Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tento seriál valcuje všetko, čo mu stojí v ceste...až na koronu! Nová séria nebola vôbec dobrá

Svetu seriálov vládnu lekárske drámy! To každý správny fanúšik dobre vie a posledných pár rokov si užíva niekoľko kvalitných kúskov, ktoré televízie ponúkajú. Dobrý doktor (The Good Doctor), New Amsterdam, Chicago Med, Doktori (The Resident) – to sú mená seriálov, pričom mnohé z nich poznajú aj Slováci. Avšak všetkým kraľuje jedna lekárska dráma, ktorá zmenila televíznu zábavu a prekopala všetky doterajšie rekordy. Reč je o hite Grey's Anatomy (Klinika Grace), tá len prednedávnom ukončila vysielanie neuveriteľnej sedemnástej série a rozhodne nekončí!

01.07.2021 07:00
ellen pompeo, greys anatomy, Foto:
Grey´s Anatomy (Klinika Grace) má za sebou pomerne nevydarenú sedemnástu sériu. Našťastie fanúšikov čaká aj osemnásta.
debata (1)

Lekári zo Seattlu prekonali počtom sérií aj legendárnu Pohotovosť (ER), ktorá sa vysielala pätnásť rokov. Grey's Anatomy prekonala všetko a všetkých a popiera aj zabehnuté štandardy o vývoji sledovanosti. Svet jednoducho miluje Meredith Greyovú a jej životný príbeh a nevie sa ho nabažiť. Za dlhé roky vysielania sa z postáv stali, nenúteným spôsobom, členovia rodín a len málokto si vie predstaviť, že by tento seriál niekedy skončil.

the falcon and the winter soldier, Čítajte aj Nie je všetko zlato, čo sa blyští! Megadrahý Marvel seriál rozhodne nie je bez chýb

Toto žiadny iný seriál nedokázal

Je len na škodu, že práve Slovensko patrí medzi malilinkú hŕstku krajín, kde sa Grey's Anatomy nevysiela. Slovenské televízie akosi rezignovali na tento seriál. Kedysi ho vysielala verejnoprávna RTVS, avšak iba do šiestej série. Dnes si, zrejme, žiaden zo slovenských hráčov netrúfa reštartovať vysielanie vzhľadom na náročnú výrobu dabingu, musela by sa dobehnúť zmeškaná dekáda. Zvyšok sveta však fičí na príbehoch o lekároch a ich pacientoch a televízia ABC si je tohto faktu veľmi dobre vedomá.

Len v samotných USA je sledovanosť seriálu stále nadpriemerná a doslova neotrasiteľná. K tomu treba pripočítať čísla za streamovanie premiér a v neposlednom rade na nové sezóny netrpezlivo čakajú desiatky televízií po celom svete. A to už je dobrý dôvod tlačiť na produkciu, aby neustále vznikali nové sezóny, aj za cenu, že počas rokov sa na obraze vystriedali desiatky postáv. Najdôležitejšie je, aby v deji zostala hlavná postavy – Meredith Greyová v podaní skvelej a charizmatickej herečky Ellen Pompeo.

Neistá budúcnosť

Treba však povedať, že práve v posledných mesiacoch bolo poriadne rušno okolo ďalšieho pokračovania. Pompeo sa končil ďalší z dlhého radu dvojročných kontraktov, ktoré s televíziou podpísala a tie zabezpečovali nakrúcanie nových sezón. Tentokrát to reálne vyzeralo, že Grey's Anatomy to má reálne nahnuté. Situácia zašla až tak ďaleko, že samotní tvorcovia včas nevedeli, či osemnásta séria dostane zelenú a tak záverečnú časť sedemnástej série napísali pomerne šalamúnsky, aby v najhoršom prípade mohla poslúžiť ako bodka.

mare of easttown, Čítajte aj Nadľudský výkon hviezdnej herečky! Tento seriál si zaslúži prestížne ocenenie

S týmto faktom sa však nikto nechcel zmieriť, ani diváci, ani domovská televízia, pre ktorú je seriál jasnou jednotkou. Grey's Anatomy je zároveň najsledovanejšou lekárskou drámou sveta a nič na tom nezmenila ani silná konkurencia. Počas korony sa sledovanosť síce prepadla k piatim miliónom, avšak ani to nepripravilo seriál o prvenstvo. Skalní fanúšikovia „zvládajú“ aj neustále odchody obľúbených hlavných postáv. Preskákali si všetkým možným.

Nová séria bude, ale…

Nakoniec sa napínavé a niekoľkomesačné rokovania skončili úspechom. Televízia ABC potvrdila vznik osemnástej série, ktorá odštartuje už túto jeseň a konečne by mala byť opäť so štandardným počtom epizód (24 – 25). Koronakríza poznačila šestnástu sériu, ktorá mala len 21 epizód a nakoniec sedemnásta séria, ktorá vznikala za náročných podmienok, mala symbolicky 17 častí. Herečka dlhoročne tvrdí, že v seriáli bude, kým bude o príbehy lekárov záujem a to aj plní. Hoci nedávne váhanie dáva tušiť, že aj ona reálne uvažuje o konci. Podľa jej slov už bolo povedaná drvivá väčšina príbehu, ktoré mali byť vypovedané a veľa priestoru na pokračovanie nezostáva.

jupiters legacy, Čítajte aj Najväčší prešľap Netflixu v tomto roku! Tento seriál je naozaj veľmi zlý

Televízia musela vytiahnuť ťažký kaliber, teda milióny dolárov. Už počas ostatných dvoch rokov sa z Pompeo stala najlepšie zarábajúca seriálová herečka. Za jej ochotu naďalej stvárňovať Meredith Grey zinkasovala dvadsať miliónov dolárov a produkovať vlastné seriály. Cena za osemnástu sériu nie je známa, ale je viac-menej isté, že prekonala nové rekordy. A všetko nasvedčuje tomu, že ani nadchádzajúca séria nebude finálna. Stanica má ambíciu pokračovať so seriálom, čo najdlhšie, za akúkoľvek cenu.

17. séria hitu Grey´s Anatomy Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Záber zo 17. série Grey´s Anatomy.

Korona séria nevypálila dobre

Treba však povedať, že sedemnásta „korona sezóna“ sa stretla s tvrdou kritikou za kvalitu, čo nebýva v prípade Grey's Anatomy vôbec zvykom. Tvorcovia sa rozhodli zariskovať a celú ju venovať práve pandémii. Ostatné lekárske seriály to vyriešili pomerne šalamúnsky a koronavírusu venovali, väčšinou, jednu epizódu a posunuli dej do času, keď svet je už v poriadku. Chceli dopriať unaveným divákom štandardnú podobu seriálov. Lenže producenti Grey's Anatomy sa vybrali proti prúdu a nespravili dobre.

Najnovšia sezóna bola mimoriadne ťažkopádna, ťaživá, z mnohých dejových línií bolo cítiť, že scenáristi sú v kreatívnej slepej uličke a pekle, čoho dôkazom bola absolútne zbytočná smrť Andrewa DeLucu (Giacomo Gianniotti). Aj hlavná zápletka, keď tvorcovia „nechali“ nakaziť Meredith Grey koronavírusom a túto postavu, v podstate, diskvalifikovali z plnohodnotného deja na celú sezónu.

V mnohých epizódach sa niekdajší ťahúň seriál vyskytol minimálne a štafetu museli prebrať ostatné postavy s dôrazom na ich dejové linky. A neraz to nefungovalo. Aby sa vzbudil pocit nostalgie, ale aj pocit zadosťučinenia, tvorcovia vymysleli zápletku s Meredith a so zosnulými postavami. Mimoriadne ťažký priebeh ochorenia vysunul hlavnú postavu na hranicu života a smrti, vyzeralo to tak, že „duša“ Meredith sa ocitla na pláži, ktorá symbolizovala priestor „medzi“.

Tu sa stretla napríklad so svojou životnou láskou Derekom (Patrick Dempsey), objavil sa jej niekdajší najlepší George (T.R.Knight), ale aj nevlastná sestra Lexie (Chyler Leigh) alebo Mark Sloane (Eric Dane). Niektoré návraty vyzneli dobre, iné nie. Ich úlohou malo byť presvedčiť Meredith, aby zabojovala a vrátila sa medzi živých.

Verdikt

Celá séria sa akosi motala v kruhu. Iste, produkcia uprostred pandémie nedovoľovala úplne popustiť uzdu fantázii, avšak iné seriály priniesli zaujímavé príbehy aj počas „korona sezóny“. Epizódy s ťažkými osudmi pacientov, ktorí neraz svoj boj o život prehrali, ukážka reálnych problémov lekárov zápasiacich s nedostatkom zdravotníckeho materiálu, psychické problémy ošetrovateľov, vzájomný odstup, prísne pravidlá socializácie.

superman, superman and lois, Čítajte aj Originálna zábava s notoricky známym hrdinom! A navyše sa zo seriálu stal obrovský hit

Tvorcovia mali ambíciu ukázať, ako to naozaj vyzeralo v nemocniciach počas najhorších časov. Avšak unavený a neraz zdeptaný divák, ktorý prahol po oddychu dostával ďalšie rany. Rozhodne to nebol únik z katastrofálnej reality.

Sedemnásta sezóna rozhodne nepatrila medzi tie najlepšie. Osobné linky lekárov sa motali v kruhu, bol tam iba minimálne posun. Neraz sa postavy objavovali v scénach len preto, aby tam boli a vyplnili hluché miesta. Bolo problém sa emočne napojiť na ponúkané príbehy. Paradoxne ani boj o život Meredith nebol emocionálne vyhrotený, len akosi plynul. Náznak zlepšenia prinieslo finále série a zostáva len dúfať, že keď sa seriál vráti na jeseň s novou sériou, tak tvorcovia ponúknu overenú kvalitu, humor, nadhľad, ale aj poriadnu drámu!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ellen Pompeo #Grey´s Anatomy #oseriáloch