Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Marvel prevalcuje všetko, čo mu stojí v ceste! Začiatok novej éry je prelomový

Zrejme neexistuje osoba, ktorá by sa aspoň raz v živote nestretla s nejakým superhrdinom z dielne komiksového gigantu Marvel. Ten vládne kinosálam už celú dekádu a podarilo sa vytvoriť unikátne univerzum rôznych maskovaných hrdinov a následne ich veľké prepojenia v snímkach o Avengeroch. Iron Man, Thor, Kapitán Amerika, Hulk, Black Widow, Strážcovia galaxie, Spiderman, Loki, Black Panther, Hawkeye, ale aj Wanda Maximoff a Vision. Práve poslední dvaja menovaní odštartovali úplne novú éru Marvelu so seriálom WandaVision.

22.04.2021 07:00
wandavision, paul bettany, elizabeth olsen, Foto:
Diváci medzi seriálom a filmami nepostrehli. Tvorcovia na ničom nešetrili.
debata

Keď už filmový svet bol pokorený, nastal ten správny čas zdolať aj seriály, ktoré majú v súčasnosti neuveriteľnú silu a každý pozerá aspoň jeden. Prinajmenšom. Vďaka streamovacej platforme Disney+, pod ktorú patrí aj Marvel sa podarilo začať budovať úplne nový svet, ktorý je naplno prepojený s MCU (Marvel Cinematic Universe).

Keďže za desať rokov vznikli viac ako dve desiatky filmov a každý hrdina má bohato vykreslený charakter a reálie, v ktorých sa pohybuje, bolo nutné tento element všetko umocniť. A to filmy nedokázali obsiahnuť. Avšak seriály sú ideálnou alternatívou. Preto Marvel spustil frontálny útok proti konkurentom a odavizoval vznik viacerých hraných seriálov, ktoré v najbližších rokoch budú rovnocenným doplnkom k ďalším filmom o superhrdinoch. Tie sa nezadržateľne ženú do kín.

Začína sa nová éra!

Prvá trojica seriálových noviniek – WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki si odohrajú svoju premiéru v prvom polroku tohto roka a ďalšie kúsky sú v produkcii. Zaujímavosťou je, že Marvel sa tvári, že až teraz sa začína plnohodnotná éra jeho seriálov. Pritom počas minulých rokov predával licencie na „menej atraktívnych“ hrdinov Netflixu alebo televízii ABC. Medzičasom sa seriál Agents of S.H.I.E.L.D., Jessica Jones, Iron Fist, Daredevil, Luke Cage skončili, tieto tituly neboli nijak prepojené s filmami, až na malé náznaky v prípade prvého menovaného seriálu.

firefly lane, katherine heigl, Čítajte aj Návrat problémovej herečky s pošramoteným renomé: Naplno hviezdi v rafinovanej dráme

Komiksový gigant až začiatkom tohto roka odštartoval rozšírenie svojho filmového univerza prostredníctvom seriálov. Všetko to spustil seriál WandaVision v hlavných úlohách s Elizabeth Olsen a Paulom Bettanym. Cieľ Marvelu je jasný. Uchvátiť divákov, ktorí by nemali postrehnúť rozdiel medzi seriálom a filmom. Plus priniesť detailnejší a prepracovanejší pohľad na hrdinov, ktorí vo filmoch nedostávajú toľko priestoru, no sú mimoriadne dôležití. Do seriálov sa nalial rekordný rozpočet. Napríklad novinka WandaVision zinkasovala 150 miliónov dolárov na vytvorenie deviatich epizód. Aby toho nebolo málo, v seriáloch hrajú tí istí hrdinovia ako vo filmoch. Nejde teda o žiadny lacný doplnok.

Prepojené filmy so seriálmi

Dvojicu Wanda a Vision fanúšikom netreba špeciálne predstavovať. V spoločných filmoch o Avengeroch zohrali kľúčovú úlohu pri porazení priam neporaziteľného Thanosa. Pričom nepriateľ z ďalekého vesmíru pripravil Visiona o život a Wanda mala smolu, že patrila k tej polovici obyvateľov vesmíru, ktorú Thanos lusknutím prsta vymazal z existencie. Následne sa v snímke Avengers: Endgame vrátila medzi živých, keď sa podarilo hrdinov zvíťaziť a zvrátiť túto genocídu.

Od tohto zvratu sa nový seriál odpichol. Marvel pred štartom zahmlieval pointu celého príbehu, zvolil teda rovnakú stratégiu ako pri filmoch. Avšak seriály z jeho produkcie museli dodať ešte pridanú hodnotu. Priniesť nejakú inováciu. A to sa podarilo.

Originálne spracovanie

Seriál WandaVision bol akousi poctou televíznej histórii, keďže prvé epizódy boli nakrútené štýlom charakteristickým pre dané obdobie spred niekoľkých dekád a pre súčasného mladého diváka mohli pôsobiť muzeálnym dojmom. No všetko to bolo súčasťou do bodky premyslenej stratégie a mozaiky, ktorá sa postupne dávala dokopy a divák začal chápať pointu celého deja. Príbeh sa naozaj veľmi dobre pohrával s každým, kto sa s vervou pustil do sledovania.

bridgerton, Čítajte aj Razom nikomu nevadí nefalšovaná romantika! Všetci sledujú hľadanie pravej lásky

Neustály prísun náznakov mohol navodiť dojem, že nepriateľom je samotná Wanda, ktorá pre svoj obrovský žiaľ vytvorila okolo zapadnutého mestečka Westview bariéru a uväznila každého v jej hranom seriáli, v ktorom všetko sa muselo skončiť happyendom. Ako jej život s Visionom. Problémom bolo, že Wanda držala všetkých vo svojej ilúzii proti ich vôli a Vision mohol žiť iba vo vnútri kopule. Prvé časti boli ukážkou ich šťastného života. Stali sa členmi komunity, ich dvaja synovia boli šťastní. Všetci boli šťastní. Lenže malé záchvevy nestability dávali tušiť, že postupne si hlavní hrdinovia začali uvedomovať, že „niečo“ nie je v poriadku.

Prvý Marvel seriál WandaVision Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Šťastie ústrednej dvojici dlho nevydržalo.

Pred bránami mestečka navyše číhal nepriateľ z tábora bezpečnostných služieb, ktorý sa chcel stať hrdinom a bol presvedčený o svojej pravde a o tom, že Wandu treba zneškodniť. Lenže s postupným plynutím deja a posunu bolo jasné, že hlavný záporák je úplne niekto iný a stojí stále po boku hlavnej hrdinky. Jej najlepšia priateľka Agnes (Kathryn Hahn) hrala divadlo, pričom celý čas vedela, kým je. Len chcela obrovskú moc, ktorou Wanda oplýva.

Treba, ale poznamenať, že WandaVision nebol úplne dokonalý seriál. Najmä prvých niekoľko epizód, ktoré v konečnom dôsledku pri konci príbehu dávali zmysel, no v čase premiéry pôsobili pomerne zbytočne a trošku aj nudili. Všetko sa začala výrazne lámať, keď sa príbeh začal lámať do svojej druhej polovice a razom prišla akcia, skvelé špeciálne efekty. Po celý čas naplno žiarili hlavné hviezdy seriálu. Elizabeth Olsen zas a znova predviedla skvelý výkon, keď dokázala byť láskyplná, ale aj nebezpečná, v konečnom dôsledku zostala stále hrdinkou. Paul Bettany ako Vision dodával Wande jemnosť, keď potrebovala, ale neskôr podsúval aj drámu, keď chcel počuť pravdu o svojej smrti.

loki, tom hiddleston, Čítajte aj Najmilovanejší antihrdina dostáva vlastný seriál! Vonku sú zbrusu nové zábery

Verdikt

Samostatnou kapitolou boli narážky na celé filmové univerzum, čo len umocňovalo prepojenie a odkazovalo na ďalšie príbehy, ktoré sa ešte k len divákom dostanú. Po finálnej epizóde je jasné, že seriál bol mimoriadne potrebný pre ďalšie filmové dobrodružstvá a Wanda Maximoff bude neoddeliteľnou súčasťou ďalšieho boja dobra a zla.

Seriál bol skvelým štartom, dokázal pobaviť, ale aj zarmútiť. Nechýbala dobrá akcia, prekvapujúce zvraty, ale najmä stále sa formát držal vo forme skvelej oddychovky. Kvalitatívna úroveň sa nedala rozlíšiť medzi seriálom a filmom. Tvorcovia, ale aj herci odviedli prvotriednu prácu. Marvel so cťou odštartoval novú éru televíznej zábavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elizabeth Olsen #Marvel #Paul Bettany #oseriáloch #Avengers: Endgame #WandaVision