Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Krutá, chladnokrvná, odmeraná, ale najlepšia! Koruna triafa priamo do srdca

Neskorá jeseň na Netflixe bola úžasná. Dôvod? V polovici novembra dostali diváci predčasný darček v podobe štvrtej série megahitu The Crown (Koruna), ktorý patrí medzi, bezpochyby, medzi najlepšie a najdrahšie seriály na svete. V posledných mesiacoch sa o životopisnom príbehu o britskej kráľovskej rodiny hovorilo o to viac, že práve v najnovšej sezóne sa objavila princezná Diana.

28.11.2020 07:00
the crown, crown, koruna, emma corrin, Foto:
Príbeh princeznej Diany v štvrtej sérii bol mimoriadne smutný. Hľadala len lásku, no vydajom do kráľovskej rodiny sa dostala do osobného pekla.
debata

Pre mnohých kontroverzná persóna, pre iných milovaná osoba, ktorú snobská rodina zošrotovala, zničila vo všetkých smeroch, ako sa človek dá zničiť, a keď sa pripočíta jej tragický koniec, stáva z nej nesmrteľná ikona. Je zaujímavé, že doteraz tvorcovia celkom „šetrili“ kráľovskú rodinu.

Prvé tri sezóny boli naozaj intímnou sondou do života Alžbety II., ktorá sa ako 21-ročná stala kráľovnou a jej postupná mentálna, ale aj fyzická transformácia na panovníčku. Panovníčku, ktorá nesie obrovskú ťarchu celého národa, ale aj musí ustáť tlak skalopevných tradícií, zvykov. Tie sú neraz absurdné, zväzujúce, zničujúce a pre bežného smrteľníka nepochopiteľné. No pre ňu sú každodennou povinnou rutinou a denným chlebom. A popritom musí potlačiť základ všetkého – ľudskosť.

Kráľovský pár opäť ukázal, ako nevie pochopiť... Foto: Netflix
the crown, crown, koruna, olivia colman, Kráľovský pár opäť ukázal, ako nevie pochopiť ľudskosť.

Avšak štvrté pokračovanie poriadne posolilo rany, o ktorých sa na verejnosti rozpráva s veľkou nevôľou. Predstavenie mladej Diany Spencerovej, jej cesty do Buckinghamského paláca a jej turbulentný vzťah s princom Charlesom a zbytkom jeho rodiny razom misky váh prevážili do „jemného“ posudzovania inak distingvovane rozprávaného príbehu. A práve preto sa táto séria, bez žiadnych pochybností, stáva – zatiaľ – najlepšou.

Dlhé čakanie na pokračovanie

Je len obrovská škoda, že na piatu a šiestu sériu, ktoré túto mimoriadne kvalitnú ságu uzavrú, si budú musieť diváci počkať poriadne dlho. Korunu čaká dvojročná pauza, keďže sa opäť ide kompletne meniť obsadenie, pričom pre mnohé postavy sa hľadá vhodný predstaviteľ a to si vyžaduje čas. Piata séria sa očakáva na jeseň 2022 a šiesta v roku 2023. S prihli­adnutím na dychberúcu ešte stále aktuálnu sériu, bude čakanie mimoriadne nepríjemné.

Pritom prvé minúty štvrtej série mali úplne iný nádych ako zvyšok. Boli plné nádeje, svetlejších zajtrajškov. To sa však veľmi rýchlo zmenilo. Tvorcovia posadili dej do rokoch 1977 – 1990, čo vôbec nie je náhoda, pretože táto séria patrila dvom ikonickým ženám v britskej histórii. Nielen príchodu princeznej Diany, ale premiérke Margaret Thatcherovej, ktorá spravila z upadajúcej Británie svetovú hviezdu. Paradoxne, ostatní členovia kráľovskej rodiny išli do úzadia a pozornosť ich uchmatli ikonické dámy.

Herečka Emma Corrin sa predviedla ako mladá... Foto: Netflix
the crown, crown, koruna, emma corrin, Herečka Emma Corrin sa predviedla ako mladá princezná Diana, podoba, ale aj jej prejav vyrážal dych.

Sériu si ukradli dve ženy

Thatcherovú bravúrne stvárnila herečka Gillian Anderson, známa zo seriálu Akty X alebo z najnovšieho netflixovského hitu Sexuálna výchova (Sex Education). Jej výkon doslova vytrhol z agónie každého skeptického diváka, ktorý ju mal zafixovanú ako rezervovanú agentku Scullyovú. Anderson sa premenila nielen fyzicky, ale aj prejavom a bola priam dokonalou kópiou, až sa tajil dych. Jej životný príbeh dostal úplne nový rozmer a pochopenie pre súčasnú generáciu.

Tvorcovia úlohy mladej Diany Spencerovej zverili do rúk mladej herečky Emmy Corrin, pričom prebehla priam neuveriteľná fyzická premena. Tá v kombinácii s hereckým prejavom spôsobovala doslova jazdu ako na horskej dráhe. V tom najlepšom slova zmysle. Príbeh postupne ukázal jej prvé stretnutie s princom Charlesom (Josh O'Connor), zrejme záchvev spoločnej lásky, ktorá rýchlo vyprchala. Manželstvo, v ktorom boli osoby. Postupnú nenávisť, úpadok ľudskosti. Zdrvujúci tlak na Dianu, ktorá bojovala s bulímiou, neustálym pohŕdaním kráľovskej rodiny, jej obrovská túžba po obyčajnej láske, uznaní, pohode, normálnom spolužití. Nič z toho jej nebolo dopriate.

Štvrtá séria vykreslila princa Charlesa ako... Foto: Netflix
the crown, crown, koruna, josh o´connor, emma corrin, Štvrtá séria vykreslila princa Charlesa ako zakomplexovaného slabocha, zbabelca a tyrana.

Desaťdielna najnovšia séria diváka doslova neraz prebodla krutosťou, odmeranosťou, nepochopením, ale vykreslením zmýšľania vybraných členov kráľovskej rodiny. Princ Charles sa ukázal ako totálny nevyrovnaný, zlomený slaboch, ktorý sa nikdy nevie postaviť sám za seba a radšej intriguje za chrbtom všetkých a aj matky svojich dvoch synov. Avšak všetko robil v mene lásky, aby mohol byť s jedinou ženou, ktorú dokázal milovať a tou bola len Camilla Parker-Bowles (Emerald Fennell). Jeho cesta do jej náručia bola však viac ako diskutabilná.

Pozornosť na kľúčové dve ženy v britskej histórii a ich životný príbeh spravil z Koruny seriál, ktorý vytvára možnosť spraviť si jasnejší názor na jednotlivé reálne postavy. Iste, mnohí môžu namietať, že pravda môže byť inde a tvorcovia nezahrnuli všetky súvislosti. Pravdou je, že hlavný autor seriálu Peter Morgan, ktorý sa považuje za scenáristického génia, vytvoril dielo s veľmi autentickým mapovaním. A vždy platí, bez vetra sa ani lístok nepohne. Absolútnou devízou je, že každý, kto sa vydá na cestu históriou najslávnejšej panovníckej rodiny si môže, bez väčšieho nátlaku, začať robiť názor sám. Prípadne ho prehodnotiť voči niektorým osobám.

Olivia Colman ako Alžbeta II., štandardne, exceluje. No aj tu bolo evidentné, že dlhoročné panovanie prináša svoje obete a ona postupne „kamenie“. Ukázalo sa to najmä pri krátkych scénach s jej štyrmi dospelými deťmi. Jej laxný, odmeraný a najmä šialene neosobný vzťah akoby len z povinnosti, pričom práve tieto aspekty mnohé vysvetľujú, prečo postavy/reálne osoby konajú, tak ako konajú. Zavše potom hovorí scéna ukazujúca kráľovnú, ako sa s láskou rozpráva so svojimi psami, ktorých má očividne radšej ako vlastné deti a pýta sa ich, aký mali deň.

Herečka Gillian Anderson predviedla bravúrny... Foto: Netflix
the crown, crown, koruna, gillian anderson, Herečka Gillian Anderson predviedla bravúrny výkon a vdýchla neopakovateľné čaro premiérke Thatcherovej.

Verdikt

Štvrtá séria Koruny bola naozaj výborná. Nielen z pohľadu náplne, divákom sa predstavili hutné dejové línie vyvolávajúce veľké emócie. Do pamäti sa určite vryje úplne posledná scéna, pri ktorej neboli potrebné slová. Stačil len pohľad na vnútorne zdesenú Dianu, ktorá zisťuje v akom pekle, väzení sa ocitla a musí „držať hubu a krok“ s kráľovskom rodinou a tváriť sa podľa „predpisov“. Herecké výkony boli bezkonkurenčné, pri všetkých. Každý, kto čakal vybičované prejavy, tak ich aj dostal, v rôznych podobách.

O to viac je očakávanejšia piata séria, ktorá nielen predstaví úplne nové obsadenie, ale najmä sprostredkuje pohľad na tragickú nehodu princeznej Diany a doteraz nepochopiteľných (ne)reakcií vybraných členov z Buckinghamského paláca s kráľovnou na čele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #The Crown #oseriáloch