Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Návrat problémovej herečky s pošramoteným renomé: Naplno hviezdi v rafinovanej dráme

Netflixu sa opäť podarilo trafiť do čierneho! Vo februári divákom ponúkol zaujímavú oddychovku, ktorá vyplnila dlhé zimné večery – Firefly Lane (Cesta svätojánskych mušiek). Nenápadná vzťahová dráma sa prikradla a opäť uchvátila. Zaujímavý pri tomto seriáli je fakt, že ani samotný trailer k nemu nebol nijak lákavý a bol pomerne nudný. Pointa bola vykreslená ako typická romantická čalamáda plná klišé, nedorozumení, hľadaní lásky na pozadí nerozlučného priateľstva dvoch žien. Ťahákom mala byť prítomnosť overených herečiek v hlavných úlohách – Katherine Heigl (Klinika Grace, State of Affairs, Kravaťáci) a Sarah Chalke (Ako som spoznal vašu mamu, Scrubs, Roseanne). Mená, ktoré majú na konte veľa stvárnených charakterov a divákom sú navyše dobre známe.

15.04.2021 07:00
firefly lane, katherine heigl, Foto:
Pre herečku Katherine Heigl bol tento seriál mimoriadne dôležitý. Po rokoch sa jej konečne podarilo vrátiť do sveta seriálov. Vzhľadom na povery, ktoré hovoria o jej komplikovanej povahe a ťažkej spolupráci.
debata

Ten, kto sa nechal nalákať skrz toho, že aspoň jedna z dvoch hviezd je dostatočnou motiváciou tento seriál skúsiť, tak rozhodne neoľutoval. Firefly Lane je veľmi príjemným prekvapením. Je naozaj veľká škoda, že promo pôsobí nemastne-neslano. Pritom po prvej časti je jasné, že seriál na motívy poviedky Kristin Hannahovej v sebe skrýva toho veľmi veľa a celá desaťdielna séria je zaujímavo prepracovaná a zápletky sú rafinovane do seba postupne zapadajú.

Iste, je to vzťahový seriál, ale tento typ je pomerne vzácny, ak je dobre nastavený. Je v ňom potrebná dráma a konflikty medzi priateľkami Tully Hartovou (Heigl) a Kate Mularkey (Chalke), no tie sú hnacím motorom pre celý kolos, ktorý majú na svojich ramenách. Určite je zaujímavým prekvapením, že obe herečky zvládli pomerne komplexné a neraz komplikované charaktery so cťou. Ukázali sa v úplne nových polohách, ktoré im predchádzajúce úlohy príliš nedovoľovali. Zas a znova sa ukázalo, že Netflix vie dostať aj známych tvári niečo nové a doteraz nevidené.

Navonok jednoduchý, ale…

Príbeh seriálu vyznieva pomerne jednoducho, no v konečnom dôsledku je veľmi efektný. Rozpráva kľukaté zápletky Tully a Kate spolu vyrastajú ako susedky na Firefly Lane. Ich život tvorcovia ukazujú v niekoľkých časových úsekoch. V 70-tych rokoch, keď sú tínedžerky, potom v čase vysokej školy a prvých krokoch v zamestnaní a na začiatku nového milénia.

Kým Kate žije v zdanlivo idylickej rodine, ktorá svoje tajomstvá udržuje dobre skryté, Tully je symbolom rozvrátenej rodiny. Jej „hippie“ matka sa ňou nikdy nemala stať. Vytrhne ju z rúk starej matky, ktorá ju vychovávala a razom sa malé dievča ocitá bez základných istôt. Žije ako samorast. Má však veľkú ambíciu, že raz bude bohatá a známa moderátorka. Všetky svoje slabiny skrýva za extrovertnú povahu.

Za to Kate je presný opak. Utiahnutá, submisívna, avšak mimoriadne verná a milá, s Tully majú priam sesterský vzťah. Kate je ten prípad, ktorý každý prehliada, považuje ju za samozrejmosť, pričom si zaslúži byť ona tá hviezda, no vždy žije v tieni. Jej rodinu trápia mnohé tajomstvá – nevera jej matky, otec, ktorý to potichu toleruje, lebo nechce prísť o svoje deti. Homosexuálny brat, ktorý musí všetko tajiť, v 70-tych rokoch sa len málokto odvážil povedať pravdu o svojej orientácii.

Seriál Firefly Lane s herečkou Katherine Heigl Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Príbeh nerozlučného priateľstva sa začal ešte v...

Rozpracovaný do detailov

Firefly Lane fantasticky ukazuje ako aj tie najmenšie detaily v živote ovplyvnia osobu na celý život. Ako aj tie najmenšie nedorozumenia môžu zraniť, ako rozhodnutia môžu zmeniť smerovania niekedy aj nastálo. Seriál je plný týchto detailov, postavy prežívajú poriadne bohaté skúsenosti na poli lásky, ale aj životných faciek. Jedno sa však nemení, kým Tully je za hviezdu, Kate zostáva tá druhá a z toho plynú ich ďalšie nedorozumenia, ale aj udobrenia. Tieto ženy zvládnu všetko, keď držia spolu. V každom období, ktoré seriál ukazuje, tak sa odohrávajú na pozadí silných zápletiek.

Prežili spolu stredoškolské časy, vo zvláštnych a rozdielnych rodinných pomeroch, ktoré ich poznačili. S radosťou opustili svoju minulosť, aby na vysokej škole si začali dláždiť cestu k jagavej budúcnosti. Pribudli rozdielne pohľady na lásku, život. Kým Tullyina hviezda začala stúpať, pútala na seba pozornosť, ktorú si patrične užívala, doslova ju hltala, nasávala a kompenzovala si rany na duši. Kate jej bola v pätách a čakala na pravú lásku. Tú síce našla, tá však mala dlho oči pre Tully.

bridgerton, Čítajte aj Razom nikomu nevadí nefalšovaná romantika! Všetci sledujú hľadanie pravej lásky

Keď sa príbeh prehupol do roku 2000, životy dvoch priateliek nabral úplne iný rozmer. Kate sa dočkala rozprávkového happyendu, ten trval iba chvíľu. Nakoniec získala muža svojich snov, ktorý pred rokmi túžil po jej najlepšej priateľke, majú spolu dcéru. No realita ich spolužitia nebola ako z rozprávky. Život predsa nie je rozprávka. Rozviedli sa, dcéra s matkou nevychádza, pritom Kate pre rodinu dala bokom svoju túžbu byť novinárkou.

Tully je multimilionárka, má svoju televíznu šou, milujú ju davy. Paradoxne, ona nemiluje samú seba, vyhýba sa láske, záväzkom, vytvára okolo seba bublinu tvrdej osoby, čo všetko pramení z jej detstva. Život jej zmení mladý hasič, ktorý rozdúchal nádej na normálny život. Čakali spolu dieťa, vzali sa. Tully o dieťa prišla, manželstvo anulovala a všetkých od seba odohnala. Do toho celého sem-tam sa mihla ďalšia časová rovina z blízkej budúcnosti a pohrebu. Chvíľu to vyzeralo, že by v rakve mohla byť práve Tully, čo len podporilo ďalšiu zvedavosť na ďalšie sledovanie.

Rozuzlenie bolo o to zaujímavejšie, keď sa ukázalo, že ich „sesterstvo“ má svoje hranice a ich cesty sa dokážu rozísť, definitívne. Práve toto by mohlo byť dobrou zápletku pre druhú sériu, ktorú Netflix ešte nepotvrdil, no fanúšikovia dúfajú, že sa natočí, pretože Firefly Lane sa umiestnil na prvej priečke sledovanosti počas februára. Streamovací gigant má teda spätnú väzbu a vie, že o tento formát je záujem.

pán profesor, tomáš maštalír, Čítajte aj Extrémne výkony Markízy! Jej seriál je nezastaviteľný valec, Oteckovia na druhej koľaji

Verdikt

Firefly Lane veľmi dobre pracuje s príbehom, ktorý je veľmi dobre rozvrhnutý, všetko postupne dáva zmysel, len seriál treba naozaj poctivo sledovať. Veľkorysý je aj rozsah, až desať častí po 50 minút, takže epizódy sú naozaj hutné, naplnené, dojemné a dokonale brnkajú aj na nostalgickú nôtu. Každý predsa pochádza z nejakých rodinných pomerov, každý prežil strednú školu, hľadanie prvej lásky, vysokú školu, budovanie si kariéru. Každý mal svoje sny a túžby a každý sa musel vyrovnať s realitou, ktorá neraz vyzerá odlišne ako pôvodná predstava.

Obe hlavný herečky sú skvelé, ich komplexné vyobrazenie komplikovaných pováh zvládli na jednotku. Príbeh funguje, nie je to nič náročné. Netflix a tvorcovia presne vedeli, že tento formát má byť oddychovka. Tento účel sa do bodky splnil. Treba si len vyložiť nohy a naplno si tento seriál užiť. Zostáva len dúfať, že bude pokračovať aj naďalej, potenciál je obrovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #Katherine Heigl #oseriáloch #Firefly Lane