Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza vo veľkom oslavuje 25. narodeniny! Toto sú jej najúspešnejšie seriály

Televízia Markíza koncom leta oslávi 25. výročie začiatku vysielania. Avšak počas dvoch oddychových mesiacov tento míľnik divákom pripomína nielen špeciálnym vizuálom, ale aj zaradením jej archívnych relácií a seriálov do vysielania. Pripomeňte si tie najväčšie seriálové úspechy trhového lídra!

21.07.2021 07:00
markíza, Foto:
Televíziu Markízu čaká slávnostné leto, na ktorého konci oslávi 25. narodeniny špeciálnym programom.
debata

5. Ordinácia v ružovej záhrade 2007 – 2012, 11. sérii

Prvý seriál, ktorý mal taký dejový rozsah a toľko postáv, ako dovtedy žiadny iný. Ordináciu v ružovej záhrade Markíza vysielala od roku 2007 do roku 2012. V roku 2014 sa seriál vrátil s reprízami na TV Doma ako denný poobedňajší seriál. Slovenský seriál sa inšpiroval nekonečným českým seriálom Ordinace v růžové zahradě, kde ho Nova vysielala od roku 2005 až doteraz.

Seriál Ordinácia v ružovej záhrade odhaľuje trinástu komnatu medicíny, presnejšie gynekologicko – pôrodnícke oddelenie nemocnice nemenovaného slovenského mesta a súkromnú gynekologickú ambulanciu. Tieto prostredia spája nielen spoločné poslanie, ale aj kolegiálne a priateľské vzťahy hlavných hrdinov. Protagonistami nie sú iba lekári a zdravotné sestry, ale aj ich rodinní príslušníci, partneri, priatelia a hlavne pacientky.

Ordinácia v ružovej záhrade znamenala zlom v... Foto: TV Markíza
ordinácia v ružovej záhrade, Ordinácia v ružovej záhrade znamenala zlom v slovenskej seriálovej tvorbe.
joj, joj group, Čítajte aj Ajajaj! Vyhne sa Jojka hanbe? Jej seriály "bodujú" o titul najhorší seriál sezóny

4.Susedia, 2006 – doteraz, 10. sérii

Susedia sú slovenský televízny sitkom. Prvá séria sa natáčala v priestoroch Domu kultúry Dúbravka v Bratislave, druhá a tretia v štúdiu na bratislavskej Kolibe, od štvrtej série sa nakrúca v Ateliéroch NAD v bratislavskom Ružinove.

Susedia sa stali najúspešnejším a najsledovanejším pôvodným slovenským seriálom vyrobeným po roku 1989. Časom dosahovali jednotlivé časti sledovanosť nad milión divákov a podiel na trhu nad 60 %. Vianočná časť 1. série vysielaná 18. decembra 2006 napríklad dosiahla trhový podiel 66 %, čo predstavovalo 1 milión 317-tisíc divákov. Pôvodne sa seriál mal vysielať len do decembra 2006, kvôli diváckemu úspechu sa v marci 2007 začala vysielať druhá séria, ktorá pokračovala treťou sériou v septembri 2007. Tá bola označená za poslednú a cesty hercov sa rozišli.

Po 10 rokoch však prišli správy o pokračovaní seriálu od 1. januára 2018 so štvrtou sériou. Peter Marcin v 10. epizóde 7. série svojej talkshow Neskoro večer oznámil, že v seriáli bude naďalej hrať aj Eva Matejková. Seriál vznikol na základoch postáv vytvorených Petrom Marcinom a Andym Krausom v kabaretoch Twister, Uragán a Hurikán. Hlavnými postavami sú horár František Stromokocúr s manželkou Zuzanou a jeho maďarský sused László Komárom s manželkou Ildikó. Okrem nich vystupuje v seriáli aj Marta Sládečková ako Marta Sladká. V druhej sérii k nim pribudli aj ich už dospelé deti Milka a Gergely, v štvrtej sérii potom nová suseda a správkyňa domu Andrejka.

Susedia patria ku komediálnym stáliciam Markízy. Foto: TV Markíza
susedia, Susedia patria ku komediálnym stáliciam Markízy.
seriál nemocnica, nemocnica, Čítajte aj Jojka predstavuje ťažiskový seriál jesene! Hviezdou bude nielen Pocisková...

3. Búrlivé víno, 2013 – 2016, 9. sérii

Búrlivé víno je pôvodný slovenský denný seriál vysielaný na TV Markíza. Seriál sa odohráva vo vinárskom prostredí, ktorý už prinášal osudy dvoch vinárskych rodín, prepojených priateľstvom a rozdeľovaných dávnymi tajomstvami. Seriál je postavený na tradičných hodnotách a okrem romantiky ponúka aj silné dramatické príbehy na pozadí slovenských reálií. Začal sa vysielať 1. januára 2013 a rýchlo sa stal úspešným. Vysielal sa každý pracovný deň o 17:55, avšak vzhľadom k stúpajúcej sledovanosti sa presunul do hlavného vysielacieho času o 20:30. Od 1. marca 2016 sa seriál vysielal utorky a štvrtky o 21:40.

Búrlivé víno v čase vysielania bolo obrovským... Foto: TV Markíza
búrlivé víno, Búrlivé víno v čase vysielania bolo obrovským diváckym hitom.

2. Oteckovia – 1. január 2018 – doteraz

Rodinný seriál zo života štyroch mladých mužov – otcov, z ktorých každý zápasí s úlohou rodiča po svojom.

Nechýba im zodpovednosť a snaha nájsť si stabilné miesto vo svete matiek, čo prináša množstvo úsmevných situácií. Ich život odzrkadľuje reálne situácie, s ktorými sa otcovia bežne stretávajú.

Čelia neočakávaným výzvam rodičovstva a popritom sa snažia zorientovať a nájsť si stabilné miesto vo svete matiek. Každý z nich zápasí s úlohou otca po svojom a ako každý z nás majú svoje lepšie ale aj horšie chvíľky.

V kritických situáciách sa ale vedia vynájsť a spojiť svoje sily. Seriál Oteckovia je inšpirovaný chilskou predlohou, ktorá je adaptáciou pôvodného argentínskeho formátu.

Oteckovia kraľujú podvečernému vysielaniu už... Foto: TV Markíza
oteckovia, Oteckovia kraľujú podvečernému vysielaniu už štyri roky.
Sex and the City, sex v meste, Čítajte aj Návrat Sexu v meste je realitou! Dlhoočakávané nakrúcanie sa naplno rozbehlo

1. Pán Profesor – 2020 – doteraz

„Pán profesor“ je moderný vzťahový seriál s komediálnymi prvkami z prostredia fiktívneho slovenského gymnázia. Talentovaný a pre učenie zapálený Samo (Tomáš Maštalír) sa často, niekedy aj proti svojej vôli, angažuje v problémoch svojej triedy, ktorú má ako ich triedny učiteľ na starosti.

Spolu s ním sme svedkami toho, čo mladí ľudia na prahu medzi detstvom a dospelosťou prežívajú. Okrem vtipných pubertálnych problémov (ktoré sú ale pre študentov tými najväčšími na svete) sa seriál venuje aj závažným, hlbokým témam, ktoré k dospievaniu patria.

Okrem riešenia problémov svojich študentov Sama jeho nekonvenčné výučbové metódy často dostávajú do problémov s prísnym riaditeľom gymnázia či jeho konzervatívnejšími kolegami. Skutočnú búrku v jeho živote ale spôsobila atraktívna kolegyňa Klaudia (Gabriela Marcinková).

Pán profesor je v súčasnosti absolútny divácky... Foto: TV Markíza
pán profesor, Pán profesor je v súčasnosti absolútny divácky hit Markízy.

Pamätáte si? Silvánovci 1996 – prvý pôvodný seriál Markízy

Markíza priniesla na obrazovky pôvodnú televíznu tvorbu. Silvánovci boli prvým seriálom z jej produkcie, premiéru mali v roku 1996. V hlavnej úlohe sa objavil Marián Labuda ako hlava vinohradníckej rodiny a s ním sa v šesťdesiatich 30-minútových epizódach na televízne obrazovky vrátila plejáda slovenských hercov.

Markíza už v roku 1996 nakrútila prvý pôvodný... Foto: TV Markíza
silvánovci, Markíza už v roku 1996 nakrútila prvý pôvodný seriál Silvánovci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Oteckovia #televízia Markíza #seriál Pán profesor #leto 2021