Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Obstarožný Sex v meste je mŕtvy! Seriálový svet získal náhradu plnú predsudkov

Hoci ešte pred pár týždňami by to len málokto povedal, ale seriálová jeseň nebola mizerná kvôli pandémii. Streamovacie online služby postupne vyťahujú novinky, ktoré stihli vyprodukovať s dostatočným časovým predstihom a štandardné televízie sa takisto vracajú postupne do normálu a reštartované nakrúcania priniesli prvé výsledky len pred pár dňami. Popri rôznych drámach sa našlo aj pre komédiu a romantiku!

17.12.2020 07:00
emily in paris, lily collins, Foto:
Úspech nie je prekvapením. Emily in Paris sa vráti aj s druhou sériou.
debata

V októbri vyrukoval Netflix s úplnou novinkou s názvom Emily in Paris. A po dlhom čase sa k divákom vrátil formát, ktorý tu dlho nebol. Poriadne guilty pleasure! Po slovensky niečo, začo by ste sa hanbili, kedy sa prezradilo, že to s veľkou radosťou sledujete. Ale tieto typy seriálov majú svoje pevné a neodmysliteľné miesto na obrazovkách! A neraz sú to svetové megahity, stačí si spomenúť na Sex v meste alebo Gossip Girl.

Sex v meste je mŕtvy, nech žije Emily!

A práve Emily in Paris môže byť nový Sex v meste! Stojí za ním totiž ostrieľaný showrunner Darren Star, teda meno, ktoré v Hollywoode je veľkým pojmom. Beverly Hills 90210, Merlose Place alebo spomínaný Sex v meste, za týmito klasikami Star stojí.

A kým sa prvé dva menované seriály nepodarilo v nedávnej minulosti reštartovať, prišiel logický pokus vytvoriť niečo veľmi podobné, čo by fanúšikom nahradilo Carrie Bradshaw a jej kamarátky. Či sa to podarilo je otázne, pretože pri tomto seriáli nemožno hovoriť, že ide o kópiu, ale skôr o reinkarnáciu prvkov, ktoré kedysi fungovali a boli vsadené do súčasného a moderného spracovávania seriálov.

Sex v meste je stále značka, ktorá žije, síce nie na obrazovkách alebo strieborných plátnach, ale v srdciach fanúšikov. Tí stále dúfajú, že ešte raz uvidia svoje obľúbené hrdinky, ako sa preháňajú „vyštafírované“ po uliciach New Yorku. Šanca, že sa to stane je však minimálna, hoci námet na tretí a rozlúčkový film je dlhodobo na stole. Tichá vojna medzi Sarah Jessicou Parker (Carrie) a Kim Cattrall (Samantha) tomu bráni. A čas uteká. Síce sa hovorí, že by ikonickú Samanthu mohla nahradiť iná herečka alebo by postavu úplne vypustili, reálne na to odvahu nemá nikto.

A filmové štúdio nebude riskovať, že jedného dňa sa bude preháňať na ihličkách obstarožná Carrie Bradshawová, ktorá bude dávať svetu rady o živote a sexe. To isté platí aj o tom, že by zle vyzneli aj geriatrické kamošky. Preto nastal ten čas podsunúť divákov náhradu. Vziať zo Sexu v meste to najlepšie, čo kedysi fungoval a zasadiť to do súčasnosti a zavďačiť sa „staršiemu“ publiku, ale najmä nabrať to nové.

Diváčky dostanú všetko, po čom im srdce piští

A tu prichádza na scénu seriál Emily in Paris, v ktorom hlavnú úlohu stvárnila herečka Lily Collins, vychádzajúca hviezda Hollywoodu, ktorá sa už zaskvela v mnohých áčkových blockbusteroch a teraz ju Netflix zlákal, aby brázdil aj svet seriálov. A treba povedať, že Lily Collins je skvelá voľba na novú Carrie Bradshaw, pardon Emily Cooperovú.

Darren Star veľmi dobre vedel, čo treba namiešať, aby z tohto seriálu bol nový Sex v meste tohto desaťročia. Sympatická hlavná hrdinka, všetko nakrútené v Paríži, všadeprítomná móda, dobré jedlo, víno, jagavý a dokonalý svet, na ktorý si hocikto nesiahne a najmä láska, v akejkoľvek podobe. Razom bol príbehový koktail namiešaný. Nezostáva nič iné, len sa vrhnúť na sledovanie.

Seriál Emily in Paris Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Emily zvláda všetko. Nevadí, že nepozná reč,...

Šialené predsudky

Prvá desaťdielna séria však spôsobila poriadny rozruch, krátko po svojej premiére a strhla sa nemilosrdná kritika. Čo viac nový seriál potrebuje, len obrovskú publicitu, ktorá len umocní túžbu pozrieť si to. Netflix je na kritiku z každej strany zvyknutý. V čom bol problém? Scenár si to totiž v prvom rade poriadne kruto a drsne uťahuje z Francúzov. Mladá Emily Cooperová prichádza do Paríža, aby v renomovanej marketingovej firme predviedla americký pohľad na tvorbu kampaní prostredníctvom sociálnych sietí.

Avšak naráža na kultúrny šok, neznalosť reči a údajne prirodzenú náturu Francúzov. Tých seriál vykresľuje ako nepriateľských jedincov, ktorí do práce zásadne chodia tesne pred obedom a to len preto, aby išli na obed. Neustále fajčia, pijú víno, zásadne nehovoria po anglicky, sexu podriaďujú všetko, odmietajú novinky. Majú svoje maniere a sú namyslení. Dané priepastné rozdiely medzi prehnane motivovanou Emily a flegmatickými kolegami s cigaretou v ruke sú síce zdrojom humoru, ale aj neraz pachuťou irónie. Predsa len, keď Američania idú posudzovať iný národ je to kvapku na zamyslenie, keďže zvyšok sveta sa smeje práve na nich. Jednoducho predsudky tvoria základ tohto seriálu. No netreba sa nad nimi príliš zamýšľať, keďže toto je absolútna oddychovka.

Treba si len vyložiť nohy a nechať sa unášať nekonečnou naivitou, ktorá je ďalším stavebným kameňom seriálu. Ako povedala hlavná predstaviteľka, Emily in Paris je pre ňu splneným snom. A bodaj by nie. Je plný módy, čo záber, to iný štýlový outfit, jej postava je za hviezdu. Neustále vymýšľa nové marketingové nápady, zachraňuje každú situáciu, robí všade dojem, veľmi rýchlo nadväzuje kontakty.

Taká marketingová terminátorka v lodičkách. Jej francúzski kolegovia, najmä jej šéfka, ju má plné zuby, no ona neochvejne stále ide vpred. Do toho treba pripočítať lásku so susedom a kuchárom v jednom. Šťastiu im bráni snáď celý vesmír. To ale nevadí, Emily všetko zvláda a ide si svoje, vždy dokonale upravená, s dobrou náladou a úsmevom na tvár. Že to takto nefunguje? Nevadí!

Verdikt

Diváci potrebujú aj romantiku, komédiu, hoci je plná nereálnych situácií. Ale na víkendový maratón po ťažkom týždni je Emily in Paris ideálna voľba. Dá sa občas aj úprimne zasmiať, každopádne nenúti rozmýšľať. Stačí len pozerať a neriešiť. Ženskú časť potešia módne kúsky, sila priateľstva, scenérie z Paríža a všetky krásy, ktoré ponúka.

Emily in Paris je absolútne neškodný seriál, avšak vo svojom žánri je skvelo spracovaný. Bez jedinej chybičky. Má úplne všetko, čo by sa od „nového Sexu v meste“ očakávalo. Je len otázne, či sa konečne podarí naplno vytvoriť podobný kult, ako pred rokmi so štyrmi kamarátkami z New Yorku a všetko preniesť do Paríža. A dobrou správou je, že druhá séria je istá. Netflix ju uvedie na jeseň 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lily Collins #netflix #Sex v meste #oseriáloch #Emily in Paris