motorom novej série bola nielen psychológia hlavnej postavy, ale aj vedľajších charakterov, bolo mimoriadne zaujímavé sledovať ich konanie. Samotná Margaret Atwood – autorka knižnej predlohy – tvrdí, že nevytvára postavy, ktoré sú dokonalé a cnostné. Robí ich s chybami a rôznymi myšlienkami a pohľadom na spravodlivosť. Podľa nej, dokonalí ľudia neexistujú, potom jej postavy by neboli dôveryhodné. A to sa ukázalo práve v tejto sérii.

June (Elisabeth Moss) rozbehla boj o spravodlivosť. Práve tu sa ukázalo, ako môže pravda vyzerať z viacerých pohľadov. Navyše, keď sa do toho zamieša vysoká politika, spravodlivosť dostáva poriadne rany osudu. Fyzicky, ale aj psychicky zdecimované ženy neverili vlastným očiam a ušiam, keď prebiehal súd s hlavnými strojcami beštiálnych činov. V tomto smere scenáristi opäť ukázali svoje majstrovstvo a posunuli manželov Waterfordovcov do polohy ešte väčších monštier. Serena (Yvonne Strahovski) a Fred (Joseph Fiennes) boli schopní povedať a spraviť čokoľvek, len aby sa dostali z väzenia. Hnala ich k tomu veľká pohnútka – nečakané a prakticky nemožné tehotenstvo Sereny.

mare of easttown, Čítajte aj Nadľudský výkon hviezdnej herečky! Tento seriál si zaslúži prestížne ocenenie

Gradujúci súdny proces a evidentnosť toho, že títo dvaja nedostanú to, čo si zaslúžia vytlačili konanie June na hranu. Sama mala problém sa opäť začleniť do spoločnosti. Pokračovať v manželstve, ktoré dostalo nezvrátiteľné trhliny. Vyvstávala prirodzená otázka. Dá sa vôbec žiť „normálne“ po takých veľkých traumách? June sa zmenila, čo je úplne prirodzený krok. Prestala veriť systému a postupne sa v nej zakorenila myšlienka, že len ona môže tou, ktorá rozhodne. Toto je hlavným hnacím motorom pre pripravovanú piatu sériu, ktorá sa objaví v roku 2022.

Verdikt

Štvrtá séria Príbehu služobníčky bola akosi rozpoltená, v mnohom zaujímavá, občas, ale aj nudná. Chýbala tomu povestná veľkoleposť z prvých sezón. Pohľad na Gileád a jeho šialené praktiky nikdy neomrzia, nech to znie akokoľvek čudne. Je len dobré, aby tvorcovia otrepávali o hlavu zverstvá, ktoré je schopné spáchať jedine ľudstvo.

V súčasnosti je táto potreba o to urgentnejšia. Bolo však na prospech veci, že sa dej posunul novým smerom. Vytvára sa tak potenciál pre ďalšie pokračovania a tých zrejme bude ešte viac ako dosť. Každopádne všetkému kraľuje fantastická Elisabeth Moss, ktorá zas a znova predviedla nadľudský herecký výkon a dodala June nový rozmer.

Práve preto je pripravovaná o to očakávanejšia! Sledovať ďalšie osudy June Osborne neprestanú baviť práve kvôli nej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO Go #Elisabeth Moss #Príbeh služobníčky #Príbeh služobnice #oseriáloch #Hulu