Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Takéto zakopnutie asi málokto čakal: Rozpoltená séria, zlí herci a nevydarené efekty

Len máloktorý seriál spôsobil toľko protichodných reakcií ako Star Trek. Skalní fanúšikovia sú hákliví na akékoľvek nezrovnalosti alebo kreatívne výmysly tvorcov, ktoré sa vymykajú pôvodnému námetu spred niekoľkých dekád. Avšak doba pokročila a trendy sa zmenili a aj notoricky známe značky sa musia pohnúť ďalej.

04.02.2021 07:00
star trek, discovery, Foto:
Tretia séria je kvalitatívne rozpoltená. Prvá polovica výborná, druhá je na tom podstatne horšie.
debata

To si povedali aj tvorcovia hitu Star Trek: Discovery, ktorý len nedávno predstavil tretiu sériu. Nové poňatie bolo tŕňom v oku veľkej časti fanúšikovskej základne, ktorých ešte zasiahla pôvodný seriál a jeho spin-offy, nová generácia divákov už tento problém neriešila a prijala nové mantinely, ktoré im tvorcovia predstavili.

Veľmi dlhá pauza vo vysielaní

Prvé dve sezóny sa producenti pasovali s neutíchajúcou kritikou, až napokon sa rozhodli spraviť rázny krok a vytvorili si únikový východ. Posunuli príbeh takým smerom, ktorý im dovolil robiť si, čo sa im zachce. Poriadne prefíkaný krok sa im mohol vypomstiť alebo z neho mohli vyťažiť maximum a v podstate začať od nuly. Po zhliadnutí celej tretej série je jasné, že sa tento pokus zasekol niekde uprostred. S týmto zrejme scenáristi nerátali.

Dobrou správou je, že svoje zakopnutia budú môcť napraviť v ďalšej sezóne. Streamovacia platforma CBS All Access, ktorá sa v marci zmení na Paramount+ a zamieri aj do Európy, potvrdila produkciu 4. série a tá určite nebude posledná. Navyše tento rok by sa k divákom mala dostať aj druhá séria o kapitánovi Picardovi a odštartovať by mať ďalší spin-off Star Trek: Strange New Worlds.

Na tretie pokračovanie sa preukrutne dlho čakalo. Neuveriteľných osemnásť mesiacov bola prestávka vo vysielaní. Jednak kvôli pandémii koronavírusu, ktorá zasiahla až do náročnej postprodukcie. Herci stihli natočiť všetky scény tesne pred úplným prepuknutím. Avšak Discovery je seriál charakteristický priam filmovými špeciálnymi efektami, čo si vyžaduje spoluprácu viacerých štúdií. To však nebolo možné. Netrpezlivé publikum sa muselo zmieriť so správami o neustálom posúvaní premiéry. Až napokon sa dočkali počas minuloročnej neskorej jesene a začiatku zimy.

Dobrý začiatok, zlý koniec

Záverečný cliffhanger z druhej série, ktorý posunul dej o takmer tisíc rokov do budúcnosti mal byť spomínanou vstupenkou pre tvorcov do neprebádaného sveta, v ktorom môžu realizovať svoje vlastné sci-fi predstavy. Avšak dlhá pauza vo vysielaní zo začiatku spôsobovala horšie znovu napojenie sa na dej a obľúbené postavy. Predsa len, nebyť na obraze rok a pol je v súčasnosti doslova seriálová samovražda. V dnešnej dobe, ktorej vládnu seriály a televízie ich chŕlia na dennej báze si nikto nemôže dovoliť byť mimo ringu zbytočne dlho. Avšak Star Trek: Discovery po prvých zaváhaniach sa opäť dostal do sedla.

Posun o tisícročie dopredu tvorcovia zdôvodnili záchranou vtedajšej súčasnosti, inak by celá galaxia zanikla. Razom sa ikonická loď so svojou posádkou ocitla v reáliách, ktoré boli aj pre nich absolútnym sci-fi. Tento fakt bol zaujímavý a nápaditý. Spraviť z už, bez tak, poriadne sci-fi ešte väčšie. Musela sa vymyslieť totálne utopická a technologicky dokonalá budúcnosti. Do protipólu postavili takisto tajomnú zápletku o zničení Federácie a nového poriadku vo vesmíre. Za všetko mohlo tzv. „Vyhorenie“, keď v jednom momente vybuchli všetky lode, ktoré využívali na pohon vzácny materiál.

Príchod Discovery do nových pomerov bol spúšťačom pre pátranie po pravom dôvode vzniku Vyhorenia. Federácia sa scvrkla na malú skupinku, ktorá už nedokázala udržiavať poriadok vo vesmíre, vznikli rôzne frakcie bojujúce medzi sebou. Budúcnosť rozhodne nebola idylická, ako by si každý predstavoval. Ani rozvinutá technológia nezabezpečí lepšie zajtrajšky. Túto utopickú predstavu tvorcovia naozaj veľmi dobre vystihli. Potom však prišli problémy.

Tretia séria hitu Star Trek: Discovery Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Diváci sa museli v novej sérii rozlúčiť s...

Problémy tretej série

Prvým problémom boli špeciálne efekty, ktoré neraz vyzerali čudne animovane a veľmi podliezali nasadenú latku z predchádzajúcich sezón. Či to bolo spôsobené pandémiou a veľkým tlakom konečne dokončiť tretiu sériu a vypustiť ju von alebo či sa škrtal rozpočet, to nie je známe. No pravdou je, že veľmi nepekne prekvapili mnohé scény, ktoré by za normálnych okolností mohli vyzerať omnoho veľkolepejšie a menej amatérsky.

Druhým problémom a omnoho vážnejším, ako občas zle vyzerajúce efekty bol samotný príbeh. Zo začiatku veľmi dobre vyznievajúca zápletka sa pri rozpletaní poriadne znemožnila. A výsledok, prečo nastalo Vyhorenie bolo doslova výsmechom. Pôvodne vykreslený obrovský medzigalaktický problém mal absurdnú bodku. Tento fakt podkopol nohy celej sérii, ktorej prvá polovica vyznievala mimoriadne nádejne, že bude tou najlepšou. Teraz sa dostala na kvalitatívny chvost. Nejeden fanúšik by čakal, že keď si tvorcovia rozvoľnia ruky a nebudú viazaní pevne danými skutočnosťami zo Star Trek sveta, tak prídu poriadne hutné dejové vývrtky. Lenže neprišli, respektíve ich dotiahnutie spôsoboval pocit trápna.

Tretím problémom boli vybraní herci. Star Trek: Discovery sa stal poslom a symbolom medziľudskej tolerancie a ukázať divákom, že v budúcnosti nikto nebude riešiť sexuálnu orientáciu, náboženské vyžitie alebo príslušnosť k rase, nedajbože vzhľad. Veľmi dobrá myšlienka by však mala byť podporená aj talentovaní hercami. Noví prichádzajúci, ktorí napríklad reprezentovali transgenderové charaktery boli extrémne otravné, k tomu, keď sa pripočítala absencia talentu, problém bol na svete. Dobre mienený úmysel vyšumel do stratena.

Všetko zachraňovali pôvodné postavy, ktoré diváci už roky poznajú a bolo milé ich po dlhej dobe opäť vidieť v akcii. Každý si už zvykol na syndróm Mesiáša v prípade hlavnej postavy Michael Burnhamovej (Sonequa Martin-Green). Michael zachráni všetko a všetkých, bez váhania sa vrhne do každého dobrodružstva a je istotou, že všetko dostane zdarnú bodku. Spočiatku sa zdala táto charakteristika ako otravná, no v aktuálnej situácii je tento charakter mimoriadne potrebný. Mať v niečom istotu, že všetko dobre dopadne je balzamom na dušu. Nevadí, že postava Burnhamovej je jedno obrovské klišé, herecký prejav Sonequi Martin-Green je dodáva veľkú dávku ľudskosti, hrdinstva a má v sebe odkaz.

Počas série sa diváci museli rozlúčiť so skvelou Michelle Yeoh alias Philippou Georgiou, ktorá je jedným z najlepších charakterov v Discovery. Táto protivná a jedovatá xantypa sa však vráti. Už dlhšie je známe, že sa pripravuje spin-off, ktorý sa bude točiť okolo tejto postavy. A tak musela pôvodný seriál opustiť.

Verdikt

Star Trer: Discovery so svojou treťou sériou sa musí zmieriť s veľmi rozpačitým výsledkom. Prvotné nadšenie postupne opadlo a s blížiacim sa koncom a rozuzlením hlavných dejových línií prichádzalo skôr sklamanie alebo škodoradostný úškrn plný irónie a počudovanie, či naozaj toto je to, k čomu ambiciózne plány tvorcov nakoniec došli.

Zostáva len dúfať, že štvrtá séria ukáže poriadne nadupané sci-fi plné vesmírnych bitiek a objavovania nových svetov a najmä silného nepriateľa, ktorého bude ťažké poraziť a poriadne podkúri neohrozených hrdinov. Pretože tí z nedávno skončenej série boli ako poriadne hrdzavý trabant, ktorý len smrdí, dymí a nakoniec sa aj tak rozpadne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oseriáloch #Star Trek: Discovery