Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Toto bolo naozaj zlé! Zombíci tesne pred koncom seriálu predviedli katastrofálnu nudu

Len málokto by čakal, že seriál o zombíkoch postupne skĺzne do takej nudy! Stalo sa. Desiata séria ešte stihla, pred pandémiou, vyprodukovať štandardný počet epizód (16), avšak ďalšia produkcia zostala paralyzovaná a televízia AMC musela prísť s núdzovým riešením. A to bolo poriadne prekvapujúce, na ktorého konci niekdajší seriálový fenomén The Walking Dead skončí. To však platí iba o pôvodnom seriáli, zombie značka bude žiť ďalej a stanica má s ňou naďalej veľkolepé plány, hoci sledovanosť vysielaných seriálov neustále klesá.

08.07.2021 07:00
Norman Reedus, the walking dead, Foto:
Desiata séria bola mimoriadne slabá, nudná.
debata

The Walking Dead s desiatou sériou rozhodne dieru do sveta nespravilo. Dej pokračoval s dejovou líniou začatou počas deviatej sezóny. Teda vojny s novým a zrejme najnebezpečnejším nepriateľom doteraz – Našepkávačmi, ktorí sa naučili žiť medzi chodiacimi mŕtvolami. Nosili masky živých mŕtvych, tichým šepkaním dokázali ovládať celé hordy a tým pádom ničiť svojich nepriateľov, teda zúfalé preživšie skupiny ľudí. Našepkávači poňali za svoju ideu, že zničenie ľudstva nebola náhoda a treba zabiť tých, ktorí si myslia opak a nechcú prijať nový svetový poriadok.

ellen pompeo, greys anatomy, Čítajte aj Tento seriál valcuje všetko, čo mu stojí v ceste...až na koronu! Nová séria nebola vôbec dobrá

Tak sa dostali do konfliktu aj s hrdinami seriálu a komunitami, ktoré za dlhé roky prácne vybudovali a začali prosperovať. To Našepkávači nemohli dopustiť. Navyše neustále doťahovanie medzi skupinami vyústilo k nevyhnutnému – krvavému stretu. Popritom, počas jednotlivých epizód, zomreli viaceré postavy. Ostatné sa akosi motali v kruhu.

Niektoré časti boli absolútne zbytočné, pretože sa v nich dokopy nič nestalo a trištvrte hodinu divák musel sledovať nekonečné dialógy a psychologicko-filozofické výlevy. Bolo smutné sledovať seriál, pri ktorého začiatku sa zabúdalo dýchať, dýchal originalitou, skvelými postavami, zápletkami a pointami. Všetko je preč. Nadobro.

Umelé predlžovanie

Vrchol desiatej série, keď bolo jasné, kto je víťaz a porazený bol natoľko nezaujímavý, že akékoľvek sa napojenie sa na príbehy bolo už bezpredmetné. Bol to pomerne smutný pohľad na seriál, ktorý kedysi lámal rebríčky sledovanosti a strhával milióny divákov. Preč sú časy, keď netrpezlivo vyčkávalo na nové časti 15 miliónov divákov. V súčasnosti je The Walking Dead na tom naozaj zle. Kým začiatok desiatej série sledovalo ešte štyri milióny divákov, na jej konci to bolo až o polovicu menej. Záujem o tento seriál, ktorý bol očividne umelo predlžovaný neustále upadá.

the falcon and the winter soldier, Čítajte aj Nie je všetko zlato, čo sa blyští! Megadrahý Marvel seriál rozhodne nie je bez chýb

Zrejme aj to bolo posledný klinec do rakvy pre chodiace mŕtvoly. Televízia AMC oficiálne potvrdila, že pôvodný seriál dôjde do svojho konca. Lenže nebude to tak skoro! Koronakríza prekopala všetky plány. Nemožnosť nakrúcať poslednú sériu primälo stanicu rozšíriť desiatu sériu o ďalších šesť špeciálnych epizód, ktoré sa zamerali vybrané postavy a ich príbehy. Ako to dopadlo? Zle. Šestica častí nepriniesla nič nové, pričom opäť sa vkradla nuda. Bola to len očividná vata, ktorá mala vyplniť niekoľkomesačné produkčné vákuum, kým sa podarí prispôsobiť podmienky pre ďalšie nakrúcanie.

Napokon sa jedenásta séria „natiahne“ až na dva roky! Odchod The Walking Dead zo scény bude postupný. Celkovo vznikne až dvadsaťštyri epizód, ktoré budú rozdelené do dvoch polovíc. Tá prvá bude mať premiéru od augusta tohto roka. Druhá polovica sa predstaví až v roku 2022, pričom dá bodku za pôvodným seriálom. Respektíve v hre je ešte komplikovanejší variant s rozdelením rozlúčkovej série na tretiny a tým ešte viac natiahnuť trápenie tohto seriálu. To však nie je všetko!

Desiata séria The Walking Dead Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber z desiatej série The Walking Dead.

V roku 2023 sa na obrazovky dostane spin-off seriál, v ktorom budú účinkovať hlavné hviezdy The Walking Dead – Melissa McBride (Carol) a Norman Reedus (Daryl).

mare of easttown, Čítajte aj Nadľudský výkon hviezdnej herečky! Tento seriál si zaslúži prestížne ocenenie

Práve títo dvaja herci sú hlavnými hviezdami televízie AMC, ktorá s nimi podpísala dlhoročné kontrakty a zinkasovali milióny dolárov za to, že zostanú „uväznení“ v zombie svete. Práve oni zachránili The Walking Dead, keď počas deviatej série odišla hlavná hviezda – herec Andrew Lincoln (Rick Grimes). Už vtedy sa hovorilo, že toto nemôže seriál prežiť, keďže na postave Ricka je postavená aj komiksová predloha, z ktorej tvorcovia čerpajú inšpiráciu. Riešenie sa našlo a štafetu prebrali duo hercov a stali sa z nich lídri, pričom na začiatku vysielania by len málokto tipoval, že sa tak raz stane.

Je pomerne diskutabilné, či pripravovaný nový seriál prinesie niečo nové, prevratné, čo by malo prilákať späť fanúšikov k obrazovkám. Nový spin-off má sledovať osudy Carol a Daryla po udalostiach po skončení The Walking Dead. Obe postavy budú cestovať zdecimovanou krajinou a budú stretávať rôzne komunity a nepriateľov. Všade budú prítomné chodiace mŕtvoly. Pointa novinky bude teda navlas rovnaká.

jupiters legacy, Čítajte aj Najväčší prešľap Netflixu v tomto roku! Tento seriál je naozaj veľmi zlý

Verdikt

Značka The Walking Dead však žije ďalej. Televízia AMC, medzičasom, potvrdila siedmu sériu pre prvý spin-off Fear the Walking Dead. Na premiéru čaká aj druhá séria druhého spin-offu The Walking Dead: World Beyond. Tento seriál sa však touto sezónou skončí, mal vopred určený počet častí. Diváci netrpezlivo vyčkávajú na filmovú trilógiu o Rickovi Grimesovi, ktorá by mala zamieriť aj do kín. Herec Andrew Lincoln by sa mal vrátiť ku kultovej úlohe a dokončiť svoj príbeh, ktorý zostal otvorený po jeho odchode zo seriálu.

Plány sú veľkolepé, otázna je odozva divákov. Desiata séria The Walking Dead jasne ukázala, že tento formát je už mimoriadne unavený a vyčerpaný a že sa nedá donekonečna ťahať seriál, kde sa postavy len motajú, rozprávajú veľkodušné posolstvá a pritom sú to prázdne slová. Povestné napätie, akcia, pocit prekvapenie sú už preč a vlastne už nikto nie je ani zvedavý na to, ako to všetko dopadne.

Nájdu postavy happyend? Je vôbec možné, aby sa tento seriál skončil šťastne? Zariskujú tvorcovia a spravia záverečný masaker? To sa ešte len uvidí. Avšak podujať sa sledovať prichádzajúcu záverečnú sériu bude už veľkou skúškou vytrvalosti a tolerancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba