Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Netflix zabil nádej! Skvelý seriál, ktorý mal pokračovať, nemilosrdne zrušil

Náš vesmírny súrodenec je nám na dosah! A to nielen v reálnom svete, ale najmä v tom seriálovom. Sen o ľudskej posádke na Mars sa čoskoro môže splniť a z nedosiahnuteľného sci-fi sa stane skutočnosť. Aj preto sa mení vyznenie, ktoré sa dostáva k divákom. Už to nie sú z reťaze odtrhnuté vesmírne boje o život, súboje s mimozemšťanmi. Nepreháňajú sa v raketách neotrasiteľní hrdinovia, ktorých nič nerozhodí. V tomto smere nastala krutá realita a snaha o ukážku toho, čo bude prvá, a nielen tá, posádka prežívať na viac ako tri roky trvajúcej misii.

05.11.2020 07:00
away, hillary swank, Foto:
Netflix dal fanúšikom ľadovú sprchu. Hoci pôvodne sa hovorilo o istej druhej sérii, napokon seriál nemilosrdne zrušil.
debata (1)

Tejto témy sa pred dvoma rokmi chopil seriál The First, v ktorom si zahral oscarový Sean Penn. Tvorcovia ukázali veľmi blízku budúcnosť, v ktorej ľudská posádka smeruje na červenú planétu. Lenže príbeh bol poňatý s ľudskou tvárou a reálnymi problémami, s ktorými sa boria nielen samotní astronauti, ale ich blízki, ktorých nechali na Zemi. Tento seriál neuspel, možno aj pre príliš chaotické a teraz zbytočne temné spracovanie. Po prvej sérii sa skončil.

Túto jeseň s veľmi podobnou tematikou vyrukoval Netflix s novinkou Away. Do hlavnej úlohy obsadil takisto oscarovú herečku Hillary Swank, pre ktorú to mal byť naozaj veľký návrat k divákom. Neobjavila sa v žiadnej snímke už niekoľko rokov, keďže sa dobrovoľne stiahla z jagavého sveta šoubiznisu a chcela sa venovať svojej rodine, hlavne ťažko chorému otcovi. Medzičasom by sa mohlo zdať, že sa na ňu zabudlo a pozornosť divákov si uchmatli iní herci a herečky. Prišiel tento seriál a Hillary Swank si opäť uchmatla všetku pozornosť pre seba. Ako býva zvykom pri Netflixe, na produkcii ani seriálu Away sa nešetrilo.

Kto by čakal vesmírnu kovbojku plnú špeciálnych efektov, tak si tento seriál ani nepúšťa. Ide o mimoriadne citlivú a priamo do srdca divákov namierenú drámu, ktorá naplno vtiahne. A nepotrebuje k tomu ufónov, ani boj budúcnosť našej planéty. Pointa príbehu je natoľko silná a autentická, že si vystačí s málom. A to sú vzťahy a dopady niekoľkoročnej život ohrozujúcej misie na skupinu astronautov a ich rodiny. Zo všetkých sa na konci cesty môžu stať hrdinovia, ktorí sa zapíšu hrubými písmenami do dejín ľudstva a nikto nikdy na nich nezabudne.

Novinka Away podobne, ako – kedysi – seriál The First sa zameriava na človečinu. No iným spôsobom. Kým The First ukazoval prípravy na odlet a možno bol zbytočne komplikovaný, Away preskakuje túto fázu a rovno začína mapovať životy, keď sa misia reálne začína odletom posádky. V príbehu sa miešajú všetky typy emócii, od strachu, hrdosti, očakávania, až po úplne normálne pocity sebeckosti, keď deti jednoducho prahnú po tom, aby ich matky boli pri nich. Životy všetkých už nikdy nebudú, ako predtým.

Seriálová prvá posádka, ktorá smeruje na Mars. Foto: Diyah Pera/Netflix
away, hillary swank, Seriálová prvá posádka, ktorá smeruje na Mars.

A toto je hlavná devíza celého seriálu. Je tu päťčlenná posádka zložená z rôznych národností, každý jeden má za sebou vlastný príbeh, ktorý za sebou zanechal na Zemi. Ten sa tvorcovia počas desiatich častí rozhodli postupne preskúmať. Nechýbajú klasické stereotypy, občas sú poriadne úsmevné, keďže klasicky sa drží pri živote nevraživosť medzi USA, Ruskom a Čínou. Tomu zodpovedajú aj jednotlivé charaktery a ich vzorce správania sa.

Asi by bolo veľmi prekvapujúce, keby si niekto trúfol vytvoriť iné nepriateľské skupiny. Napríklad aj tento fakt pôsobí trošku neuveriteľne, pretože na túto misiu trénovala posádky niekoľko rokov. A keď reálne odštartovala a pätica ľudí zostala uväznená v jednej rakete, tak až vtedy to vyzerá, že sa začínajú reálne spoznávať. Práve na základe nevraživosti vzniklo viacero zápletiek. Iste, je pochopiteľné, že tvorcovia potrebovali niečo, aby mali o čom hrať desať častí, no sem-tam to uberalo čaru celého vyznenia.

To isté platí aj pri technických problémoch, ktoré museli astronauti neustále riešiť. Neraz to pôsobilo tak, že ich NASA vyslala na Mars v nespoľahlivej popolnici, kde neustále niečo blikalo na poplach a kazilo sa. Avšak aj tu platí to isté, čo pri interakciách medzi postavami. Bol potrebný materiál na jednotlivé epizódy. Azda najzaujímavejšie potom pôsobili pomerne originálne nápady, ako je pozorovanie zmien ľudského tela, ktoré je dlhodobo vystavené vesmíru. Začali sa prejavovať rôzne zmeny. Prípadne problémy s vodou. Úplne pochopiteľne následne pôsobil príbeh s „ponorkou“ na lodi.

Dej akcentuje na rodinu a dopady, ktorým v... Foto: Diyah Pera/Netflix
away, hillary swank, Dej akcentuje na rodinu a dopady, ktorým v budúcnosti reálne budú čeliť všetci zúčastnení misie na Mars.

Asi len málokto si vie predstaviť dlhodobý pobyt na pár metroch štvorcových s rovnakými ľuďmi, medzi ktorými neraz nepanuje zhoda. Plus požierajúce vedomie toho, že sú v ďalekom vesmíre a smrť môže prísť kedykoľvek. Tomuto faktu budú reálne čeliť astronauti, ktorých o pár rokov čaká cesta na Mars. V súčasnosti ľudia ťažko zvládajú lockdown, v ktorom sú minimálne obmedzenia pohybu. Stačí sa vcítiť do ľudí, ktorí smerujú na Mars a viac ako tri roky budú odkázaní na vlastnú príčetnosť.

Potom je tu silná stránka príbehu na Zemi, kde denne tŕpnu rodiny, ktoré sa boja o svojich najbližších. Hlavná hrdinka sa musí navyše vysporiadať s faktom, že krátko po odlete jej milovaný manžel utrpel mozgovú príhodu a po ťažkej rehabilitácii zostáva pripútaný na invalidný vozík a o všetko sa musí starať iba 16-ročná dcéra. Tá navyše prežíva prvú lásku a prirodzene potrebuje mať svoju mamu pri sebe.

To platí aj o zbytku posádky. Napríklad, čínska astronautka bojuje nielen s celou komunistickou mašinériou, je pod obrovským tlakom. Nemôže byť sama sebou. Ani v láske, kde tají svoju orientáciu, ale voči rodine, kde chladný manžel neprejavuje nič voči synovi. Ruský astronaut, ktorý navonok si drží masku drsného a nepríjemného člena posádky, však túži usporiadať svoje rozbité vzťahy s dcérou a nedarí sa mu to. Navyše vo vesmíre prichádza o zrak.

Hillary Swank ako veliteľka prvej ľudskej misie... Foto: Diyah Pera/Netflix
away, hillary swank, Hillary Swank ako veliteľka prvej ľudskej misie Emma Green.

Verdikt

V tomto seriáli tvorcovia nešetria s prejavmi citov a emócii a to je hlavná devíza. Herecké výkony sú civilné, uveriteľné, autentické a dotknú sa každého. Scenár je písaný veľmi citlivo a veľmi rýchlo vtiahne do deja. Sála z celej série neuveriteľné dobrá energia, ktorá sa dostáva pod kožu. Aj napriek ťažkým témam sa pri Away vypnúť, vyložiť si nohy a len pozerať. Treba tento seriál počúvať, vnímať a najmä nasávať plnými dúškami. Až na pár nedostatkov, ktoré sa veľmi rýchlo stávajú bezpredmetnými preváži pozitívne vyznenie.

O to väčšie prekvapenie prišlo, keď Netflix oznámil, že končí výrobu po prvej sérii. Tým, že pravidelne je zdôrazňované, že ide o trojročnú misiu, tvorcovia v čase nakrúcania si pripravovali správu pre divákov, že majú rátať s troma sériami. Očividne mali ambíciu podrobne zmapovať celú misiu na Mars. Prvá séria stihla odlet až po pristátie. V tomto prípade streamovací gigant negatívne prekvapil.

Seriál Away bol sledovaný a dlhodobo sa držal na prvých priečkach, istý čas sa hovorilo, že druhá séria je nepriamo potvrdená. Keď prišiel oficiálny verdikt, bola to ako ľadová sprcha. Jediným pozitívom je, že prvá desiatka epizód má hlavu a pätu. Je však obrovská škoda, že nebude pokračovať. Bolo extrémne zaujímavé sledovať vývoj vzťahov na Zemi, aj mimo nej. Príbeh poskytoval silný potenciál, na dobré zápletky. A čo je dôležitejšie, teraz je veľmi dôležité, aby z každej strany sa valili na ľudí pozitívne vibrácie. V tomto prípade sa však misia nesplní. Veľká škoda!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #oseriáloch #Hillary Swank #seriál Away