Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Naozaj skončí ľudstvo v utopickom terore? Tento seriál robí z našej civilizácie divochov

Televízie očividne milujú seriály z budúcnosti! Dôkazom je aj ďalšia novinka, tentokrát z dielne úplne novej streamovacej televízie Peacock, ktorá odštartovala činnosť počas tohtoročného leta. Patrí pod televíziu NBC a koncern Universal. Vlajkovou loďou ďalšieho online hráča na rýchlo plniacom sa trhu je utopický sci-fi počin Brave New World, pričom ide o ďalšiu knižnú kultovú adaptácia z roku 1932, ktorú napísal britský spisovateľ Aldous Huxley. Tento rok práve táto novinka mala ambíciu priniesť prvotriednu zábavu, podobne ako tretia séria Westworldu od HBO. Avšak po prvej deväťdielnej sérii nemožno povedať, že účel sa naplniť. Avšak v zúriacej televíznej kríze aj tento seriál potešil, každá premiéra sa počíta.

01.10.2020 07:00
debata

Brave New World je takisto typ seriálu, pri ktorom nemožno šetriť, keďže knižná predloha jasne vykreslila podobu pomerne nie vzdialenej budúcnosti. Televízni tvorcovia teda museli takmer všetko vytvoriť špeciálnymi efektami, hoci v mnohých prípadoch sa im podarilo vytvoriť fascinujúce interiéry. To všetko musí byť doplnené hutnými zápletkami, ktoré by zaujali diváka. Táto kombinácia naozaj zafungovala pri spomínanom Westworlde, no nový seriál má očividné problémy od samého začiatku.

Herec Alden Ehrenreich sa prednedávnom... Foto: Peacock
brave new world, alden ehrenreich, Herec Alden Ehrenreich sa prednedávnom predstavil ako mladý Han Solo zo sveta Star Wars. Po jeho neúspechu zakotvil vo svete seriálov.

Ako sa bude na nás pozerať budúcnosť?

Dej seriálu sa odohráva v úplne novom svetovom poriadku. „Starý“ svet, teda naša súčasnosť bola zničená, neudržateľný spôsob života civilizácie bol neudržateľný. Musel padnúť. Zdroje vyčerpané, planéta v predsmrtnom kŕči, meniaca sa klíma, nekontrolovateľné rozmnožovanie, skorumpované politické zriadenia, vojny, konflikty, korupcia, nespravodlivosť, priepastné rozdiely medzi bohatými a chudobnými, neustále náboženské rozbroje. Povedomé?

Áno, to je náš svet, náš život. Brave New World odvážne ukázal nový svet. Taký, ktorý vznikol na popole toho starého. Ľudstvo sa poučilo. Avšak je nové zriadenie ideálne? Udržateľné? Alebo je to len nový typ diktatúry a z preživších sa stali iba prázdne mátohy, ktoré sú riadené umelou inteligenciou? Naozaj nie je možné nájsť spôsob, aby ľudstvo fungovalo v súlade s prírodou a pritom si zabezpečilo nadštandardný životný štýl?

Vyzerá to tak, že nie. Aspoň s týmto scenárom ráta súčasná televízna tvorba. A možno je na tom veľký kus pravdy. Nový svet oplýva úžasnými čistými technológiami, je oddelený bezpečnostnými bariérami od zvyšku krajiny. Nový Londýn je megalomanské zoskupenie preživších, kde vládne mier, nadhľad, pokoj. Avšak za akú cenu?

Utópia, ktorá musí byť dokonalá

Nová spoločnosť funguje na úplne iných princípoch. Všetci sa museli vzdať majetku, peňazí, súkromia, vzťahov. Každý patrí každému, všetko je spoločné. A práve na tejto hlavnej myšlienke Brave New World stavia, hlavná zápletka v podstate absentuje. Všetko stojí a padá na naozaj výbornom pohľade a exkurze tohto svetového poriadku, ktorý nie je vôbec odtrhnutý od reality a ponúka síce kontroverznú ideu budúcnosti, no nie nereálnu.

Je jasné, že Brave New World rozhodne nenapodobní úspech svojho konkurenta z dielne HBO a takisto asi nebude takým kultom. Možno sa nedočká ani pokračovania, Peacock mlčí o ďalšom osude. Ako celok by tento seriál ani nemusel pokračovať. Príbehovo je mimoriadne slabý. Avšak všetko okolo toho je extrémne pútavé. To však úplne nestačí na to, aby si mohol akýkoľvek seriál zabezpečiť dlhodobú budúcnosť. Prvotný šok a kontroverzné reakcie vyvolal, no s prípadnými ďalšími epizódami by už nič nové nepriniesol a varil by z vody. Preto bude veľmi zaujímavé sledovať rozhodnutie televízie, či riskne ďalšiu produkciu.

Hlavná pointa skrýva zápletku o príchode „divocha“ Johna (Alden Ehrenreich) do Nového Londýna, keďže zachránil hŕstku obyvateľov pred istou vraždou. Nový svet sa síce tvári sofistikovane a údajne je plný mieru, no je stále rozdelený. „Uvedomelá“ spoločnosť žije oddelená od zvyšku sveta, kde žijú divosi. Teda ľudia, ktorí si zachovali zvyky zo starého sveta a slúžia iba ako zábavka pre ostatných. Z Nového Londýna sem chodia ako do zábavného parku a sledujú život predtým. Tu sa skrýva prvý veľmi pútavý pohľad príbehu a ukazuje divákov, ako môžu dopadnúť z pohľadu histórie.

Nová spoločnosť je zdesená zo starého sveta, je plná predsudkov voči nemu, vysmieva sa zo všetkého, ako sa žilo. Nechápu, ako ľudia sa mohli modliť k rôznym bohom, ako náboženstvo v podstate riadilo všetko. Teraz neexistuje žiadna viera, považujú to za absurdnú mytológiu, ktorá bola zdrojom veľkého zla, konfliktov a vytvárania priepastí medzi ľuďmi. Takisto je tu pohľad na spôsob života, monogamiu, manželské zväzky, štýl bývania. Jednoducho starý svet je nepochopiteľný.

Na prítomnosť herečky Demi Moore seriál lákal.... Foto: Peacock
brave new world, demi moore, Na prítomnosť herečky Demi Moore seriál lákal. Nakoniec toho predviedla minimum.

Stane sa to?

John prekračuje hranicu do „normálneho“ sveta a spôsobí tam doslova revolúciu. Je to stret svetov, ktoré sa nikdy nepochopia. Ľudia v Novom Londýne žijú, respektíve iba prežívajú a ani o tom nevedia. Všetko je riadené vybranými jednotlivcami, tí riadia každé aspekty životov. Najväčším nepriateľom sú emócie, tie sú potláčané malými „liekmi“, tzv. somami. Každá soma má inú farbu a je určená na iný citový problém. Generácie vychovávané v nových pomeroch majú za normálne, že city sú neprípustné a tak z nich stali závislé existencie, ktoré sa dopujú somami.

Navyše spoločnosť je kruto rozdelená na spoločenské vrstvy. Sú tu alfy, bety, gamy, delty až epsilony. Pričom každá kasta má presne dané postavenie, povinnosti. Táto hierarchia je samozrejme založená na krutej diskriminácií. Tým, že neexistuje prirodzená reprodukcia ľudstva, deti sa „pestujú“ umelo a v laboratóriách sú embriám určené vopred kasty a teda ich osud.

Z ľudstva sa stalo riadené stádo, ktoré si neuvedomuje vlastnú osobnosť, emócie, osud, ambície. Všetko je neprípustné, zakázané. Čo sa však stane, keď sa pár jednotlivcov začne prebúdzať a budú chcieť uvedomiť samých seba? A John len tento proces urýchli? Je revolúcia na spadnutie? Alebo sa podarí divocha rýchlo asimilovať, aby nerobil problémy?

Brave New World vsádza aj na zaujímavé herecké obsadenie. Hlavným ťahúňom je mladý herec Alden Ehrenreich, ktorý sa nedávno predstavil ako mladý Han Solo v rovnomennom filme zo sveta Star Wars. Mal byť novou hviezdou tejto frančízy a nakrútiť celú trilógiu. Avšak prvý film mal obrovské kreatívne problémy, stál rekordných 250 miliónov dolárov, u divákov prepadol, hoci to vôbec nebola zlá snímka a Ehrenreich dostal stopku. Teraz dostal šancu ukázať svoje schopnosti v seriáli a naplno to využil. Ako predstaviteľ živelného divocha si môže dovoliť aj patričný prejav a je opakom uvedomelého, priam mŕtvolného hrania ostatných postáv z Nového Londýna.

Tvorcovia lákali aj Demi Moore. Tá pravdupovediac sa objavila len v niekoľkých epizódach a príbehovo a herecky toho absolútne veľa nepredviedla. Fanúšikov seriálov však poteší prítomnosť Josepha Morgana z niekdajšieho hitu The Originals (Pôvodní), spin-offu kultových Upírskych denníkov (The Vampire Diaries). Tieto zvučnejšie mená dopĺňajú herci, ktorú nie sú takí opozeraní, čo je len dobre.

Nešetrilo sa! Tvorcovia dostali štedrý rozpočet... Foto: NBC Universal
brave new world, Nešetrilo sa! Tvorcovia dostali štedrý rozpočet a mohli tak vytvoriť dokonalý vizuál budúcnosti.

Verdikt

Brave New World má prvý pohľad dobre namiešané ingrediencie, ktoré by mali priniesť zaujímavý seriál. No nie je to tak. Najviac pútavým elementom je všetko naokolo, teda scenár. Divák by mal v prvom rade počúvať a najmä vnímať reálie a vykreslenie starého a nového sveta. Z toho plynie najväčšia sila tejto novinky.

Je to veľmi rafinovane a sofistikovane vyskladané zrkadlo súčasnej civilizácii. Čo už zaujme je samotný príbeh, ten je akoby na druhej koľaji a ako samotný element vôbec nebaví. Keď prichádzajú hluché miesta a tých je požehnane, tak všetko zachraňuje erotika.

Tu sa skrýva ďalšia zaujímavá nuansa. Tým, že nová spoločnosť nepestuje vzťahy a každý patrí každému, tak po práci sa vybrané kasty schádzajú na veľkolepých párty, aby mohli vypnúť mozog a všetko sa končí orgiami.

Tento seriál je zaujímavá jednorázovka. Stačí si vyložiť nohy a mať otvorenú myseľ a ochotu načúvať. Možno sa nejeden poučí a uvedomí si, že raz sa možno história bude našej neomylnej súčasnosti iba vysmievať. Inak, ak nebude druhá séria, nič strašné sa nestane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Demi Moore #Alden Ehrenreich #oseriáloch #seriál Brave New World #Peacock #televízny reštart