Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Desiate výročie seriálového hitu: Hra o tróny navždy zmenila televízny svet

Hra o tróny má hneď niekoľko dôvodov na oslavu. Pred desiatimi rokmi sa začala jej televízna púť a hoci sa pred dvoma rokmi skončila, stále vládne svetu. Seriál si podmanil každého, kto si ho pozrel, naklonil si divákov, ale aj kritikov.

18.04.2021 07:00
hra o tróny, emilia clarke, daenerys, Foto:
Hra o tróny oslavuje desiatej výročie od odvysielania prvej epizódy.
debata (4)

Jeho tvorcovia David Benioff a D. B. Weiss využili ako predlohu populárnu ságu Pieseň ľadu a ohňa spisovateľa George R. R. Martina, ktorý sa na seriáli tiež podieľal. Prvý diel seriálu, ktorý dostal názov podľa prvej knihy v sérii, televízia HBO odvysielala 17. apríla 2011.

hra o tróny, Čítajte aj Hra o tróny po slovensky! Takto vznikal najdôležitejší dabing za poslednú dekádu

Celkovo vzniklo 73 dielov v ôsmich sériách, posledný sa vysielal 19. mája 2019. Nielen na Slovensku je Hra o tróny dostupná s dabingom, aj titulkami prostredníctvom streamovacej platformy HBO GO.

Dej Hry o tróny sa odohráva v Siedmich kráľovstvách mýtické ríše Západozem, kde letá a zimy trvajú celé roky. Výpravný seriál, ktorý je plný krvi a sexu, rozpráva epický príbeh o pokrytectve a zrade, ušľachtilosti a cti, dobývaní a triumfe. Hlavnými postavami sú členovia rodov Starkovcov, Lannisterovcov, Baratheonovcov a Targaryenovcov, ktorí okrem mocenských bojov čelia tiež vonkajším hrozbám, medzi ktorými nechýbajú draci a Bieli chodci – prakticky nezničiteľné stvorenia z ďalekých severných oblastí sveta, ktorá dokážu oživiť mŕtvych.

wonder woman, friends, Čítajte aj Špeciálny televízny deň je tu! Slováci sa dočkajú kultového sitkomu, ale aj filmového hitu

Seriál má niekoľko prvenstiev. Podľa serveru TorrentFreak je Hra o tróny od roku 2012 pirátsky najsťahovanejší seriál v histórii a počet jeho divákov môže dosahovať až jednu miliardu po celom svete. Záverečný diel, ktorý však vyvolal rozporuplné reakcie, videlo v USA pri premiérovom vysielaní na stanici HBO alebo cez aplikácie HBO GO a HBO NOW 19,3 milióna divákov, čo je rekord celého seriálu.

Patrí aj k najdrahším seriálom vôbec, epizódy šiestej a siedmej série mali priemerný rozpočet okolo desať miliónov dolárov na epizódu a rozpočet celej ôsmej a zároveň záverečnej série seriálu sa vyšplhal až na 90 miliónov dolárov. Má najpočetnejšie herecké obsadenie v histórii HBO projektov. Hra o tróny je tiež seriál s najväčším počtom ocenení všetkých čias, okrem iného získala 59 televíznych cien Emmy.

mare of easttown, kate winslet, Čítajte rozhovor Hviezda Titanicu Kate Winslet v novom seriáli: Mala som obrovské šťastie, že mi túto úlohu ponúkli

Už v roku 2022 poteší HBO všetkých nedočkavých fanúšikov. Premiéru bude mať prvý spin-off seriál s názvom House of the Dragon, ktorý sa bude odohrávať 300 rokov pred udalosťami z pôvodného seriálu. Dej ukáže Západozem, keď mu vládli draky a rod Targaryenovcov. Seriál ukáže ich zlaté časy, ale aj ich nevyhnutný pád a občiansku vojnu.

Popritom televízia má v zálohe ďalších päť námetov, ktoré by sa mohli v budúcnosti dostať na obrazovky. Hru o tróny čaká ešte bohatá budúcnosť.

Posledná epizóda Hry o tróny v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nové časy, nový svetový poriadok. Odteraz...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #HBO #HBO Go #Game of Thrones #oseriáloch #HBO Max